6 super zdravilnih učinkov rdeče pese

0

Ste vedeli, da ima rdeča pesa celo vrsto izjemno zdravilnih učinkov? Korenina pese lahko izboljša vašo športno zmogljivost in pomaga pri hujšanju, saj vsebuje beljakovine in vlaknine, hkrati pa ima razmeroma malo kalorij. Koristi rdeče pese so med drugim zniževanje krvnega tlaka, boj proti vnetjem, podpora zdravju možganov, pomoč pri prebavi in še mnogo drugega.

Omenjene koristi rdeče pese za zdravje lahko dosežete tako, da pijete pesin sok ali jo jeste s solato. V nadaljevanju spoznajte šest super zdravilnih učinkov rdeče pese, s katerimi si lahko na enostaven način okrepite zdrav življenjski slog.

Rdeča pesa bi morala biti na jedilniku večkrat tedensko.

Rdeča pesa ni nujno osnovni del prehrane mnogih ljudi, vendar bi morala biti pogosto prisotna. Ta edinstvena zelenjava ima namreč številne koristi za zdravje, od zniževanja krvnega tlaka do izboljšanja športne zmogljivosti. Vsebuje tudi mnoga hranila in spojine, ki jih ne boste našli v veliko drugih živilih. Ne glede na to, ali dodate peso v solato ali pijete pesin sok, lahko to zelenjavo enostavno vključite v svojo prehrano.

1. Rdeča pesa znižuje krvni tlak

Rdeča pesa vsebuje nitrate, ki jih telo pretvori v dušikov oksid. Dušikov oksid pa ima nalogo, da sprošča in širi krvne žile, kar pripomore k znižanju krvnega tlaka.

Študija iz leta 2015 je pokazala, da je pitje 250 ml soka rdeče pese dnevno v štirih tednih zadostovalo za znižanje krvnega tlaka pri bolnikih s hipertenzijo. Po podatkih manjše študije iz leta 2014 lahko rdeča pesa zniža krvni tlak tudi pri starejših osebah s prekomerno telesno težo.

2. Rdeča pesa deluje protivnetno

Temno rdeča barva pese je posledica betalaina, fitonutrienta, ki ga proizvajajo rastline in ima antioksidativne lastnosti. Betalain vsebuje protivnetne lastnosti, saj lahko zavira encim (COX-2), ki je povezan z vnetji. Kronično vnetje lahko poškoduje zdrava tkiva in poveča tveganje za dolgoročne zdravstvene težave, kot so bolezni srca, rak, sladkorna bolezen in Alzheimerjeva bolezen. Kronično vnetje si lahko predstavljamo kot rjavenje železa – če rje ne odstranite in železo še naprej izpostavljate nevarnim elementom, bo še naprej propadalo.

Gomolj rdeče pese

Za uživanje uporabljamo tako gomolj rdeče pese kot tudi stebla in liste.

V študiji iz leta 2016 so raziskovalci ugotovili, da se je sistemsko vnetje pri osebah z visokim krvnim tlakom izboljšalo po dvotedenskem dodajanju kuhane pese ali surovega pesinega soka. Surovi sok rdeče pese je bil v boju proti vnetju celo učinkovitejši od kuhane pese.

3. Rdeča pesa pomaga pri hujšanju

Ko poskušate shujšati, je zelo koristno uživati hrano, ki je nasitna, da se počutite siti in se ne prenajedate. Rdeča pesa je zato odlična izbira, saj je bogata z vsebnostjo vode in vlaknin, kar pripomore k temu, da ste dlje časa siti in bolje hidrirani, kar lahko prav tako pomaga pri občutku sitosti.

Rdeča pesa ima razmeroma malo kalorij in vsebuje za podzemno zelenjavo dostojno količino beljakovin, zaradi česar je zdrava izbira za nekoga, ki poskuša shujšati. Približno 130 g rdeče pese na primer vsebuje 3,81 g prehranskih vlaknin, 2,19 g beljakovin in 58,5 kalorij.

4. Rdeča pesa lajša želodčne težave in pomaga pri prebavi

Visoka vsebnost vlaknin in vode v pesi pomaga tudi pri prebavi. Vlaknine pomagajo pri normalnem odvajanju blata, saj povečajo količino blata in tako zmanjšajo verjetnost zaprtja.

Metaanaliza petih različnih študij iz leta 2012 je potrdila, da lahko vlaknine povečajo pogostost iztrebljanja. Vlaknine lahko pomagajo tudi pri preprečevanju prebavnih bolezni, kot so rak debelega črevesa, refluksna bolezen in divertikulitis.

5. Rdeča pesa podpira zdravje možganov

Ker pesa znižuje krvni tlak, lahko zmanjša tudi tveganje za možgansko kap in druge možganske težave. Kadarkoli se pojavi visok krvni tlak, se namreč poveča tveganje za možgansko kap in druge kognitivne motnje.

Tudi nitrati v rdeči pesi imajo lahko pomembno vlogo pri zdravju možganov. V študiji starejših odraslih iz leta 2011 je bilo ugotovljeno, da nitrati povečajo pretok krvi v pomembnih predelih možganov, kot je čelni reženj, ki je povezan s pozornostjo in delovnim spominom.

6. Rdeča pesa izboljšuje športno zmogljivost

Nitrati, ki jih najdemo v pesi, izboljšajo tudi športno zmogljivost, saj vplivajo na mitohondrije, del celice, ki proizvaja energijo, nitrati namreč izboljšajo učinkovitost celičnih mitohondrijev. Ker so mitohondriji potrebni za proizvodnjo energije v celicah, bo vse, kar lahko izboljša njihovo delovanje, pripomoglo k športni zmogljivosti.

Študija iz leta 2016 je pokazala, da lahko koncentrat rdeče pese, bogat z betalainom, izboljša zmogljivost pri tekmovalnih tekačih. Tisti, ki so uživali koncentrat pese, so imeli nižjo stopnjo zaznanega napora kot tisti, ki so uživali placebo. Imeli so tudi manjše povečanje laktatne dehidrogenaze, ki je označevalec poškodb mišic. Druga manjša študija iz leta 2019 pa je pokazala, da so nitrati iz soka rdeče pese zmanjšali mišično utrujenost.

Da bi izkoristili prednosti rdeče pese, le-te ni potrebno vključiti v vsakodnevno prehrano. Tudi če si rdečo peso privoščite enkrat pred vadbo, vam ta že lahko pomaga. Nitrati dosežejo vrh v krvi približno dve do tri ure po zaužitju, zato je najbolje zaužiti peso dve do tri ure pred vadbo. Priporočenih je 300 miligramov aktivnih spojin, kar je približno 355 ml pesinega soka.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.