Ali se diabetes tipa 2 da pozdraviti?

0

Ob diagnozi diabetesa se marsikdo zgrozi, saj pred seboj vidi le še doživljenjsko zbadanje z iglo, ker si bo treba večkrat na dan vbrizgati inzulin. Diabetes je bolezen, pri kateri telo ne zmore več proizvajati nujno potrebnega inzulina. A ni vse tako črno, kot je slišati.

Čeprav poznamo 4 vrste diabetesa, sta najpogostejša tipa 1 in 2. Diabetes tipa 1 pomeni, da telo v celoti preneha proizvajati inzulin in bo potrebno le-tega vanj dostaviti z zunanjo pomočjo. K sreči pa je diabetes tipa 2 nekoliko drugačen. Telo še proizvaja inzulin, a ne dovolj za vse potrebe. Ta tip diabetesa je mogoče zdraviti.

Simptomi bolezni

Da se morda pri vas razvija diabetes, lahko posumite v primeru, ko se pojavijo nekateri značilni simptomi zanj. Velikokrat prihaja do občutka suhih ust in žeje, zelo nazorna pa je tudi neprestana lakota, celo takoj po jedi. Tudi pogosto uriniranje spada na ta seznam.

Pogosta lakota in žeja

Pogosta lakota in žeja kot simptoma sladkorne bolezni tipa 2.

Da vas morda napada diabetes, je lahko znak nenadna izguba telesne teže, pa čeprav se redno prehranjujete in ste običajno lačni. Pozorni morate biti tudi v primeru nenehne utrujenosti, nenadnih motenj vida, odrevenelosti udov in v primeru izgube zavesti.

Diabetes tipa 2

Čeprav so simptomi diabetesa dokaj enaki ne glede na tip, pa so le-ti pri tipu 2 nekoliko blažji, če ne celo nezaznavni. Pri tej bolezni telo še vedno proizvaja inzulin, a je količina tega premajhna ali pa enostavno ni dovolj učinkovit. Diabetes tipa 2 se pogosteje razvije pri osebah, ki živijo nekoliko bolj sproščeno življenje.

Prekomerna telesna teža, premalo gibanja in splošno nezdrav slog življenja so vodilni krivci za nastanek bolezni. Ker pa telo še vedno proizvaja nekaj inzulina, mu lahko z določenimi spremembami močno pomagamo. Seveda v obratnem vrstnem redu. Več gibanja, zdrava prehrana in hujšanje.

Zdravljenje diabetesa tipa 2

Ko pacient prejme diagnozo diabetesa tipa 2, se prične njegovo zdravljenje. A to se prične na način, da se najprej spremeni življenjski slog. Torej se za zdravljenje ne predpiše zdravil, ampak hujšanje, zdravo prehranjevanje in redno vadbo. V veliko primerih se na ta način stanje namreč stabilizira.

Sprememba življenjskega sloga

Zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 zahteva spremembo življenjskega sloga.

V primeru, da korenite spremembe sloga življenja ne prinesejo spremembe pri proizvodnji inzulina, pa se nato predpiše tudi uradne medikamente. Seveda tudi v tem primeru ostaja »predpis« zdravega načina življenja, saj se le na ta način doseže, da je zdravljenje bolj učinkovito, obenem pa se varuje tudi kondicijo in zdravje drugih vitalnih delov telesa.

Gensko pogojena bolezen

Čeprav splošno prepričanje pravi, da so si bolniki za diabetes krivi zaradi nezdravega življenjskega sloga, pa temu vendarle ni povsem tako. V prvi vrsti je dobro vedeti, da je diabetes tipa 2 med najpogostejšimi tipi, saj predstavlja okoli 90 do 95 % vseh diabetesov.

Prav tip 2 je pogostejši pri ljudeh, ki imajo to bolezen v svoji družini, kar pomeni, da gre tudi za gensko pogojeno bolezen. Navadno se pojavi v odraslem obdobju življenja, čeprav je v zadnjih letih zaslediti porast pojava diabetesa tipa 2 tudi pri otrocih.

K sreči je medicina zelo napredovala in si sedaj lahko nivo sladkorja v krvi izmerimo kar doma in na ta način uspešno nadzorujemo svojo bolezen.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.