Moška in ženska kolesa: v čem so razlike?

0

Ko pomislite na nakup novega kolesa, verjetno najprej obkljukate okvirček “žensko” ali “moško”. Ločevanje koles na ženska in moška je že zelo stara praksa, ki se je večina proizvajalcev drži še danes. Na trgu so sicer tudi nekatere ponudbe unisex koles oziroma koles za vse, ki se pri različnih velikostih osredotočajo na majhne anatomske razlike pri vsakem posamezniku, ne glede na spol.

Ali to pomeni, da med moškimi in ženskimi kolesi razen zunanjosti ni dejanske razlike? So moška kolesa višje kakovosti in omogočajo bolj učinkovito vožnjo?

Res je, da je včasih žensko kolo pomenilo le manjšo in videzu privlačnejšo verzijo kolesa. Na žalost je bilo pogosto tudi »manjše« kakovosti. Danes pa oznaki žensko in moško kolo ne predstavljata razlike v kvaliteti, temveč je s tem poimenovano oblikovanje, ki je prilagojeno anatomskim specifikam določenega spola.

Takšna prilagoditev vsakemu posamezniku omogoča udobno vožnjo ob doseganju optimalnih rezultatov. Če ste moški in se vam zdi, da vam morda bolj ustreza model kolesa, ki je označen kot ženski ali obratno, ostanite pozorni pri spodaj omenjenih specifikah.

Moška kolesa

Ena od najznačilnejših razlik pri kolesu za moške in ženske je oblikovanje okvirja. Za moška kolesa je značilen visok oziroma raven okvir, ki povezuje krmilo s sedežem. Zaradi te lastnosti se je potrebno na kolo zavihteti z dvignjeno nogo, zagotavlja pa tudi večjo trdnost kolesa. Okvir pri moških različicah je navadno daljši. Sedež kolesa je ozek in dolg, kar omogoča optimalno svobodo pri poganjanju.

Moško gorsko kolo Scott Aspect 930

Moško gorsko kolo Scott Aspect 930 (Extremevital.com)

Ker imajo moški načeloma širša ramena, je temu prilagojeno krmilo. Krmilo je širše in praviloma meri med 42 in 44 centimetri. Širok oprijem kolesarjem omogoča tudi večji prenos moči ter boljši nadzor nad kolesom ter upravljanje z ročnimi zavorami. Moško kolo naj bi odlikovala njegova masivnost, prilagojena težjim obremenitvam kolesarja. Velikokrat so moška kolesa tudi težja in izdelana iz trših materialov, kar zagotavlja togost in trpežnost kolesa.

Ženska kolesa

V nasprotju z moškimi kolesi ima večina ženskih modelov spuščen upognjen okvir, ki naj bi voznicam omogočal lažji vzpon na in sestop s kolesa. Pri cestnih modelih pa tovrstne razlike ni in imajo tudi ženska kolesa raven okvir. Tudi če okvir ni spuščen, pa je navadno krajši kot pri moških modelih. Na ta način je kolo prilagojeno krajšemu trupu in omogoča varno vožnjo.

Žensko cestno kolo Specialized Tarmac SL6

Žensko cestno kolo Specialized Tarmac SL6 (Extremevital.com)

Pomembna značilnost so tudi mehkejše vzmeti, ki omogočajo udobnejšo vožnjo. Sedež na ženskem kolesu je navadno širši in krajši, kar ustreza obliki medenice. Nekaterim kolesarkam pa takšen model ne ustreza in se za optimalnejšo vožnjo odločijo za ožji sedež. Pri krmilu so se proizvajalci manjšim ženskim rokam s krajšimi prsti prilagodili z rahlo ukrivljenimi modeli, ki omogočajo boljši nadzor in zaviranje z manj moči. Krajša je tudi razdalja med ročkami na krmilu. Običajno meri med 38 in 40 centimetri.

