Tek in težave s koleni

0

Pri nas se s tekom redno ukvarja vsaj 3 % odrasle populacije in med temi je najmanj polovica oseb, ki so se že soočili z vsaj eno tekaško poškodbo. Poškodbe kolena so zagotovo na prvem mestu. Najpogosteje so posledica dolgotrajnega, ponavljajočega se obremenjevanja kolenskega sklepa.

Poškodba kolena se praviloma razvije postopoma. Z njo se najpogosteje spopadajo tekači, ki so neustrezno predhodno pripravljeni. Svoje vadbe ne načrtujejo ustrezno, obremenitev ne stopnjujejo pravilno, opuščajo ogrevanje. Ključen vzrok za poškodbo je tudi neustrezna obutev.

Težave, povezane s pogačico

Če se vam med tekom pojavijo bolečine v sprednjem delu kolena, to kaže na težave, vezane na pogačico. Bolečine so praviloma še večje, ko tečete po hribu navzdol. Pogosto se pojavijo tudi po dolgotrajnem sedenju s pokrčenimi koleni.

Bolečine v kolenih

Ko začutite bolečine v kolenih, s tekom nemudoma prenehajte.

Bolečina v sprednjem delu kolena je torej pogosta posledica neprimernega drsenja pogačice po sklepni površini stegnenice. Zaradi tega je površina pogačice neenakomerno obremenjena. Za bolečino v tem delu kolena so odgovorni tudi številni mehanični dejavniki, na primer nezadostna raztegljivost mišic na zadnji strani stegna, čezmerna pronacija stopala ali visoko ležeča pogačica.

Sindrom iliotibialnega trakta

Po določenem času teka ali po zaključenem teku se pri tekačih lahko pojavi tudi bolečina na zunanji strani kolena. Takšna bolečina je značilna za sindrom iliotibialnega trakta, ki nastane kot posledica ponavljajočega se drsenja trakta preko zunanje strani spodnjega dela stegnenice, in to vsakokrat, ko se kolena pokrčijo.

Najpogostejši vzroki za tovrstni sindrom so nezadostno raztegljiv iliotibialni trakt, čezmerna pronacija stopala ter tek po vstran nagnjeni podlagi.

Dobra rešitev za bolečine v kolenu

Če se morda soočate s staro poškodbo kolena, ki vam je ponovno pričela povzročati večje težave, ker ste se lotili tekaškega treninga, je najpomembneje, da krepite štiriglavo stegensko mišico. Ta leži na sprednji strani stegna ter se s kito pripenja na pogačico.

Najučinkoviteje jo boste okrepili tako, da na stolu sedite zravnano in dvigujete nogo, ki je iztegnjena v kolenu. Nogo v tem položaju držite toliko časa, kolikor zmorete. Ko ne morete več, zamenjajte ter vajo ponovite z drugo nogo. Vajo lahko izvajate doma, pri gledanju televizije, v službi. Poskusite jo izvajati čim večkrat na dan. Opazili boste, da bo bolečina kaj kmalu pričela popuščati.

Pri samem teku pa je najpomembneje, da se izogibate tršim podlagam. Ne nazadnje preverite še, ali ste pronator ali supinator. Glede na to izberite primerno tekaško obutev. Naj vam pri tem pomagajo prodajalci v specializirani prodajalni s športno obutvijo.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.