Smučarski čevlji – kako izbrati prave?

0

Nakup smučarske opreme je za marsikoga od vas pravo doživetje. Za nakupovanje si morate vzeti dovolj časa, še pred tem pa temeljito razmisliti o vseh podrobnostih, preveriti ponudbo na spletu, primerjati cene različnih ponudnikov in podobno.

Največ časa vam bo po vsej verjetnosti vzelo nakupovanje smučarskih čevljev, saj boste kaj hitro ugotovili, da je to eden od zahtevnejših kosov opreme. V pancerjih boste na smučanju preživeli večji del dneva, zato je zares pomembno, da izberete svojim nogam oziroma stopalom primerne.

V nadaljevanju vam predstavljamo tri pomembna dejstva, ki se jim boste morali med nakupovanjem posvetiti.

1. Nakup smučarskih čevljev je pogojen s tehniko smučanja

Nakup smučarskih čevljev je tako kot nakup smuči pogojen s tehniko oziroma stilom vašega smučanja. Smučarski čevlji za alpsko smučanje so udobna in dobra izbira tako za rekreativne kot tudi najzahtevnejše smučarje. Za to vrsto obutve je značilno, da pokrije največji obseg kombinacij različnih načinov smučanja.

Pancerji Atomic Hawx Prime 110S

Pancerji Atomic Hawx Prime 110S (Extremevital.com)

Tekmovalni smučarski čevlji so najprimernejša izbira za smučarje, ki se navdušujejo nad zahtevnejšimi progami. Najpogosteje imajo takšni čevlji trdoto od 100 do 130 in so najboljši približek tistim, ki jih na tekmah nosijo vrhunski smučarji.

Smučarski čevlji za prosti slog pa so odlična izbira za vse, ki obožujete smučanje izven urejenih smučišč. Prav tako so namenjeni ljudem, ki med smučanjem izvajajo raznovrstne akrobatske trike.

2. Izbira prave velikosti smučarskih čevljev

Prvo pravilo, ki se ga morate držati, je, da dolžina smučarskega čevlja ne sme biti večja od dolžine stopala. V nasprotnem primeru se vam bo čevelj v peti sezuval. Klasične številke čevljev pozabite, ker vam pri tej izbiri ne bodo kaj dosti koristile.

Smučarski čevlji Fischer RC PRO 100

Smučarski čevlji Fischer RC PRO 100 (Extremevital.com)

Priporočamo vam, da na list papirja obrišete odtis svojega stopala, nato pa ga primerjate z vložkom čevlja, ki mu dodajte približno 3 milimetre. Ko boste čevelj popolnoma zaprli, se vaši prsti ne smejo dotikati sprednje stene.

Še bolj kot sama dolžina pa je po mnenju mnogih strokovnjakov pomembna izmera obsega gležnja. Ta se povezuje z Ahilovo tetivo in peto. Če boste opravili izmero obsega svojega gležnja, boste lahko hitro ugotovili, da ustreza tudi dolžini stopala, saj ste z eno izmero avtomatsko naredili dve.

3. Trdota smučarskega čevlja

Trdota smučarskega čevlja pomeni, kakšno silo morate uporabiti, da lahko nogo v zaprtem čevlju upognete naprej. O trdoti nekega čevlja nam povedo posebne številke – flex. Na izbiro tega v največji meri vpliva vaša fizična kondicija, način smučanja, teža in spol.

Pancerji Salomon S-Lab MTN

Pancerji Salomon S/Lab MTN 120 (Extremevital.com)

Večjo flex številko pancerjev boste kupili, trši bodo. Najtrši so namenjeni zelo izkušenim moškim smučarjem, težjim smučarjem in nenazadnje tudi vrhunsko pripravljenim rekreativcem. Mehkejši čevlji pa so namenjeni predstavnicam nežnejšega spola in neizkušenim smučarjem.

Kje kupiti kakovostne smučarske čevlje?

Četudi smo vam zaupali najkoristnejše smernice za nakup smučarskih čevljev, pa se sami morda ne boste znašli tako dobro, kot če vam pri nakupovanju pomagajo specializirani trgovci. Prepričani smo, da vas bodo s svojim znanjem in izkušnjami usmerili k nakupu kakovostnih smučarskih čevljev vrhunskega proizvajalca.

Številne modele svetovno priznanih proizvajalcev si lahko že v tem trenutku pogledate v eni od bolje obiskanih spletnih trgovin s ponudbo smučarskih čevljev, Extreme Vital. Ne spreglejte tudi posebnih akcijskih ponudb, v katerih so vam smučarski čevlji na voljo po znižanih cenah. Ko boste v njihovi spletni trgovini našli pancerje, ki so vam všeč, pa se odpravite v najbližjo fizično trgovino in po dodatnih nasvetih vprašajte še prodajalca.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.