5 nevarnosti nepravilne telesne drže

0

Slaba telesna drža ni le slaba navada, ampak je zdravstvena težava, s katero se spopada vse več ljudi. Tega se mnogi posamezniki dobro zavedajo, veliko pa je tudi takšnih, ki svojo težavo prepoznajo, ko je že prepozno.

Dejstvo je, da je bil človek ustvarjen za gibanje. Ker pa veliko delovnih mest danes zahteva sedeče delo, je rezultat tega, da mnogi ure in ure presedijo za svojo delovno mizo. Slaba telesna drža, ki je posledica prekomerno sedečega dela, se odraža v bolečinah v mišicah in sklepih, večji utrujenosti, manjši produktivnosti in težavah z depresijo.

V nadaljevanju vam predstavljamo nevarnosti nepravilne telesne drže, na katere morate biti še posebej pozorni.

1. Bolečine v vratu, ramenih in hrbtu

Čeprav je marsikdo mnenja, da dolgotrajno sedenje ne predstavlja nobene obremenitve za naše telo, temu vsekakor ni tako. Ker gre pri sedenju za nenaraven položaj telesa, pri katerem mišice nimajo podporne naloge, dolgotrajna slaba telesna drža najpogosteje pripelje do bolečin v vratu, ramenih in hrbtu. To so namreč tisti deli telesa, ki so pri sedenju najbolj obremenjeni.

2. Pojav depresije in stresa

Depresija in stres sta pogosti težavi sodobnega sveta, ki sta večkrat posledici slabe telesne drže. Sključen položaj telesa je glavni razlog, da se procesi v telesu upočasnijo, to pa se na koncu pozna v večji utrujenosti in preobremenjenosti.

Slaba telesna drža

Slaba telesna drža lahko vodi do utrujenosti, stresa in depresije.

Mnogi se sicer v takšnih situacijah poslužujejo različnih načinov obvladovanja čustev, vendar so raziskave pokazale, da jih ljudje, ki se pogosteje gibajo, odpravljajo veliko bolj učinkovito. Zato slaba telesna drža pogosto pripelje tudi do depresije.

3. Zmanjšana učinkovitost pri delu

Večja produktivnost in učinkovitost sta danes pri delu izjemno pomembni. Na žalost pa slaba telesna drža, poleg tega, da pripelje do večje utrujenosti in izčrpanosti, sčasoma vodi tudi do manjše osredotočenosti na delo in s tem do nižje učinkovitosti. Sključen položaj telesa nikakor ni dober znak za nikogar – ne za vas in ne za vaše sodelavce.

4. Manjša zmogljivost dihal

Pljuča najbolje opravljajo svojo nalogo takrat, ko imajo dovolj prostora, da se popolnoma razširijo. Na žalost pa slaba telesna drža pljuča stisne, kar omejuje pretok kisika po telesu. Posledica omenjenega je oteženo dihanje in na splošno slabša zmogljivost naših dihal, zaradi česar se hitro pojavijo težave tudi pri drugih aktivnostih.

5. Težave s presnovo

Poleg zakrčenosti dihal in srca pa slaba telesna drža za pisalno mizo vpliva tudi na upočasnjeno delovanje črevesja. Zaradi tega so vse pogostejše težave s prebavo, ki so lahko zelo neprijetne in vodijo v večje zdravstvene težave, kot je na primer sindrom razdraženega črevesja. Slaba telesna drža pa je pogosti krivec tudi za kopičenje trebušne maščobe, ki je povod za kopičenje odvečnih kilogramov.

Kot vidimo, lahko slaba telesna drža povzroči številne težave vsem, ki na delu veliko sedijo. Dobra novica pa je, da obstaja veliko rešitev, ki pomagajo preprečevati omenjene težave. Le od vas pa je odvisno, ali boste naredili korak naprej proti boljšemu zdravju.

Preberite tudi: Pravilna drža za zdravo in nebolečo hrbtenico

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.