7 najpogostejših napak kolesarjev

0

Kolesarji so na cesti vse pogosteje prisotni. Nekateri med njimi so zelo zavzeti in dosledno upoštevajo vsa kolesarska pravila, spet drugi so na kolesu povsem odsotni, poleg tega pa še brez pravih oblačil ter obutve, po možnosti se na izbranih terenih vozijo tudi z napačno vrsto kolesa.

Kolesarskih napak je kljub stalnemu opozarjanju medijev in drugih še vedno zelo veliko. Nekateri kolesarji so pač najbolj prepričani v to, da sami že vse vedo in svaril niti ne poslušajo, kaj šele upoštevajo. Toda če bi se pri tem zavedali, da s takšnim početjem ne ogrožajo samo sebe, temveč še vse okoli sebe, bi se morda ali pa ne obnašali drugače.

V nadaljevanju vam navajamo 7 najpogostejših napak, ki jih lahko vsakodnevno tudi sami videvamo na cestah in drugih površinah, kjer se pogosto vozijo kolesarji. Morda bi sami na seznam napak dodali še kakšno, ker ste pri opazovanju napak dobri, saj vedno pazite na svojo in tudi tujo varnost. In tako je seveda prav.

1. Izbira napačnega kolesa

Ko si nekatere nepremišljene osebe kar čez noč želijo sesti na kolo in se odpeljati na pot, pri nakupovanju niti ne vedo, da vsak teren zahteva svojo vrsto kolesa. Velika večina nepremišljenih bodočih kolesarjev raje da prednost samemu izgledu kot pa ustrezni vrsti.

  • Gorsko kolo

In tako se neredko pripeti, da boste na zahtevnejših terenih opazili kolesarja z mestnim kolesom, s katerim se bo le s težavo prebijal po njem. Samo vprašanje časa je, kdaj se bo poškodoval ali kdaj se mu bo kolesarjenje zaradi slabe izbire kolesa povsem zamerilo. Sploh pa ne upamo niti pomisliti na to, kdaj bo poškodoval še koga okoli njega.

ZANIMIVO: V zgornji galeriji slik so po vrsti prikazana naslednja kolesa: gorsko kolo, gorsko enduro kolo, downhill kolo, treking kolo, mestno kolo in cestno kolo. Slike so vzete iz spletne trgovine Extremevital.com, ki je specializirana za prodajo športne opreme.

2. Pretiravanje na začetku

Kar dosti kolesarjev začetnikov meni, da če sedijo na pravi vrsti kolesa, da so že pripravljeni na dolgo pot. Toda kolo ne bo poganjalo namesto njih. Pretiravanje s kilometri in težavnimi tereni na začetku lahko povzroča številne težave, med katerimi so tudi poškodbe, ki na kolesarju lahko pustijo tudi trajne posledice.

3. Svojega telesa ne poslušajo

Veliko kolesarjev med vožnjo premišljuje samo o dosegu cilja. Pri tem pa povsem pozabijo poslušati svoje telo, ki najbolje ve, kdaj je na vrsti počitek ali kdaj je potrebno vožnjo s kolesom za nekaj časa povsem prekiniti. Nekateri gredo celo tako daleč, da posledično potrebujejo zdravniško pomoč, ker so med vožnjo padli s kolesa ali se kako drugače poškodovali.

4. Neupoštevanje cestnih in drugih pravil

Samozavest na kolesu je sicer dobrodošla, toda pri tem mislimo na tisto, ki je zdrave vrste. Vse preveč kolesarjev pa je nezdravo samozavestnih, kar se najbolj pokaže pri neupoštevanju pravil, ki jih narekujejo obcestni znaki. Nekateri kolesarji so celo tako zelo predrzni, da se vozijo po prepovedanih poteh, kjer stoji jasen znak.

5. Vožnja brez dodatne zaščite

Po zakonu je čelada predpisana samo do določene starosti (do 18. leta), toda prav vsak odgovoren kolesar jo bo imel pri vožnji s kolesom vedno na sebi, ne glede na to, kako dolga bo njegova vožnja.

Kolesarska čelada Specialized

Kolesarska čelada Specialized S-Works Evade II MIPS (Extremevital.com)

Nekateri kolesarji pa čelade sploh nimajo in verjetno se sploh ne zavedajo, da jim kakovostna čelada lahko reši življenje ali jih obvaruje pred hujšo poškodbo glave. Poleg tega so najverjetneje tudi brez druge dodatne opreme z zaščitno vlogo.

6. Preveč prtljage na kolesu

Če se nekateri kolesarji na pot odpravijo brez kakršne koli dodatne opreme in prtljage, jo imajo drugi bistveno preveč. Že prav, da imajo pri sebi vse potrebno za na pot, toda ne zavedajo se, da je preveč prtljage na kolesu zanje lahko usodno. Težave se najprej pojavijo pri lovljenju ravnotežja, vse skupaj pa se lahko konča s precej hudim ali celo usodnim padcem.

7. Slab tehnični pregled kolesa

Ne glede na to, ali se z mestnim kolesom odpeljemo do prve trgovine ali z gorskim kolesom do višjega vzpona, bi morali, preden se usedemo na kolo, preveriti nekatere pomembne elemente, ki pomembno vplivajo na kakovost in varnost same vožnje.

Nekaterim kolesarjem pa je prav malo mar, če nimajo dovolj napolnjenih zračnic ali če jim zavore delajo slabo ali pa če se naokoli vozijo s kolesom, ki ima zarjavelo verigo. Slej ko prej bodo naleteli na težavo, ki se kaj hitro lahko prelevi v večjo nesrečo.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.