5 zdravilnih učinkov kumine

0

Po nekaterih podatkih naj bi bila kumina najstarejša začimba na našem planetu. Po Evropi domuje že več tisočletij, najdemo jo lahko tudi v zahodni Aziji ter na severu Afrike. Za pridelavo je potrebna rodovitna zemlja, ki dovolj dobro odvaja vodo, ter topla in sončna lega.

Kumina ponuja izjemne prehranske prednosti. Ena čajna žlička oziroma 3 g semen kumine vsebujejo 0,6 g beljakovin, 0,8 g maščob, 1 g ogljikovih hidratov in 0,3 g vlaknin. V nadaljevanju se bomo osredotočili zlasti na zdravilne koristi kumine. Izpostavljamo ključnih pet.

1. Kumina je bogata z antioksidanti

Semena kumine vsebujejo flavonoide. To so naravne spojine z zaščitnimi antioksidativnimi lastnostmi. Antioksidanti nudijo učinkovito pomoč pri zmanjševanju tveganj za kronične bolezni. Zmanjšujejo torej škodo, ki jo v našem telesu povzročajo prosti radikali.

Začimba kumina

Ker je torej antioksidant, se vam jo splača uživati. Na sploh velja za precej pogosto rabljeno začimbo, saj močno izboljša okus določenim jedem. Nekatera živila, na primer zelje ter svež kruh, pa se ravno zaradi nje veliko boljše prenašajo.

2. Kumina lahko ščiti pred rakom

S študijami je bilo dokazano, da ima lahko kumina učinkovit učinek proti raku – na želodcu in na materničnem vratu. Aktivne sestavine tovrstne začimbe naj bi delovale tako, da preprečujejo razmnoževanje rakavih celic. Predvideva torej se, da je kumina ena od daleč najbolj učinkovitih kulinaričnih začimb tudi na področju zdravja.

3. Kumina ugodno vpliva na napihnjenost

Kumina vsebuje precej karvona, zato je najučinkovitejše rastlinsko sredstvo proti napihnjenosti. Začimba ravno prav vznemiri črevesne mišice, da se izženejo plini, ki nastajajo pri razkroju hrane. Obenem učinkovito krepi želodec, pospešuje izločanje urina ter sluzi iz želodca, črevesja in iz dihalnih poti, deluje proti krčem.

Kljub omenjenemu pa večtedenska neprekinjena uporaba kumine brez nadzora zdravnika ni priporočljiva. Lahko namreč poškoduje črevesno sluznico in povzroči kataralno vnetje.

4. Ugoden vpliv kumine na sladkorno bolezen

Ugoden učinek kumine na uravnavanje krvnega sladkorja je prav tako dokazan s kar nekaj študijami. Če ste sladkorni bolnik, lahko od 1 do 5 gramov sveže zdrobljenih plodov prelijete s poldrugim decilitrom vrele vode. To pustite pokrito stati 10 do 15 minut ter precedite. Skodelica sveže pripravljenega poparka se pije še topla, in sicer po požirkih – 2 do 4-krat na dan, med obroki.

5. Kumina in protimikrobne lastnosti

Omenili smo, da kumina določenim jedem lahko doda izjemno dober okus. Deluje pa tudi kot odličen konzervans. Dokazano je, da tovrstna začimba zavira rast bakterij, zato jo lahko dodajamo določenim živilom za daljši rok uporabe.

Semena kumine

Našteli smo le ključnih pet zdravilnih učinkov kumine. Sicer pa se v ljudskem zdravilstvu kumina priporoča tudi za zdravljenje ženskih težav, kot so na primer prebavne motnje med nosečnostjo, težave z dojenjem, neredne menstruacije. Ko se takšne težave pojavijo, ženska lahko večkrat na dan prežveči nekaj plodov kumine.

Zunanje pa kumina pomirja vneto kožo. Posledično se odlično obnese v kopeli – za ožuljene ter oznojene noge. Eterično olje pa dokazano deluje proti glivičnim vnetjem kože.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.