9 razlogov za izjemno priljubljenost nordijske hoje

0

Glavna značilnost nordijske hoje je, da pri aktivnosti uporabljamo tudi palice, zato je bistveno bolj učinkovitejša od običajne hoje. Na ta način pripomore k boljšemu splošnemu počutju, telesni pripravljenosti in ima številne druge pozitivne učinke.

Morda nordijska hoja še vedno ni tako trendovska, kot sta na primer kolesarjenje in tek, vendar je med ljudmi, tudi v Sloveniji, iz leta v leto bolj priljubljena. Pa si poglejmo, zakaj.

1. Nordijska hoja je zabavna aktivnost

Nordijska hoja je intenziven sprehod s palicami in je s svojo tehniko dvakrat učinkovitejša napram običajni hoji. Pri tem je ključnega pomena, da v njej uživamo in se zabavamo. K temu zagotovo pripomore naravno okolje, v katerem se odvija, prijetna družba ter občutek boljše kondicije in dobrega počutja.

2. Primerna za vsakogar

V nordijski hoji se lahko izkažete prav vsi – tudi tisti, ki se do sedaj niste ukvarjali z nobeno športno aktivnostjo. Za ukvarjanje z njo, poleg palic za nordijsko hojo, ne potrebujete nobene posebne opreme, ki je ne bi imeli v svojih garderobnih omarah.

Nordijska hoja za starejše

Nad nordijsko hojo so navdušene tudi starejše generacije.

Pri tem je pomemben podatek, da je tehnika gibanja pri nordijski hoji zelo preprosta, zato z njenim osvajanjem nima nihče težav. Tudi zaradi intenzivnosti so skrbi popolnoma odveč, saj jo lahko prilagajate svojim sposobnostim in zmožnostim.

3. Pripomore k izgubi odvečnih kilogramov

Z nordijsko hojo v primerjavi z običajno hojo porabimo do 45 % več kalorij. Glavni razlog za to je, da aktivnost vključuje veliko mišičnih skupin, kot so na primer mišice rok, ramen, hrbta in prsnega koša, pa tudi trebušne mišice, mišice jedra in mišice nog. Poleg tega palice poskrbijo, da ste pri nordijski hoji veliko hitrejši, zaradi česar se povečata srčni utrip in poraba energije.

4. Krepi mišice in pomaga ohranjati kosti močne

Da so mišice v dobri kondiciji, morajo biti aktivne. Pri nordijski hoji je vključenih kar 90 % mišic, zato je še posebej priporočljiva aktivnost za krepitev mišic, kosti in ravnotežja. Z njo krepimo mišice nog, rok in jedra, zaradi večje intenzivnosti pa ob tem poskrbimo še za kosti.

5. Nordijska hoja je prijazna do sklepov

Vsi, ki se z nordijsko hojo ukvarjajo že dalj časa, znajo povedati, da je odlična aktivnost za lajšanje bolečin na spodnjem delu telesa. O tem govorijo tudi številne raziskave, ki so ugotovile, da so sile na koleno in kolke pri nordijski hoji bistveno manjše kot pri običajni hoji. Aktivnost pa ni koristna le za kolena in kolke, ampak so se pokazali pozitivni učinki tudi na gležnje in hrbtenico.

6. Krepi srce in pljuča

Med nordijsko hojo se poveča srčni utrip, zato je zagotovo bolj intenzivna aktivnost kot običajna hoja. Koristi nordijske hoje na srce in pljuča so znanstveno dokazane, poleg tega pa pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka, zmanjšuje tveganje za bolezni srca in sladkorno boleznijo tipa 2 ter ohranja zdrave žile.

7. Pospešuje krvni obtok

Ne glede na to, za kakšno vadbo gre, v splošnem velja, da večja kot je intenzivnost, bolj pospešen je naš krvni obtok. Vendar pa ima nordijska hoja poleg tega tudi dodatne prednosti.

Pravilna tehnika nordijske hoje spodbuja aktivno postavljanje stopal, zamahovanje z rokami, stiskanje in odpiranje dlani ob zamahovanju s palicami, to pa dodatno pospeši prekrvavitev.

8. Pozitivno vpliva na duševno počutje

Redna vadba zmanjšuje stres in tesnobo, če pa se izvaja v naravnem okolju, je še toliko učinkovitejša. Narava že sama po sebi deluje umirjeno na naše počutje, če pa je to v prijetni družbi, pa še toliko bolj. Nordijska hoja je družabna aktivnost, zato je je to še eno orodje več za odpravljanje stresa, izboljšanje razpoloženja in sklepanje prijateljskih vezi.

9. Je odlična priložnost za odkrivanje novih krajev

Ne glede na to, ali gre za sprehajanje v parku, po okoliških poteh ali izlete v oddaljene kraje, je nordijska hoja odlična priložnost za raziskovanje. Ob tem vam palice nudijo odlično podporo, tehnika pa spodbuja dobro telesno držo, zaradi česar ste sposobni vzdržljivosti za spopadanje z največjimi izzivi.

Hoja je najbolj naravno gibanje, ki ga poznamo in ga izvajamo praktično vsak dan. A je to še daleč od tega, da bi bila učinkovita. Ker ima nordijska hoja toliko več prednosti in koristi, vsekakor ni nič presenetljivega, da povsod doživlja pravi razcvet.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.