Kaj vključuje obvezna kolesarska oprema?

0

Velikokrat lahko slišite ali berete o tem, da mora biti kolo opremljeno z obvezno kolesarsko opremo. Ste pri tem v dvomih, ker ne veste, kaj to je? V današnjem članku vam bomo razkrili, kaj vse sodi pod njo. Naj se sliši še tako neumno, pod obvezno kolesarsko opremo najprej sodi ustrezno in tehnično brezhibno kolo.

Ko se boste odpravljali po nakupu kolesa, bodite pozorni na to, da boste izbrali sebi primerno kolo. Poznamo več različnih vrst koles: mestna, treking, cestna in gorska. Prav vsako služi svojemu namenu. Če si na primer želite kolo za lagodno vožnjo po mestnih ulicah, potem si zagotovo ne smete izbrati gorskega kolesa, ki je namenjeno vožnji v naravi. In tako naprej …

Ko si boste izbrali ustrezno vrsto kolesa, se boste odločili še o tem, katero opremo bo imelo.

Kolesarska čelada ter luči

Naslednji pomemben kos kolesarke opreme je zagotovo kolesarska čelada. Čeprav je obvezna le za kolesarje, ki so mlajši od 14 let, vam priporočamo, da si jo nadenete tudi sami, saj boste s tem izdatno poskrbeli za svojo varnost na kolesu. Čelada pa vam mora biti prav. Pokrivati mora celoten zgornji del glave, zadaj pa segati do prvega vretenca. Ne sme biti ne premajhna ne prevelika, saj vam kot taka ne bo prav nič koristila.

Kolesarska čelada

Ne smete pozabiti na luči in odsevnike. Z njimi boste poskrbeli za večjo vidnost v prometu. Zavedati se morate, da vam luči in odsevniki v temi lahko rešijo življenje.

Kolesarska oblačila

Med kolesarska oblačila sodijo kolesarska majica, kolesarske hlače, kolesarska vetrovka in podobno. Oblačila se morajo ustrezno prilegati telesu in tako zagotavljati manjši zračni upor. Poleg tega morajo omogočiti zračenje, saj se bo le tako vlaga hitro vpila s telesa in se prenesla na zunanjo stran oblačila. Kolesarska oblačila naj bodo svetla in živahnih barv, tako da boste na cesti dobro opazni.

Kolesarska oblačila

Ne pozabite tudi na ustrezne kolesarske rokavice, ki bodo omogočile boljši oprijem in vas ščitile pri padcu. Nekateri posežejo po posebnih kolesarskih čevljih. Omenimo naj še kolesarska očala, ki morajo zagotavljati dobro vidljivost, obenem pa ščititi oči pred vetrom, umazanijo ter žuželkami.

Tlačilka, oprema za krpanje in ostalo

Tlačilka vam bo še kako prav prišla na daljših kolesarskih poteh, ko boste morali zračnice ponovno napolniti z zrakom. Priporočamo vam tudi, da imate s sabo komplet za krpanje gume.

Med dodatno kolesarsko opremo, ki sicer ni obvezna, sodijo še različni merilniki srčnega utripa, števci prevoženih kilometrov, košara za kolo, različne torbice za kolo, steklenica za pijačo, nosilec za mobitel, ključavnica in tako naprej.

Predvsem takrat, kadar se odpravljate na daljšo kolesarsko turo, se pred odhodom ne pozabite prepričati, da je vaša kolesarska oprema popolna in v brezhibnem stanju.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.