Oprema za deskanje na snegu: kaj vse potrebujete?

0

Deskanje na snegu je vedno bolj priljubljena zimska športna aktivnost, ki je izjemno zabavna in tudi adrenalinska. Zanjo se vse pogosteje odločajo rekreativni športniki, zato ni nič nenavadnega, da na smučiščih srečujemo vedno več deskarjev na snegu.

Za popolnoma varno in brezskrbno aktivnost je potrebno najprej izbrati primerno opremo za deskanje na snegu. Ponudba opreme je zelo pestra, saj so nam na voljo modeli različnih proizvajalcev, ki zadovoljijo najrazličnejšim okusom in potrebam deskarjev.

Pa si poglejmo, kaj natančno potrebujete za nepozabne deskarske užitke na snegu.

Snowboardi, namenjeni vožnji po različnih terenih

Obvezen del opreme za deskanje na snegu je zagotovo primeren snowboard. Poleg izbire primerne dolžine in širine, je pri nakupu potrebno pomisliti tudi na svoje deskarsko znanje in si odgovoriti na vprašanje, po kakšnih terenih se boste pretežno vozili. S tega vidika so vam na voljo različni tipi snowboardov.

1. Freeride/freestyle snowboardi

Gre za deske na snegu, ki so najbolj vsestranske in primerne za širok krog uporabnikov. Zasnovane so tako, da odlično drsijo tako po mehkem neutrjenem terenu kot tudi urejenih progah.

Snowboard Salomon Sight

Snowboard Salomon Sight (Extremevital.com)

Njihova zasnova omogoča, da so tovrstne deske primerne tako za začetnike kot za izkušenejše deskarje na snegu. Na voljo so vam namreč deske s klasičnim camber profilom in rocker profilom, ki jih lahko usmerjate v eno ali v obe smeri.

2. Freestyle/park snowboardi

Snowboardi za deskanje v parkih so praviloma mehkejši in krajših dimenzij, kar omogoča lažje izvajanje trikov in popolno igrivost na snegu.

Snowboard Burton Name Dropper

Snowboard Burton Name Dropper (Extremevital.com)

Večinoma so opremljene z rocker profilom, ki omogoča lažje rotacije, spreminjanje smeri in lažje pristanke. Zanje je značilna twin oblika, kar pomeni, da se z njimi lahko peljete v obe smeri.

3. Splitboard snowboardi

Tovrstne deske so primerne predvsem za premagovanje vseh vrst snežnih pogojev in terenov izven urejenih prog.

Splitboard Furberg Freeride Split

Splitboard Furberg Freeride Split (Extremevital.com)

Odlikuje jih izjemno velika stabilnost pri visokih hitrostih in dopuščanje napak v nepredvidljivih situacijah. Zanje je značilen rocker in camber profil. Deske so praviloma trše, kar zagotavlja ekstremen oprijem.

Preverite tudi: Snowboard deska – kako izbrati pravo?

Čevlji za deskanje na snegu

Snowboard čevlji so prav tako pomemben del opreme vsakega deskarja na snegu, a se je potrebno zavedati, da nam maksimalno udobje zagotavljajo le primerno izbrani čevlji. Ti se morajo optimalno prilegati našim stopalom, zato morajo biti primerno veliki in široki.

Snowboard čevlji Burton Driver X

Moški snowboard čevlji Burton Driver X (Extremevital.com)

Čevlji za deskanje na snegu so praviloma prilagojeni anatomiji stopal različnih spolov. Tako boste našli ženske in moške modele, ki se razlikujejo že po svoji zunanjosti. Snowboard čevlji pa se razlikujejo tudi po trdoti in izbranih materialih, ki prav tako pomembno vplivajo na udobje med deskanjem na snegu in njihovo življenjsko dobo.

Preverite tudi: Čevlji za snowboard – kako izbrati prave?

Snowboard oblačila, primerna tudi za najhladnejše dni

Deskanje na snegu že dolgo ni več le zimska športna aktivnost, ampak izraža tudi prav poseben modni slog. To lahko hitro prepoznamo po značilnih snowboard oblačilih, ki vas ne bodo varovala le pred mrazom in zunanjimi vremenskimi vplivi, ampak boste v njih izgledali tudi modno in šik.

Oblačila za deskanje na snegu

Oblačila za deskanje na snegu: bunda in hlače Picture Styler, rokavice Arcteryx Sabre, trak Buff Dryflx r (Extremevital.com)

Obvezen del oblačil so zagotovo snowboard hlače in jakna, ki morajo biti vodoodporni in dovolj topli, da vam ne bo hladno tudi v največjem mrazu. Predstavnice nežnejšega spola boste verjetno izbirale med pisanimi in živobarvnimi kombinacijami ženskih modelov, medtem ko so za pripadnike moškega spola na voljo moški modeli.

Sestavni del oblačil, na katere mnogi pozabijo, so tudi kakovostne rokavice, ki morajo biti tople in vodoodporne. Ne pozabite pa še na kapo, pulover, aktivno spodnje perilo in tople smučarske nogavice.

Snowboard čelada in očala za večjo varnost na snegu

Snowboard čelada je še kako pomemben del snowboard opreme, saj vas bo zaščitila v primeru padcev in tako poskrbela za vašo večjo varnost. Pri izbiri čelade bodite pozorni na njeno funkcionalnost in trdnost, prav tako pa mora biti dovolj lahka, zračna in ergonomsko oblikovana, saj bo le tako dovolj udobna za nošenje.

Snowboard čelada in očala Smith

Čelada Smith Level in očala Smith Knowledge OTG (Extremevital.com)

Deskanja na snegu pa si ne moremo predstavljati brez kakovostnih snowboard očal. Pozorni bodite, da so izdelana iz kakovostnih materialov in imajo ustrezen premaz proti rosenju, saj vam le tako lahko zagotavljajo optimalno vidljivost v slabših svetlobnih pogojih, oblačnih in meglenih dneh ter najboljšo UV zaščito pred sončnim žarki. S premišljeno izbiro kakovostnih očal in druge snowboard opreme boste zagotovo poskrbeli za še večjo stopnjo varnosti na snegu.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.