5 nasvetov, kako nad bolečine v vratu

0

Bolečine v vratu so v modernem svetu za marsikoga postale stalnica, saj veliko časa preživimo sede – pred računalniškimi zasloni ali sklonjeni navzdol, ko pregledujemo zanimivosti na pametnem telefonu ali tablici. Za bolečine v vratu je lahko kriva tudi kakšna druga prisiljena drža na delovnem mestu.

K sreči si lahko ob tem pomagamo sami, zato ni nobene potrebe, da bi se takoj odpravili k zdravniku. To pa seveda storimo v primeru, ko bolečine kljub našemu prizadevanju in trudu ne popustijo. In kako se lahko sami rešimo bolečin v vratu?

1. Vaje za vrat

Poleg vratu nas lahko bolijo še ramena in hrbtenica, pogosti so tudi glavoboli. V tem primeru vse prevečkrat posegamo po protibolečinskih zdravilih, namesto da bi za bolečine poskrbeli na naraven način. Obstaja kar nekaj učinkovitih vaj za vrat.

Seveda ne morete vaditi, ko vas preveč boli, zato počakajte, da se bolečina umiri in pričnite z ogrevanjem ter vajami za moč vratnih mišic. Glava je presenetljivo težka, in kadar so vratne mišice oslabljene, njeno težo nosi hrbtenica.

Večino vaj lahko opravite na precej enostaven način. Sedite vzravnano in glavo obrnite enkrat levo drugič desno. Zadržite se v tem položaju za nekaj sekund in ponovite 10x. Vratne mišice lahko raztegujete tudi tako, da z roko primete glavo in previdno potegnete vstran. Še ena učinkovita vaja za močnejše vratne mišice zahteva vašo dlan na čelu ali ob strani glave, nakar z glavo skušate potisniti roko, s katero se pritisku upirate.

2. Popravite držo

Bolečine v vratu nastanejo tudi zaradi nepravilne drže. Ta nas lahko spremlja že od otroštva, lahko pa je plod nepravilne drže pri sedečem delu ali hoji. Če opažate, da ste večkrat sključeni, se poskušajte kontrolirati in svojo držo popravljajte.

Da bi se ta popravila, potrebujete močne hrbtne in trebušne mišice, ki imajo nalogo, da držijo vašo hrbtenico v idealnem položaju. Z vajami za te mišice boste pomagali tako hrbtenici kot vratu in ramenom.

Preberite tudi: Pravilna drža za zdravo in nebolečo hrbtenico

3. Odmori za vaje v pisarni

Če vaše delo poteka v sedečem položaju, se večkrat spomnite narediti odmor. Vstanite, naredite nekaj razteznih vaj in poskrbite za razgibavanje vratu. Stopite do okna in se zazrite v točko v daljavi. Poleg vratu boste na ta način hkrati poskrbeli še za oči.

4. Poskrbite za ustrezno ležišče in vzglavnik

Bolečine v vratu lahko nakazujejo na slabo ležišče ali vzglavnik. Preverite, ali vam oboje ustreza in po potrebi zamenjajte. Še posebej vzglavnik je lahko ključen element pri odpravljanju bolečine v vratu.

Anatomski vzglavnik

Nad bolečine v vratu z uporabo kakovostnega anatomskega vzglavnika.

Vedeti morate, da ortopedski vzglavnik še ne pomeni, da bo za vas zagotovo primeren. V trgovini povprašajte prodajalca, ki vam bo znal ustrezno svetovati glede nakupa, saj je zelo pomembno, kako človek ponoči leži in na kateri točki vratu ali hrbtenice opaža težave. Za nekatere je primernejši nižji, za druge višji vzglavnik, ki je seveda lahko tudi različne trdote in oblike.

5. Masaža vratu

Za boleč vrat so včasih krive tudi otrdele in preutrujene mišice. Pomagajte jim z masažo, ki bo poskrbela za boljšo prekrvavitev, prožnost in segrevanje okoliškega tkiva. Zelo dobrodošla pri teh težavah je tajska masaža.

Takšna masaža sprosti mišice in hkrati poskrbi za vrat in hrbet. Rezultat masaže je omilitev bolečine, ki lahko v popolnosti izgine, popravi se tudi situacija okoli glavobolov. Vrat lahko masiramo celo sami, a moramo biti pri tem pazljivi, da nismo pregrobi in se ne osredotočamo zgolj na eno točko, sicer lahko naredimo več škode kot koristi.

Ob vnetih mišicah vratu si lahko pomagate tudi z mrzlimi obkladki, ki pa žal zaležejo le za nekaj časa. V primeru, da bolečina ne pojenja, se širi v roko, čutite mravljince in podobno, vsekakor obiščite zdravnika.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.