Kako se treking kolo razlikuje od gorskega?

0

Čeprav morda mislite, da imate o kolesih dovolj znanja, ki bi vam v veliki meri pomagalo izbrati tudi pravo vrsto kolesa, se pri samem nakupu kaj kmalu raje obrnete na specializiranega prodajalca. Ta vas bo najprej vprašal, kje se s kolesom nameravate najpogosteje voziti. Šele nato vam bo predlagal primerne vrste kolesa.

V današnjem prispevku vam bomo poskušali na jasen način razložiti, v čem je bistvena razlika med treking in gorskim kolesom. Za obe vrsti koles pa vsekakor velja, da sta med bolje prodajanimi.

Kaj vam je ljubše: vožnja po stranpotju ali urejenih poteh?

Ko boste odgovorili na to vprašanje, ste prodajalcu koles dali vedeti, ali si želite imeti gorsko ali treking kolo. Če vas s kolesom vleče predvsem na urejene asfaltirane poti, kjer se ne boste vzpenjali po strmini, je treking kolo za vas prava izbira. Če pa vam je ljubše kolesarjenje po zahtevnejših in bolj strmih poteh, vam bo prodajalec razkazal gorska kolesa.

Sicer pa vaša nakupovalna pot še ni končana, če bo prodajalec vedel, ali vam bo prodal gorsko ali treking kolo. Obe vrsti koles se namreč delita še na določene tipe, med katerimi boste izbirali v specializiranih trgovinah s kolesi.

Treking kolo

S treking kolesi se najpogosteje vozi po urejenih podlagah. Kolesa so namenjena za krajše in daljše izlete ali potovanja. Nanja lahko namestite prtljago, ki vas med kolesarjenjem ne bo prav nič motila. Veliko kolesarjev se s treking kolesom vsakodnevno pripelje do svojega delovnega mesta.

Treking kolo Specialized Crosstrail Elite

Treking kolo Specialized Crosstrail Elite (Extremevital.com)

Na treking kolesu je drža telesa pokončna in naravna, kar uporabniku omogoča izjemno udobno vožnjo. Vse to je posledica geometrije okvirja. Obroči kolesa so 28-colski; njegov plašč je ožji, sploh pa v primerjavi z gorskim kolesom. Plašč nima tako grobega profila, kot ga ima plašč gorskega kolesa.

Sedež in ročaji so udobni, s kolesom se lahko vozite ne samo po ravnini, temveč tudi navkreber. Izjemno uporabno je torej tudi za daljše kolesarske ture, kjer se menjavajo različne vrste podlage – od cest, utrjenih in manj utrjenih poti do kolovozov.

Gorsko kolo

Gorsko kolo je namenjeno predvsem vožnji izven urejenih cestišč. Z njim lahko premagujete strmejše vzpone. Geometrija kolesa od vas zahteva, da je drža telesa nagnjena nekoliko naprej. Obroči kolesa so 26-colski, plašči so širše zasnovani ter precej grobi. Slednje je pomembno za kakovostno vožnjo po pesku, blatu, zemlji, koreninah ter podobno.

Gorsko kolo Scott Aspect 940

Gorsko kolo Scott Aspect 940 (Extremevital.com)

Gorsko kolo se deli na več tipov, v osnovi pa poznamo polnovzmetena kolesa in gorska kolesa s prednjim vzmetenjem. Slednja so ugodnejša in lažja ter večini gorskih kolesarjev omogočajo prav vse, kar potrebujejo pri nekoliko zahtevnejši vožnji.

Za polnovzmetena gorska kolesa je značilno, da imajo prednji in zadnji amortizer, so izjemno udobna, nekoliko dražja, težja, vsekakor pa tudi veliko bolj prilagojena za hitrejše in zahtevnejše podvige in spuste.

Prestavno razmerje gorskega kolesa je prilagojeno strmim vzponom. Večina od bolj kakovostnih vrst koles za gorsko kolesarjenje je opremljenih z disk zavorami. Cenejše različice tovrstnega kolesa imajo zavore V-brake.

Zdaj bi morala biti odločitev, ali boste kupili gorsko ali treking kolo, precej lažja!

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.