Kolesarska očala: zakaj so pomembna in kako izbrati prava?

0

Ljubezen do kolesarjenja se razvija in vsako leto je več posameznikov, ki se odločijo skočiti na kolo. Razlogi so različni, pa naj bo to skrb za telo, izbira okolju prijaznejšega prevoza ali možnost izleta na z avtom nedostopne točke. Za prijetno in varno kolesarjenje pa vsi potrebujemo tudi kvalitetno kolesarsko opremo. Mnogokrat kolesarji pozabijo na kos opreme, ki je na voljo že dolgo časa, a se jim zaradi pomanjkanja znanja zdi nepotreben. Govorimo o kolesarskih očalih, seveda.

Kolesarska očala na profesionalnih kolesarjih včasih izgledajo prav futuristično, v resnici pa gre za pomemben del zaščitne opreme, ki se jo priporoča različnim vrstam kolesarjev. In kar preseneti mnoge, priporoča se jih za kolesarjenje preko celega leta.

Različne funkcije kolesarskih očal

V osnovi bi lahko opredelili, da so kolesarska očala oblikovana za zaščito oči ter izboljšanje vidljivosti med vožnjo. A kot imamo različne vrste kolesa za različne terene, različne kolesarske čelade in kolesarske čevlje, tako poznamo tudi več vrst kolesarskih očal, ki so posebej prilagojena tej ali oni uporabi. Najbolj poznana so verjetno sončna kolesarska očala, ki, podobno kot klasična sončna očala, ponujajo zaščito pred sončnimi žarki, le da so prilagojena intenzivnemu športu, kot je kolesarstvo.

Kolesarska očala Rudy Project FOTONYK

Kolesarska očala Rudy Project FOTONYK (Extremevital.com)

Preden se odločite za nakup je zato pomembno, da poznate svoje potrebe, vrsto in način kolesarjenja, ter da veste, v katerem letnem času se temu športu posvečate. Na splošno velja, da so za vožnjo v toplejših mesecih primerna kolesarska očala, ki ščitijo pred soncem, mušicami in majhnimi delci, ki krožijo v zraku, pozimi pa se bolj osredotočimo na primerno zaščito pred pršenjem padavin, ostrim vetrom in občasno meglo.

Oranžne in prosojne leče

Kolesarska očala lahko ločimo na različne načine. Enega izmed njih, vsekakor pomembnega, predstavljajo leče. Osnova za dobro izbiro očal so kakovostne in potrebam ustrezne leč. Poznamo številne vrste, ki tudi na zunaj izgledajo različno, zato naj o nakupu ne odloča estetska preferenca, ampak specifike in kvalitete posameznih leč. Le tako bodo očala, glede na vaš način vožnje, resnično uporabna in jih boste sploh lahko koristili.

Kolesarska očala Oakley Sutro Lite

Kolesarska očala Oakley Sutro Lite (Extremevital.com)

Vrsta leč, ki je pogosta izbira med kolesarji, so oranžne leče. Te leče so v večini primerov »prosojne«, torej se vaše oči vidijo skozi. Tovrstna kolesarska očala niso toliko usmerjena v popolno obrambo pred sončno svetlobo, temveč so najboljša izbira za kolesarjenje ob šibkejši svetlobi. Če ste na primer ljubitelji sončnih vzhodov ali zahodov, bodo ta očala prava izbira. Učinek oranžnih leč je namreč rahla »osvetlitev« cestišča oziroma poti pred vami.

Kolesarska očala Rudy Project TRALYX Slim

Kolesarska očala Rudy Project TRALYX Slim (Extremevital.com)

Prosojne leče pa so leče, namenjene predvsem vožnji ponoči ali ob padavinah. Njihova primarna funkcija je ustvarjanje zaščitne pregrade pred malimi prašnimi delci, kamenčki in mušicami, ostrim vetrom in drugimi fizičnimi neprijetnostmi, ki bi jih lahko med vožnjo zaneslo v oči.

Zrcalne in fotokromne leče

Najboljša izbira za poletne in sončne ture pa so neprosojna očala, ki svetlobo v čim večji meri odbijajo. Gre za zrcalne leče, preko katerih naše oči ostajajo nevidne. Njihovo oblikovanje nudi najvišjo zaščito pred nevarnimi sončnimi žarki in omogoča boljšo vidljivost. Te vrste leč so na voljo v različnih barvah, tako da lahko svoja očala tudi vizualno uskladite s preostalim delom opreme.

Kolesarska očala Uvex Sportstyle 803 Race CV V

Kolesarska očala Uvex Sportstyle 803 Race CV V (Extremevital.com)

Poznamo pa tudi fotokromne leče, ki so med kolesarskimi očali nemara najbolj univerzalne. Izdelane so v posebnem procesu, ki leče ustvari tako, da se prilagajajo potrebam dane situacije. Ko je svetloba šibka, so leče svetlejše in bolj prosojne, z naraščanjem svetlobe pa se vse bolj temnijo. Iz njihove široke funkcionalnosti izhaja, da gre za nekoliko dražje modele, a se nakup enih očal, ki jih boste lahko uporabljali za različne namene, vendarle izplača. Gre namreč za leče iz visoko kakovostnih materialov.

Okvir kolesarskih očal

Zanemariti pa ne gre tudi okvirja kolesarskih očal. Kvaliteten okvir lahko predstavlja pomembno razliko pri faktorju udobnosti vožnje. Za kolesarje, ki se večinoma preizkušajo na dolgih cestnih progah ali kolesarijo na triatlonu, so najboljša izbira očala brez okvirja. Spuščen, aero položaj kolesarja lahko namreč z neprimernimi očali rezultira v omejeni vidljivosti. Temu se z očali brez okvirja izognete.

Kolesarska očala Oakley Flight Jacket

Kolesarska očala Oakley Flight Jacket (Extremevital.com)

Za gorske kolesarje pa bodo nemara udobnejša očala z okvirom. A predvsem je pomembno, da se kolesarska očala prilagajajo vašemu obrazu in nosu. Mnogi proizvajalci danes ponujajo tudi nastavke, ki dodatno zagotovijo primerno prileganje in oprijem. Tako vam očala ne bodo drsela z nosu in resnično služila svojemu namenu.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.