Gorsko ali cestno kolo – katerega izbrati?

0

Če kolo uporabljate samo za vsakdanje opravke in se na ta način želite izogniti veliki avtomobilski gneči, je uporaba običajnega ali treking kolesa povsem zadosti. Če pa ste nad kolesarjenjem navdušeni nekoliko bolj in si želite večjih, daljših in zahtevnejših podvigov, je najbolje, da pri nakupu kolesa izbirate med cestnim ali gorskim kolesom.

Cestno ali gorsko kolo? Že veste, v katerem primeru se je bolje odločiti za katerega? Če ne, vam bomo v nadaljevanju zaupali, kdaj je bolje poseči po cestnem in kdaj po gorskem. Če boste upoštevali naše nasvete, vam zagotavljamo, da bo vožnja s kolesom pravi užitek in da boste nanjo vedno imeli lepe spomine.

Kje in na kakšen način želite kolesariti?

Pri izbiri katere koli vrste kolesa vas bodo prodajalci vedno najprej vprašali, kje in kako se nameravate voziti z njim. Če se s kolesom nameravate voziti po urejenih asfaltnih poteh in biti pri tem čim hitrejši ter prevoziti kar nekaj kilometrov, vas bodo prodajalci napotili k cestnim kolesom.

Cestno kolo Giant TCR Advanced 2

Cestno kolo Giant TCR Advanced 2 (Extremevital.com)

Gorska kolesa pa vam bodo predstavili v trenutku, ko jim boste povedali, da si želite s kolesom voziti po makadamu, gozdnih stezah in podobnih manj urejenih poteh, kjer so tereni vse prej kot pa polikani. Na takem terenu se s tankimi gumami, ki so značilne za cestno kolo, nikakor ne bi najbolje izšlo, se vam ne zdi? Gorska kolesa pa so opremljena s širokimi gumami z razgibanim profilom. Razgibanemu terenu se lahko prilagajajo tudi zato, ker imajo vzmetenje, ki poskrbi, da je vožnja lahko veliko bolj tekoča.

Gorsko kolo Scott Aspect 940

Gorsko kolo Scott Aspect 940 (Extremevital.com)

Končna odločitev, katera vrsta kolesa je najprimernejša za vas, je torej v največji meri odvisna od vrste terena in načina vožnje. Cestno kolo je odlična izbira za kolesarjenje po cesti, kjer si tu in tam privoščite še kak cestni vzpon. Po drugi strani pa je gorsko kolo najprimernejše za vse tiste kolesarske privržence, ki obožujete neurejene terene in se radi poženete celo čez kakšno korenino ali po ozkih in zavitih stezah.

In katero kolo izbrati za otroka?

Ker tudi naši otroci radi kolesarijo z nami ali že povsem samostojno, je potrebno misliti tudi nanje. Zanje je najpomembneje, da v vožnji s kolesom uživajo. Če se s kolesarjenjem ne nameravajo resneje ukvarjati, torej trenirati, pri izbiri otroškega kolesa praviloma ni potrebno posebej komplicirati.

Otroško kolo Specialized Hotrock 20

Otroško kolo Specialized Hotrock 20 (Extremevital.com)

Ne oklevajte, ali bi zanj izbrali cestno ali gorsko kolo. Najbolje se boste odločili, če boste izbrali kar klasično kolo z dovolj prestavami, da bo otrok lažje poganjal, in razgibane gume za boljši oprijem. Ne pozabite preveriti še mase kolesa. Klasična oblika kolesa je primerna tako za otrokovo vožnjo po mestu kot tudi po podeželju.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.