Veliko ljudi si v službi želi jesti bolj zdravo, a kaj ko pogosto za pripravo ustreznega obroka zmanjka časa, prav tako idej. Ko razmišljamo, katero hrano bi vzeli s seboj na delovno mesto, nam najprej na misel pridejo sendvič, sadje in na hitro narejena solata. Z omenjenimi živili zagotovo ni nič narobe, a je večja raznolikost še kako dobrodošla. V nasprotnem primeru se zgodi, da se svoje malice naveličamo in zato raje zavijemo v bližnjo restavracijo ali naročimo dostavo.
Prinašanje hrane v službo ob naraščajočih stroških in vse višjih cenah živil je vse bolj zaželeno tudi zato, da lahko privarčujemo kakšen evro ali dva. V nadaljevanju si preberite nekaj koristnih nasvetov, ki vam bodo pomagali olajšati pripravo malice, nato pa še nekaj konkretnih primerov okusnih in zdravih obrokov.
Nasveti za pripravo malice za v službo
Verjetno je eden od ciljev prinašanja hrane v službo tudi ta, da boste privarčevali vsaj nekaj denarja. Ravno zato je še toliko pomembneje, da si obroke pripravljate iz dostopnih, kakovostnih in ne predragih sestavin. Če določen recept od vas zahteva drage sestavine, razmislite o tem, ali se boste sploh lotili priprave.
Priprava malice za v službo naj vam ne vzame preveč časa. Obroki naj bodo čim bolj hranljivi, preprosti in dovolj na hitro pripravljeni. Zvečer si lahko narežete sestavine, zjutraj pa jih do konca pripravite, morda skuhate in zapakirate za na pot. Pripravite si malico, ki vas bo razveselila. Lahko kombinirate najrazličnejše okuse in teksture. Malica vam mora biti v užitek.
Kupite si kakovostno posodo – za juhe, kosmiče, solato. Primerna posoda obrok lahko ohrani svež in okusen, obenem pa preprečuje, da bi iz nje uhajale vonjave ali da bi se vsebina razlila. Dobra izbira je posodica za hrano, ki je primerna tudi za v mikrovalovko, zato bodite ob nakupu pozorni tudi na to.
1. Solata iz testenin z mocarelo, olivami, paradižniki in pestom
Testenine so pogosto povsem neupravičeno postavljene na vrh seznamov živil, ki redijo, čeprav skorajda ne vsebujejo maščob in dolgo časa dajejo občutek sitosti. Seveda vam priporočamo polnozrnate testenine. Pri pripravi testenin se na široko izogibajte mastni smetanovi omaki.
Da bo službena malica v obliki testenin bolj zdrava, testeninam raje dodajte svežo zelenjavo, na primer paradižnik, olive in okusen pesto. Takšna solata še posebej prija v poletni vročini, ko vam zapaše nekaj testeninskega. Z nekaj okusnimi dodatki jih lahko hitro spremenite v pravo sredozemsko poslastico.
2. Zavitek z avokadom in lososom
Losos, sardine, tuna in druge ribe so bogat vir omega 3 maščobnih kislin. Te varujejo zdravje srca in ožilja. Obrok, ki vključuje ribe, bi morali uživati vsaj enkrat na teden. Zavitek z avokadom in lososom je kot nalašč izbira za malico v službi. Za pripravo lahko uporabite tako svežega kot prekajenega lososa. Namesto kisle smetane raje uporabite jogurt.
Za pripravo celotnega obroka potrebujete 2 veliki pšenični tortilji, 1,5 žlice olivnega olja, 250 gramov lososovega fileja, 1 avokado, sok polovice limone, 3 žlice jogurta, 2 ščepca soli, 2 ščepca sveže mletega popra in 4 liste zelene solate.
3. Stročji fižol z arašidovim prelivom
Fižol vsebuje zelo malo maščob in je bogat z beljakovinami. Mnogi ga uporabljajo kot izvrsten dodatek mesnim jedem. Vsebuje veliko vlaknin, zato vas bo dolgo ohranjal site. Z uživanjem fižola na sploh dobro poskrbite za svoje zdravje – fižol na primer znižuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja.
Stročji fižol z arašidovim prelivom pogosto dodajajo k številnim vrstam azijskih jedi. A ker je takšna malica že sama po sebi dovolj nasitna in okusna, lahko nastopa v obliki povsem samostojnega obroka. Privoščite si ga lahko v času malice na delovnem mestu, prav tako je primerna izbira za piknike.
Se že veselite, da si boste lahko pripravili zdrav in okusen obrok, ki ga boste odnesli s seboj v službo? S pripravo malice doma ne boste le privarčevali, vaš jedilnik bo prav tako bolj pester in hranljiv, zagotovo pa tudi manj redilen. Dober tek!