Kolesarska oprema: 6 uporabnih dodatkov

0

Ne glede na to, ali ste strasten rekreativec ali maratonski kolesar, bo ustrezna kolesarska oprema naredila vašo vožnjo bolj udobno, učinkovito in prijetno. Obstaja cela vrsta dodatkov, ki so namenjeni različnim potrebam kolesarjev, zato v nadaljevanju preverite seznam šestih uporabnih dodatkov, o katerih velja razmisliti kot o pomembnem dopolnilu k vaši kolesarski opremi.

Premišljena izbira kolesarskih dodatkov ni zgolj vprašanje sloga, ampak pripomore k večji varnosti, udobju in učinkovitosti med vožnjo. Nekateri dodatki so namenjeni praktičnosti, drugi varnosti, spet tretji izboljšanju zmogljivosti. Vse spodaj naštete dodatke lahko najdete v specializirani športni trgovini s kolesi in kolesarsko opremo – Extreme Vital.

1. Kolesarska tlačilka

Vsak kolesar se dobro zaveda, kako pomembna je lahko kolesarska tlačilka. Ustrezno napolnjene gume prinašajo več udobja in hkrati varnosti. Obstaja več vrst kolesarskih tlačilk, med katerimi so najpogostejše ročne tlačilke, prostostoječe tlačilke in mini tlačilke, ki so posebej prilagojene za prevoz na kolesu.

Kolesarska tlačilka Topeak Mini Racerocket

Kolesarska tlačilka Topeak Mini Racerocket (Extremevital.com)

Ročne tlačilke so običajno kompaktne, prenosljive in primerne za nujne trenutke na cesti. Prostostoječe tlačilke so bolj robustne in omogočajo hitro polnjenje ter navadno vsebujejo še merilec tlaka, medtem ko so mini tlačilke majhne, lahke in primerne za kolesarje, ki iščejo najbolj kompaktno rešitev. Pri nakupu kolesarske tlačilke bodite pozorni tudi na vrsto ventila, saj obstajajo različni standardi, kot sta Presta in Schrader.

2. Kolesarska ključavnica

Kolesarska ključavnica je nepogrešljiva oprema za vsakega kolesarja, saj igra ključno vlogo pri varovanju kolesa pred krajo. Ne glede na to, ali se odpravljate v trgovino, na delo ali na kolesarsko avanturo, bo zanesljiva ključavnica poskrbela za varnost vašega kolesa in vam prihranila neprijetna presenečenja.

Kolesarska ključavnica Master Lock 8291DPS

Kolesarska ključavnica Master Lock 8291DPS (Extremevital.com)

Poleg varnostnega vidika ima kolesarska ključavnica tudi psihološki učinek odvračanja potencialnih tatov. Zunanja vidnost ključavnice lahko predstavlja oviro za nepridiprave, ki se bodo raje izognili kolesu, opremljenemu z učinkovito ključavnico. Pomembno je izbrati ključavnico, ki ustreza vašim potrebam in okoliščinam. Obstaja veliko vrst ključavnic, vključno z verižnimi, U-ključavnicami in številnimi drugimi, ki zagotavljajo različne ravni varnosti in prilagodljivosti.

3. Otroški sedež

Otroški sedeži za kolo so skorajda obvezna oprema za starše, ki želijo vključiti svoje najmlajše v kolesarske dogodivščine. Pri izbiri otroškega sedeža je pomembno upoštevati več dejavnikov, da bo vožnja varna in udobna. Prvi korak je zagotoviti, da je sedež primeren za starost in težo otroka. Obstajajo različni modeli za dojenčke, malčke in starejše otroke, zato izberite tistega, ki najbolje ustreza vašim potrebam. Poleg tega je treba preveriti, ali je sedež trdno nameščen in primeren za vaše kolo.

Otroški sedež za kolo Thule RideAlong

Otroški sedež za kolo Thule RideAlong (Extremevital.com)

Različni modeli se pritrdijo na različne dele kolesa, bodisi na prednji ali zadnji del. Pomembno je tudi, da sedež zagotavlja zadostno podporo za otrokovo telo in ima varnostne pasove, ki bodo med vožnjo držali otroka na mestu. Pri nakupu bodite pozorni na certifikate varnosti in kakovosti ter preverite recenzije drugih staršev, ki so že preizkusili določen model otroškega sedeža.

4. Kolesarska torbica za pod sedež

Kolesarska torbica je praktičen dodatek, ki kolesarjem omogoča shranjevanje nujnih stvari med vožnjo. Ta vrsta torbice se pritrdi pod sedež kolesa in ponuja prostor za shranjevanje manjših predmetov, ki jih želite imeti pri roki na svoji poti.

Kolesarska torbica Topeak Aero Wedge Medium

Kolesarska torbica Topeak Aero Wedge Medium (Extremevital.com)

Torbice so običajno dovolj majhne, da se prilegajo pod sedež, vendar dovolj prostorne, da lahko vanje pospravite nekaj nujnih stvari. Kdaj vam pridejo prav? Še posebej so koristne na daljših vožnjah, kjer morda potrebujete rezervno zračnico, orodje za popravilo pnevmatik, denarnico, mobilni telefon ali druge manjše osebne predmete.

5. Kolesarski zvonec

Kolesarski zvonec je preprost, a izjemno pomemben dodatek kolesarski opremi, ki pomaga zagotavljati varnost med vožnjo. Zvonec ni zgolj lepotni dodatek, temveč pomaga opozarjati pešce in druge kolesarje na vašo prisotnost na cesti. S pritiskom na zvonec lahko jasno sporočite svojo nameravano pot in preprečite morebitne nesreče.

Kolesarski zvonec Carol Mini Ventura

Kolesarski zvonec Carol Mini Ventura (Extremevital.com)

Obstaja več vrst kolesarskih zvoncev, od klasičnih kovinskih zvončkov do elektronskih, ki oddajajo različne zvoke. Klasični kovinski zvonec je preprost in zanesljiv. Ob pritisku na vzvod se sproži jasen zvok, ki je slišen na večji razdalji.

6. Žepno orodje za popravilo kolesa

Priročno večnamensko orodje, ki vključuje ključe za vijake, izvijače in morebitne druge funkcije, je na poti s kolesom praktično nepogrešljivo. S tem orodjem lahko hitro rešite manjše težave, kot so menjava zračnice, zategovanje vijakov in prilagajanje sedeža.

Žepno kolesarsko orodje Topeak Mini 18

Žepno kolesarsko orodje Topeak Mini 18 (Extremevital.com)

Pri tem delu vam bo še kako prav prišlo žepno orodje Topeak Mini 18, ki je vsestransko uporabno orodje in ponuja kar 18 različnih funkcij. S svojo velikostjo 8.2 x 4.3 x 2 cm in težo 185 g je več kot primerno za transport v kolesarski torbici.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.