6 sadežev z veliko antioksidanti

0

Antioksidanti imajo eno od najpomembnejših funkcij pri zaščiti našega telesa. Učinkovito pomagajo v boju proti prostim radikalom. Človeški organizem jih je sam sposoben proizvajati, in sicer s pomočjo vitaminov in mineralov. Nekateri antioksidanti pa so tudi encimi. Pomembnejši vir antioksidantov je hrana. Največ jih je prisotnih v živilih rastlinskega izvora, v morskih sadežih, veliko manj pa so prisotni v živilih živalskega izvora.

Antioksidanti so najučinkovitejši tedaj, ko se združijo. Še posebej zato je pomembno uživati raznoliko zelenjavo in sadje. V organizem vnesete dovolj antioksidantov, če živila rastlinskega izvora uživate vsak dan, še posebej tista, ki so ekološko pridelana.

Predstavljamo vam 6 sadežev, ki se ponašajo z veliko mero antioksidantov. Prepričani smo, da vse naštete sadeže dobro poznate in da jih tudi pogosto uživate. Če pa jih slučajno ne, je vsekakor smiselno, da jih v svoj jedilnik vključite pogosteje.

1. Jabolka

Jabolka veljajo za izjemen antioksidant, sploh tista okusna domača jabolka. Sadež je še posebej dober vir antioksidantov polifenolov. Obenem vsebujejo tudi večjo količino vitaminov C in A, ki sta pomembna za učinkovit imunski sistem.

2. Grozdje

Živahne rdeče in vijolične odtenke grozdja povzročajo flavonoidi – snovi, ki zmanjšujejo proste radikale. Antioksidante vsebuje tudi belo grozdje, a jih je v temnejšem več. Sicer pa si najverjetneje težko zamišljate jesenski in zimski čas brez grozdja.

Grozdje

Grozdje vsebuje flavonoide, poznane po antioksidativnem delovanju.

Tedaj ga lahko uživate presnega, iz njega izdelujete mošt, sok, vino. Grozdje vsebuje tudi večje količine vitaminov A, B, C in E ter pomembne minerale, na primer železo, kalij, kalcij, magnezij in fosfor.

3. Buče

Buče, ki jih nekatere razvrstitve uvrščajo med sadeže, vsebujejo veliko antioksidantov, kot so alfakaroten, betakaroten in betakriptoksantin. Ti imajo moč nevtralizirati proste radikale ter preprečevati, da bi povzročali poškodbo celic. Buče tako odlično varujejo našo kožo pred poškodbami, ki jih lahko povzroči sonce.

4. Fige

Fige kljub svoji velikosti vsebujejo veliko več vlaknin kot večina večjega sadja in zelenjave. Bogate so z antioksidanti. Vsebujejo tudi večje količine kalcija in kalija. Na sploh veljajo kot zelo koristne za učinkovito uravnavanje krvnega tlaka.

5. Hruške

Mehke, nežne in sončne hruške so pogosto dobrodošla izbira za uživanje pri jedi. Na našo srečo je tovrstno sadje izjemno zdravo. Hruške v povezavi s koristmi za zdravje še najbolj povezujejo z jabolki.

Hruške

Hruške so bogat vir antioksidantov, vitaminov in prehranskih vlaknin.

Obe vrsti sadja namreč vsebujeta veliko vitaminov C, A, K in B. Sicer pa so tudi hruške odličen vir antioksidantov. Morda je bolje, da se izogibate uživanju hrušk, ki imajo notranjost puhasto. Takšne hruške namreč ne vsebujejo prav veliko hranil.

6. Maline

Ne glede na to, ali maline uživate samostojno, s smetano ali pa jih pretlačite v marmelado, vsebujejo izjemno veliko antioksidantov. Tovrstni sadež se odlikuje tudi po večji dozi vitamina C ter po številnih drugih snoveh, ki so še kako koristne za naše počutje in predvsem za zdravje.

Prepričani smo, da od vseh omenjenih sadežev redno uživate vsaj tri. Gre namreč ne samo za izjemo okusna živila, temveč tudi zdrava. Če radi in redno uživate vse vrste, pa še toliko bolje. Velika prednost je tudi ta, da nobena vrsta sadja ni predraga. Konec koncev pa si sadje lahko pridelamo tudi sami doma na vrtu. Takšno zagotovo ponuja še več zdravilnih učinkov.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.