7 priporočil za vadbo pilatesa

0

Verjetno ste že vsi slišali za pilates, eno od najboljših metod za izgubo kilogramov in krepitev mišic. O njem je napisanega že veliko, a če ste novinec, vam kakršna koli informacija lahko pride prav. Prepričani smo, da bo s pomočjo nekaj naših priporočil vadba še prijetnejša.

1. Seznanite se z osnovno zgodovino pilatesa

Pilates je razvil Joseph Pilates v začetku 20. stoletja in njegov princip vadbe je kmalu postal trend. Svoj studio si je delil s plesalci baleta, ki so kmalu spoznali, kako učinkovita je vadba za krepitev moči, ne da bi pri tem uporabljali kakršne koli uteži ali druge pripomočke.

Danes vam športni centri ponujajo vadbo izvirnega pilates kot tudi vse mogoče njegove različice. In podobno je tudi z njegovo izvirno idejo – nekateri studii so jo v celoti prevzeli, medtem ko so jo drugi razširili s sodobnejšimi pristopi. Preden se odločite za vadbo pilatesa, vam zato priporočamo, da se seznanite z vsemi njegovimi značilnostmi.

2. Za vadbo izberite športni center, ki ustreza vašim ciljem

Ko se odločate za vadbo pilatesa, vam priporočamo, da preizkusite vse njegove različice. Tako boste najbolje vedeli, kaj vam ustreza. Tečaji se lahko razlikujejo tudi glede na intenzivnost (npr. pilates za nosečnice je manj intenziven), zato je pomembno dobro razmisliti o tem, zakaj trenirate.

Pilates studio

Obiščite več pilates studiev in preverite, kateri tečaj vadbe vam odgovarja.

Če pa ste začetnik, je pomembno, da začnete postopoma. Na podlagi tega se odločite za pilates studio, ki bo vaše osebne cilje in potrebe v celoti zadovoljil. Zelo dober kriterij pri izbiri je tudi oddaljenost od doma. Upoštevajte, da boste vadili večkrat na teden, zato verjetno ne boste želeli zapravljati svojega časa v avtomobilu.

3. Pozorno poslušajte vaditelja, a tudi svoje telo

Si želite podirati osebne rekorde, preteči maraton in zmanjšati tveganje za poškodbami? Da boste to počeli varno, vam bo omogočil pilates, ki je odlično orodje za zavedanje lastnega telesa. Gre za eno od vadb z močnim poudarkom na pravilnih položajih telesa in tehniki izvajanja. Šele z vadbo pilatesa se mnogi začnejo zavedati svojih težav, povezanih z bolečino, zato je to odlično orodje, da okrepijo šibka področja svojega telesa.

4. Poskrbite za ravnovesje med močjo in gibljivostjo

Čeprav se zdijo vaje pilatesa na prvi pogled zelo preproste, pa je pri njihovem izvajanju veliko tehničnih elementov. Ob pravilni izvedbi boste to kmalu občutili tudi na svojem telesu. Pilates je v osnovi namenjen vzpostavljanju ravnovesja v telesu, zato morajo biti mišice za optimalno delovanje močne in dovolj elastične. Čeprav je na začetku prisotna izrazita želja po večji gibljivosti, pa je pomembno, da se zavedate omejitev svojega telesa in moči, ki je potrebna za varno izvajanje gibov.

5. Zapomnite si šest bistvenih načel pilatesa

Za učinkovitejšo vadbo pilatesa si zapomnite šest njegovih bistvenih načel:

  • Osredotočenost: vedno usmerite pozornost na svoje jedro;
  • Koncentracija: izklopite telefon in ne klepetajte s prijateljem poleg vas;
  • Nadzor: vsak gib je dejanje zavestnega uma, zato stremite k popolnemu nadzoru mišic;
  • Natančnost: bodite pozorni na natančnost vseh gibov in položajev telesa;
  • Dihanje: pilates je namenjen popolni uporabi pljuč in usklajevanju dihanja z gibanjem;
  • Lahkotnost gibanja: gibanje, gracioznost in enostavnost gibanja so cilji vsake vadbe pilatesa, ki se prenesejo tudi v vsakdanje življenje.

6. Osredotočite se na dihanje

Vaditelj pilatesa bo skozi celotno vadbo usmerjal vaše dihanje. To pomeni, da je v določenih fazah izvajanja gibanja potrebno narediti vdih, pri drugih pa izdih. Pravilno dihanje bo spodbudilo aktivacijo mišičnih skupin, hkrati pa pripomore k sprostitvi napetosti v mišicah in boljšemu počutju.

Zavedanje globine diha lahko ostane z vami tudi, ko ne izvajate pilatesa, in ste na ta način bolj mirni in sproščeni. Če ste začetnik, si z dihanjem ne delajte preveč skrbi. Če se boste potrudili po svojih najboljših močeh, boste s treningom hitro napredovali in dihanje kmalu osvojili.

7. Poskrbite za pravo opremo

Podobno kot za vse druge oblike vadbe je tudi za pilates potrebna določena oprema. Razveseljivo pa je, da zanj ne potrebujete veliko. Priporočljiv je dober par nedrsečih nogavic, udobna oblačila, brisača, steklenica vode in podloga za vadbo.

Zavedajte se, da boste na začetku potrebovali nekaj treningov, da boste spoznali vse gibe. Prav tako pa je vadba pilatesa znana po tem, da je za vsakega začetnika težka. Vendar ne obupajte! Doslednost in vztrajnost sta tisti dve lastnosti, ki vas bosta pripeljali do končnega cilja.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.