Žensko gorsko kolo Scott Contessa Active 20

Žensko gorsko kolo Scott Contessa Active 20 (Extremevital.com)

Kljub omenjenim razlikam koles včasih na pogled ne morete ločiti med moškim in ženskim modelom. Kot zapisano, so posebej pri cestnih kolesih razlike minimalne. Kljub prilagoditvam, ki jih telesu obljublja spolu prilagojeno kolo, se je vedno najbolje odločiti za model, ki ustreza točno vašemu telesu ne glede na oznake. Tako včasih visokim ženskam bolje ustreza moško kolo, nižjim moškim pa žensko. Ključno pri odločitvi, za katero kolo se boste odločili, pa je tudi dejstvo, kje in za kaj boste kolo uporabljali.

Otroška kolesa

Posebno pozornost pa si zaslužijo otroška kolesa, ki so oblikovana z drugimi poudarki kot kolesa za odrasle. Modeli za naše najmlajše so namreč ustvarjeni z mislijo na udobje in predvsem varnost otroka, ki se bo morda šele začel učiti vožnje s kolesom. Pri nakupu moramo biti tako poleg starosti in višine mednožja otroka pozorni tudi na njegove sposobnosti.

Otroški poganjalec Dema Beep Air LT

Otroški poganjalec Dema Beep Air LT (Extremevital.com)

Za najmlajše so primerni poganjalci, na katerih se otrok poganja s potiskanjem od tal. Prehod na prvo kolo s pedali je za otroka navadno precej zahtevno. Za učenje je potreben čas in pomoč odraslih, ki poskrbijo za varno okolje in otroku vlijejo samozavest. Posebej pri otrocih je pomembno, da je pri kolesarjenju vedno prisotna čelada, pri prvih poskusih pa lahko otroka dodatno zaščitite tudi s ščitniki.

Otroško kolo Scott Scale Jr 20

Otroško kolo Scott Scale Jr 20 (Extremevital.com)

Ko za otroka izbirate prvo pravo otroško kolo, bodite pozorni na pedalno zavoro. Dokler mali kolesar še ni samozavesten pri nadzorovanju kolesa, lahko namreč sunkovito, nenadzirano zaviranje z ročno zavoro pripelje do opraskanih kolen in rok.

Extreme Vital: bogata ponudba moških in ženskih koles

Danes je ponudba koles bogatejša kot kdajkoli prej. Ne samo, da so na voljo kolesa, specializirana za cestno vožnjo, vožnjo po grobem terenu, vožnjo po vsakodnevnih opravilih, tudi znotraj teh kategorij je nabor tako širok, da se kupec hitro zmede pri iskanju kolesa, ki bi ustrezal njegovemu telesu in potrebam.

Če se želite izogniti zmedi ali resnično poskrbeti, da se bo vaša naložba splačala, je nakup kolesa najbolje opraviti v specializirani trgovini, na primer v eni izmed kolesarskih trgovin Extreme Vital.

Kolesarska trgovina Extreme Vital (Tržaška 124, Ljubljana)

Kolesarska trgovina Extreme Vital – Specialized Elite Shop (Tržaška 124, Ljubljana)

V vsaki izmed trgovin po različnih krajih Slovenije je namreč na voljo pestra izbira modelov koles vseh vrst. Pri Extreme Vital boste našli mestna, cestna, gravel, treking, gorska, enduro, BMX in električna kolesa s prilagoditvami za telesne lastnosti različnih kolesark in kolesarjev. Poleg tega so na voljo tudi otroška kolesa – tako za popolne začetnike kot tiste, ki so pri vožnji že samozavestni, a potrebujejo manjši okvir.

Z osebnim obiskom trgovine si boste zagotovili strokovno svetovanje zaposlenih, ki bodo prisluhnili vašim potrebam ter vam s svojim specializiranim znanjem pomagali pri izbiri za vas idealnega kolesa. Ker se Extreme Vital zaveda pomembnosti praktične izkušnje kolesa, vam bo v poslovalnicah omogočeno izbrane modele tudi preizkusiti. Tako boste lahko nakup novega kolesa opravili mirno in brez strahu, da vam novo kolo ne bi ustrezalo.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.