Z otrokom prvič na smučišče: 7 nasvetov

0

Slej ko prej boste morali na smučišče popeljati tudi svoje malčke, še posebej če ste strastni smučar, ki pozimi ne more brez vsaj nekaj podvigov po zasneženem hribu. To pa še zdaleč ne pomeni, da otroka ne boste povabili na višjo zasneženo površino, če sami ne smučate. Za začetek malčkom omogočite vsaj zabavno sankanje. Hitro boste videli, kako otrok uživa na snežni podlagi.

Najprej pa se je seveda smiselno vprašati, kdaj je najustreznejši čas, da se vam malček pridruži na smučišču. Ko otrok dopolni tri ali štiri leta, ga lahko brez pomislekov opremite z vso potrebno opremo ter vzamete s seboj na smučanje. Še bolje pa je, da otroka vpišete kar v šolo smučanja. Starši se namreč neredko učenja smučanja svojega otroka lotijo na neustrezen način, česar se praviloma niti ne zavedajo.

Za vas smo pripravili 7 odličnih nasvetov, kako ravnati tedaj, ko vaš otrok postaja smučarski junak.

1. Otroško opremo si najprej le izposodite

Preden se lotite temeljitega nakupa otroške smučarske opreme, si opremo najprej samo izposodite. Oprema za malčka mora biti narejena po njegovih merah. Pri izposojeni opremi boste hitro videli, kaj otroku ustreza in kaj ne. Večjo pozornost je vsekakor potrebno nameniti smučarskim čevljem in smučem. Če bo malček odet v povsem ustrezne čevlje in smuči, se bo veliko lažje in učinkoviteje naučil smučanja.

Na srečo pa je vsa potrebna smučarska oprema navadno vključena v pakete, ki vam jih ponujajo šole smučanja.

2. Pripravite seznam otroške smučarske opreme

Smučanje za otroka lahko postane sila zabavna športna dejavnost, a le v primeru, če bo imel na sebi in pri sebi vso kakovostno opremo. Posebno pozornost namenite tudi oblačilom in drugi po velikosti manjši opremi.

Otroška smučarska oprema

Otroška smučarska oprema: Colmar / Leki / Smith (Extremevital.com)

Termo perilo, nepremočljiva jakna in hlače, čelada, kapa, rokavice, nogavice in smučarska zaščitna očala so poleg kakovostnih smuči, čevljev in palic nepogrešljivi kosi opreme. Vso otroško opremo za smučanje si lahko izposodite v šoli smučanja ali pa v specializiranih prodajalnah s tovrstno opremo.

3. Otroka vključite v program smučanja

Pri nas je na voljo veliko dobre ponudbe s programi smučanja za otroke. Ti ponujajo kakovostno učenje smučanja tudi za najmlajše male junake. Otroci se smučanja in drugih aktivnosti na snegu ter ledu učijo preko različnih iger.

Učenje smučanja in udeležba pri drugih zimskih aktivnostih je malčkom nudena tudi v sklopu vrtcev. Če je le možno, otroka vključite v takšne aktivnosti. Te lahko malčku ne nazadnje prinesejo še lepo število novih prijateljev.

4. Otroka pred prihodom na smučišče seznanite z opremo

Vaš malček se bo veliko hitreje vklopil v svet smučanja, če ga boste pred prihodom na smučišče dobro poučili o vsej potrebni opremi. Vsak kos opreme mu pokažite posebej ter povejte, čemu služi. Otrok se bo tako počutil tudi samozavestneje in varneje.

Otroške smuči Völkl, pancerji Salomon, palice Elan

Otroške smuči Völkl, pancerji Salomon, palice Elan (Extremevital.com)

Šele ko mu predstavite vso opremo in ob tem govorite tudi o novih občutkih ter doživetjih, ki ga bodo doleteli med učenjem smučanja, ga vključite v večjo skupino učenjakov smučanja. Otrok pred pričetkom učenja nekaj novega namreč vedno nujno potrebuje prvo pozitivno izkušnjo. Če se boste na predstavitev opreme in opisovanje občutkov dobro pripravili, bo njegovo prvo soočanje v povezavi s smučanjem zagotovo pozitivno.

5. Spoznajte se z otrokovim inštruktorjem smučanja

Vaš malček se lahko najbolje pripravi na smučanje, če ga torej vpišete v šolo smučanja (seznam šol smučanja v Sloveniji). S tem tudi sebi olajšate delo, sploh pa, če menite, da sami niste najboljši inštruktor. Na začetku učenje smučanja popolnoma zaupajte profesionalcem. Na koncu pa je najbolje, da si za srečanje z inštruktorjem vzamete čas.

Skupaj z otrokovim inštruktorjem se temeljito pogovorite o tem, koliko znanja je malček pridobil, kaj že obvlada, česa ne, ali bi ga bilo smiselno še naprej poučevati ali je takšna naloga lahko v nadaljevanju zaupana tudi vam.

6. Pridružite se otroški šoli smučanja

Ne nazadnje pa je ena od možnosti tudi ta, da ste kar sami aktivno vključeni v otroški program smučanja. Veliko šol smučanja namreč starše in druge odrasle povabi, da se jim pri učenju pridružijo. Odrasli so povabila veseli, saj si ne želijo zamuditi novih podvigov svojih otrok.

Če za udeležbo na šoli smučanja nimate prav dosti časa, si vseeno odtrgajte vsaj uro ali dve. Na povabilo se odzovite na primer ob prvem srečanju, vmes pa lahko vsaj enkrat nenapovedano pridete opazovat vašega otroka. Boste videli, kako prijetno presenečen bo in kako zelo se vas bo razveselil. Tega ne bo pozabil!

7. Otroka v učni program smučanja vključite pravočasno

Pogosto se zgodi, da s prijavo otroka v program učenja smučanja starši zavlačujejo. Nikakor ne najdejo pravega časa in ko se enkrat odločijo, ugotovijo, da so že prepozni.

Učenje smučanja za otroka dobro načrtujte. To ne pomeni samo kakovostnega nakupa opreme in vsega ostalega, temveč tudi pravočasno prijavo v šolo smučanja. Vsako leto šteje in čim prej boste otroka prijavili na smučanje, tem bolje bo.

Ne zamudite posebnih priložnosti. Te so namreč hitro zasedene, vaš malček pa bi v primeru zamude moral na zimsko veselje na belih strminah počakati še eno sezono.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.