7 nasvetov za popolno nastavitev kolesa

0

Kolesarstvo je priljubljen šport, s katerim se ukvarja vse več ljudi. Čudovit sončen dan je najlepše preživet, ko se izvajajo aktivnosti, ki jih imate radi. Prav tako pa vsakega ljubitelja kolesarstva navdušuje ustrezno opremljeno kolo. To velja tudi za pravilno nastavitev kolesa, saj že le nekaj detajlov lahko izboljša vašo kolesarsko izkušnjo.

Neustrezno prileganje kolesa zagotovo pokvari izkušnjo kolesarjenja. Znakov, da izbrano kolo ni najbolj ustrezno za vas, je več. Mednje vsekakor uvrščamo nelagodje, bolečine v kolenih, hrbtu, otrdela ramena in odrevenelost rok. Lahko se pojavijo tudi druge težave, ki povzročajo bolečine v različnih delih telesa.

Najpogostejši krivec za bolečine in nelagodje je preveliko ali premajhno kolo. Lahko pa je težava zgolj v tem, da nimate nastavljene ustrezne višine sedeža. Poznavalci navajajo, da se lahko opisane težave pojavijo že v primeru, da je sedež kolesa nastavljen zgolj centimeter previsoko ali prenizko. Seveda je razlogov več, mogoče je krivda za bolečine tudi vaša slaba fizična pripravljenost in morebitna neskladnost med zahtevnostjo aktivnosti in vašo kondicijo.

Kolesarski sedež Selle Italia SLR Superflow

Kolesarski sedež Selle Italia SLR Superflow (Extremevital.com)

Vse omenjene nevšečnosti, torej bolečine in otrdelost, lahko dolgoročno vodijo v hujše poškodbe in nevarnosti pri kolesarjenju. Zavedajte se, da je varno kolesarjenje – zdravo kolesarjenje. V nadaljevanju smo zato pripravili nekaj nasvetov, na kaj morate biti pozorni, ko se odločate za nakup kolesa, ter na kaj paziti, ko se pripravljate na kolesarjenje. Preverite tudi predloge za prilagoditve in ustrezne nastavitve kolesa, da boste pri vožnji lahko še bolj uživali.

Začnite z ogrodjem: preverite višino v stoječem položaju

Če želite preveriti ustreznost kolesa, morate začeti z ogrodjem. Najprej preverite njegovo višino, torej razdaljo med zgornjo gredjo in razkorakom, medtem ko stojite. Če gre za kolo z ravno zgornjo gredjo, je optimalna razdalja do mednožja 2,5 cm, v primeru, da je gred usločena, pa 5 cm.

Preverite višino sedeža s pomočjo pedal

Višina sedeža je vsekakor osnova za kakovostno in udobno vožnjo. Obstaja več načinov, kako preveriti, ali je sedež kolesa ustrezno nastavljen. Eden izmed teh je naslednji: pri poganjanju pedal v sedečem položaju mora biti vaše koleno rahlo upognjeno (približno 10 stopinj).

Kolesarski sedež Specialized Power Comp

Kolesarski sedež Specialized Power Comp (Extremevital.com)

Če se vam zdi, da se noge med kolesarjenjem nikoli ne spočijejo, da so ves čas pokrčene, je sedež najverjetneje nastavljen prenizko. Predlagamo, da za pomoč prosite prijatelja – ta naj vas med vožnjo opazuje in se prepriča, da je sedež nastavljen na ustrezno višino.

Z vrvico preverite ustreznost položaja sedeža

Horizontalni položaj sedeža na kolesu lahko preverite s pomočjo vrvice. Ko udobno sedite na sredini kolesarskega sedeža, zavrtite pedala do horizontalne lege. Prijatelj, ki vam pri tem pomaga, naj spusti vrvico s sprednje strani kolena – da bo vrvica ravna, nanjo privežite nekaj težkega. Če imate sedež v pravi poziciji, se mora konec vrvice dotikati sprednjega dela gonilke. V kolikor pade pred ali za ročico gonilke, sedež kolesa ustrezno pomaknite naprej oz. nazaj.

Preverite dolžino nosilca krmila kolesa

Neustrezna drža med kolesarjenjem je povod za nastanek različnih težav in bolečin, zato preverite tudi dolžino nosilca krmila kolesa.

Nastavljiv nosilec krmila Kalloy Uno

Nastavljiv nosilec krmila Kalloy Uno 90 mm x 25,4 mm (Extremevital.com)

Ta se bo sicer razlikovala glede na vaš slog vožnje, načeloma pa velja, da če sedite na kolesu, morate imeti komolce rahlo pokrčene, roke na zavornih ročicah, pogled pa usmerjen na sprednje kolo. V tem primeru ne boste videli pesta v središču prednjega kolesa. Če še vedno vidite pesto, pomeni, da dolžina nosilca krmila ne ustreza vaši višini.

Bodite pozorni na ustreznost širine krmila

Širina krmila kolesa mora ustrezati širini vaših ramen. Tako boste na kolesarjenje ustrezno pripravljeni, možnost za nastanek poškodb pa bo zmanjšana. Običajno gre za naslednje širine krmila: 38 cm, 40 cm, 42 cm, 44 cm.

Krmilo za cestno kolo Specialized Expert Shallow Bend

Krmilo za cestno kolo Specialized Expert Shallow Bend (Extremevital.com)

Če ste v dilemi oziroma ne veste, katero izbrati, raje izberite širše krmilo. S tem boste nekoliko odprli prsni koš in si olajšali dihanje. V kolikor niste najbolj fleksibilni, pa izberite ožje krmilo, ki vam bo olajšalo vzdrževanje aerodinamičnega položaja pri sprintu.

Preverite višino krmila in sedež kolesa

Pozornost namenite tudi višini krmila. Ta naj bo približno 2,5 cm pod vrhom sedeža. Običajno idealno nastavitev predstavljajo od 0 do 20 mm visoke podložke za krmilni ležaj, nosilec krmila pa od 90 mm do 120 mm. Pomembno je, da ste med nakupom kolesa pozorni tudi na to podrobnost, saj boste lažje zamenjali krmilo kot celo kolo.

Če niste prepričani, raje ponovno preverite

Da boste prišli do popolne nastavitve kolesa, boste potrebovali nekaj časa, verjetno tudi več poskusov in napak. Spremembe uvajajte postopoma in sproti opazujte, ali vam prilagoditve resnično ustrezajo.

Gonilka z verižniki Shimano Deore M4100 26/36

Gonilka z verižniki Shimano Deore M4100 26/36 (Extremevital.com)

Če kljub večkratnim spremembam in prilagoditvam še vedno niste prepričani, ali je kolo za vas in vaš slog vožnje ustrezno, se obrnite na strokovnjaka – izkušenega prodajalca v kolesarski trgovini ali serviserja koles. Ustrezno nastavljeno kolo je namreč ključ do varne in udobne vožnje.

Prepričani smo, da vam bodo naši nasveti olajšali naslednji kolesarski izlet. Prav upoštevanje vsega naštetega lahko prepreči bolečine in dolgoročne hujše poškodbe, ki lahko nastanejo kot posledica nepravilne drže na kolesu.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.