Kako izbrati gorsko kolo?

0

Gorsko kolesarjenje je vožnja s kolesom izven urejenih poti, najpogosteje po gozdnih poteh. Za ta način vožnje potrebujemo gorsko kolo, vztrajnost, samostojnost in tehnično obvladanje kolesa. V številnih pogledih je gorsko kolesarjenje prej podobno teku čez drn in strn kot pa cestnemu kolesarjenju. Med najbolj priljubljene oblike spada vožnja po stezah. To so ozke poti, ki potekajo čez polja in gozdove ter predstavljajo nekoliko zahtevnejšo obliko gorskega kolesarjenja.

Ker je gorsko kolo obvezno sredstvo, ki ga zahteva ta oblika kolesarjenja, vam bomo v nadaljevanju prispevka predstavili, kako izbrati primerno gorsko kolo. Zaupali vam bomo, na kaj morate biti pri izbiri še posebej pozorni. Vse naše nasvete si dobro zapomnite in jih pri nakupu gorskega kolesa imejte v mislih.

Značilnosti gorskega kolesa

Gorsko kolo je vrsta kolesa, ki je namenjena vožnji izven asfaltnih poti, najpogosteje po makadamu, brezpotju in gorskih oziroma gozdnih poteh. V primerjavi s cestnim in treking kolesom ima manjši okvir, manjša kolesa, debelejše gume z grobim profilom in ustrezno vzmetenje.

Gorsko kolo Scott Aspect 940

Gorsko kolo Scott Aspect 940 (Extremevital.com)

Gorska kolesa se delijo glede na namembnost. Poznamo kros gorska kolesa, kolesa za spust in freeride gorska kolesa. Kros kolesa so namenjena vožnji čez drn in strm; kolesa za spust so namenjena spustom po zahtevnejših terenih; freeride kolesa se umeščajo med kros in spust kolesa. Med najbolj priljubljenimi vrstami je kros gorsko kolo, ker je najlažje in pogosto najbolj ustreza potrebam posameznika.

Osnovna oprema gorskega kolesa

Izbira opreme za gorsko telo je v veliki meri odvisna od vsote denarja, ki jo želite nameniti za svoje podvige. Posledično je težko podati nasvet, ki bi lahko zadostil vsem vašim željam in zahtevam. Kljub temu vas bomo opozorili na to, na kaj morate biti pozorni pri izbiri opreme.

Ko boste izbirali okvir gorskega kolesa, morajo najpomembnejšo vlogo igrati trpežnost, teža in udobje. Izbirate lahko med okvirji iz jekla, aluminija, karbona in titana. Pri izbiri okvirja pomembno vlogo igra tudi njegova velikost. Vožnja s kolesom bo postala velika muka, če si boste izbrali prevelik ali premajhen okvir. Priporočamo vam, da gorsko kolo kupite pri specializiranem prodajalcu, ki vam bo pri izbiri velikosti okvirja znal najbolje svetovati.

Gorsko kolo Scott Scale 960

Gorsko kolo Scott Scale 960 (Extremevital.com)

Če boste kupovali gorsko kolo za pretežno daljše gorske ture, vzmetenje zadaj ne bo potrebno. Priporočamo vam vilice z vzmetenjem z zračno blazino in oljem. Te delujejo nekoliko slabše od vzmetenih, vendar so precej lažje. Ne priporočamo uporabe elastomerskih vilic, ker se hitro pokvarijo in pri različnih temperaturah ne delujejo enako zadovoljivo.

Vsako gorsko kolo mora imeti tudi sprednji in zadnji menjalnik. Za starejše modele je značilno, da imajo nameščene sisteme 3×7 ali 3×8; večina novejših koles ima sistem 3×9. To pomeni 3 verižnike spredaj in 9 zadaj, kar pomeni 27 prestav.

Namesto zavor se vse pogosteje uporabljajo t. i. V-brake zapore, ki jih imenujemo tudi disk zavore.

Pri nakupu upoštevajte še osebne dejavnike

Vsekakor je težko kar s prstom pokazati na gorsko kolo, ki bi bilo za vas najboljše. Poleg tehničnih in drugih objektivnih dejavnikov so pomembni še osebni. Pri tem mislimo še posebej na barvo, proizvajalca in ceno.

Gorsko kolo Specialized Chisel Comp

Gorsko kolo Specialized Chisel Comp (Extremevital.com)

Svetujemo vam, da si vzamete uro ali dve svojega časa in se odpravite v eno izmed specializiranih športnih trgovin. Priporočimo vam lahko trgovino s kolesi in kolesarsko opremo Extreme Vital, ki jo lahko obiščete na štirih lokacijah:

  • Škofja Loka (Puštal 101),
  • Ljubljna (Tržaška 124),
  • Radovljica (Gorenjska cesta 41),
  • Maribor (Pohorska ulica 60).

Še pred obiskom ene izmed naštetih trgovin si lahko bogato ponudbo gorskih koles pogledate na njihovi spletni strani.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.