5 nasvetov za izbiro smučarskih palic

0

Slovenci pregovorno veljamo za narod smučarjev in prav nič čudnega ni, če ima skoraj vsaka družina v garaži, kleti ali v kakšnem kotu postavljene smuči in palice. Zima je v Sloveniji vsaj tako priljubljena kot poletje. Seveda ne pri vseh, a ljubitelji smučanja se bodo kar strinjali s to trditvijo.

Tudi znanje je na zavidljivi ravni. Tako tisto o tehniki smučanja kot o sami opremi, ki jo smučar potrebuje. Starši svoje znanje prenašajo na otroke, zato je nujno, da vedo tudi vse, kar se nakupa opreme zanje tiče. Pa ne le za otroke, tudi zase. In kako izbrati ustrezne smučarske palice?

1. Višina palic

Smučar pri smuki uporablja smučarske palice na različne načine. V prvi vrsti mu te pomagajo loviti ravnotežje, se odriniti z mesta, popraviti pozicijo pri smučanju, pa tudi kot opora/zadrževanje pri stanju na mestu. Pred nakupom smučarskih palic poskrbite za to, da bodo pravšnje višine za vas.

Moške smučarske palice Leki Airfoil 3D (2023)

Moške smučarske palice Leki Airfoil 3D (Extremevital.com)

Načeloma je tako, da naj bi bil komolec ob zapičeni palici v sneg pokrčen v kotu 90 stopinj. Ker v trgovini palice ne moremo zapičiti v tla, jih obrnemo, primemo pod krpljami in ročaj prislonimo ob tla.

2. Vrsta palic

Pri kupovanju smučarskih palic za nasvet povprašajte prodajalca, ki vam bo znal s svojimi izkušnjami odgovoriti na vsa odprta vprašanja. Morda se vam bo za hip zdelo nenavadno, a ključen podatek je, ali palice potrebujete za alpsko smučanje ali tek na smučeh.

3. Izbira materiala

Čeprav pri nakupovanju vedno gledamo tudi na ceno in je smučarska oprema dokaj draga, pa naj vas pri izbiri smučarskih palic zanimata bolj kvaliteta in material, iz katerega so izdelane. Palice morajo biti trpežne, a hkrati lahke, da boste z njimi karseda enostavno manevrirali po snegu.

4. Ročaj

Zelo pomemben faktor pri izbiri smučarskih palic je ročaj. Ta se mora dobro prilegati v vašo dlan, pri čemer bodite pozorni tudi na zapestni pas. Ta namreč preprečuje, da bi vam palica odletela iz rok, kar je še posebej zoprno, če se to zgodi na sedežnici. Palice vedno testirajte skupaj s smučarskimi rokavicami, ki jih boste nosili med smuko.

5. Krplje ali krogci

Smučarske palice zaključujejo krpljice oziroma plastični krogci, ki preprečujejo, da bi se palica v sneg pregloboko zadrla. V primeru smučanja na urejenih in kompaktnih progah so ti lahko manjši, če pa se poženete po celem snegu, se bodo bolje obnesli večji.

Dobro je vedeti …

Velja še nekaj splošnih priporočil glede izbire ustreznih smučarskih palic. Če menite, da ste manj izkušen smučar in se šele spoznavate z določeno tehniko smučanja, vam bodo morda bolj koristile malenkost krajše palice. S takšnimi boste namreč lažje lovili ravnotežje v kritičnih trenutkih.

Ženske smučarske palice Leki Stella S (2023)

Ženske smučarske palice Leki Stella S (Extremevital.com)

Če vas med smučanjem ves čas sili v nenaravno držo in nazaj, imate morda prekratke palice in bi morali razmisliti o daljših. Še posebej za otroke so dobra rešitev teleskopske smučarske palice, kar pomeni, da jih bodo lahko uporabljali nekaj sezon in ne zgolj eno.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.