7 načinov, da se odvadite kajenja

0

Če želite prenehati kaditi, začnite z uvajanjem majhnih sprememb v svoj življenjski slog, saj vam te lahko pomagajo preprečiti skušnjavo, da bi prižgali cigareto. Pri večini kadilcev je želja po tobaku ali poziv h kajenju zelo močna. Ko vas napade želja po cigareti, ne pozabite, da bo najverjetneje minila v petih do desetih minutah.

Vsakič, ko se uprete želji po tobaku, ste korak bližje, da s kajenjem za vedno prenehate. V nadaljevanju vam predstavljamo sedem načinov, s katerimi se boste lažje odvadili kajenja.

1. Razmišljajte pozitivno

Če ste že kdaj poskušali opustiti kajenje in vam ni uspelo, naj vas to ne odvrne od ponovnega poskušanja. Spomnite se, česa so vas izkušnje naučile, in razmislite, kako vam bo tokrat zares uspelo. Če se z odvajanjem od kajenja spopadate prvič, verjemite vase in si priskrbite podporo ljudi, ki so vam blizu.

2. Naredite načrt za opustitev kajenja

Obljubite si, določite datum in se ga držite. Kadarkoli se znajdete v težavah, kajenje nadomestite z drugo aktivnostjo ali pregreho, npr. s čokolado, kavo, tekom in se tega vedno držite. Razmišljajte vnaprej o trenutkih, ko vam bo morda težko, na primer na zabavah in v družbi, ter vnaprej načrtujte svoja dejanja in poti pobega iz kočljivih situacij.

3. Razmislite o svoji prehrani

Vam cigareta najbolj prija po večerji? Ameriška študija je pokazala, da nekatera živila, vključno z mesom, povzročajo večje zadovoljstvo ob cigaretah. Po uživanju nekaterih drugih živil, kot so sir, sadje in zelenjava, pa so cigarete groznega okusa, zato običajni zrezek ali hamburger raje zamenjajte za zelenjavno pico.

Zelenjavni kruhek

Zelenjavni kruhki, po katerih bo želja po cigareti manjša, so zelo okusni.

Morda boste želeli spremeniti tudi svojo rutino med obrokom ali po njem. Pomaga, če vstanete in npr. takoj pomijete posodo ali se usedete v sobo, kjer ne kadite. Gazirane pijače, alkohol, kokakola, čaj in kava dajejo cigaretam boljši okus. Ko ste zunaj, pijte več vode in negaziranih sokov. Pri nekaterih ljudeh že sama sprememba vrste pijače vpliva na manjšo potrebo po cigareti.

4. Poskusite nadomestno zdravljenje z nikotinom

O nadomestnem zdravljenju z nikotinom se lahko po potrebi vedno posvetujte s svojim zdravnikom. Možnosti vključujejo nikotin na recept v nosnem pršilu ali inhalatorju, nikotinske obliže, žvečilne gumije in pastile, ki so na voljo brez recepta.

Kratko delujoče nadomestno zdravljenje z nikotinom, kot so nikotinski žvečilni gumiji, pastile, nosna pršila ali inhalatorji, vam lahko pomaga premagati močno željo po kajenju. Te kratko delujoče terapije so na splošno varne v kombinaciji z dolgo delujočimi nikotinskimi obliži ali enim od zdravil, ki ne vsebujejo nikotina.

5. Izogibajte se situacijam, ki v vas sprožijo željo po kajenju

Nagon po kajenju bo verjetno najmočnejši v situacijah, v katerih ste najpogosteje kadili, na primer na zabavah ali v barih, ob prekomernem stresu ali pitju kave. Če na primer običajno kadite med telefoniranjem, imejte v bližini pisalo in papir, da se namesto s kajenjem ukvarjate z risanjem.

Prepoznajte svoje sprožilne situacije in pripravite načrt, kako se jim popolnoma izogniti in kajenje po potrebi nadomestiti z drugim, blažjim sredstvom.

6. Poiščite pomoč in podporo, družite se z nekadilci

Če želijo prenehati kaditi tudi prijatelji ali družinski člani, jim predlagajte, da skupaj opustite kajenje. Podporo vam lahko nudijo tudi strokovnjaki za pomoč pri opuščanju kajenja. Verjetnost, da boste s strokovno pomočjo in nasveti organizacije uspešno prenehali kaditi, je kar do štirikrat večja.

Največja podpora vam bodo prav vaši prijatelji in bližnji, ki so nekadilci. V situacijah, ko takšnih prijateljev nimate ob sebi, pa boste morali samokontrolo izvajati sami. Ko ste na druženju ali zabavi, se držite v družbi nekadilcev. Če vam pomaga, si omislite seznam razlogov za opustitev kajenja in se ob mejnih situacijah vedno spominjajte napisanega.

7. (P)ostanite aktivni

Vadba, tudi petminutni sprehod ali raztezanje, zmanjšuje željo po kajenju in lahko pomaga možganom proizvajati kemikalije, ki preprečujejo željo po kajenju. Namesto kajenja raje posezite po vadbi joge ali pilatesa, ki vam pomaga umiriti misli, predihati težave in stresne situacije ter pozabiti na skušnjavo.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.