7 nasvetov za močan imunski sistem

0

Sedaj verjetno že vsi poznamo osnovne higienske ukrepe, kot so umivanje rok z milom, izogibanje dotikanju obraza in izogibanje stikom z bolnimi posamezniki. S temi ukrepi lahko bistveno zmanjšamo tveganje, da zbolimo, a mnogi se sprašujejo, kaj še lahko storijo za krepitev imunskega sistema.

Študije kažejo na to, da lahko z določenimi ukrepi in spremembo v življenjskem slogu bistveno prispevamo k močnemu imunskemu sistemu, zato vam v nadaljevanju predstavljamo 7 nasvetov, s katerimi boste izboljšali obrambo svojega organizma.

1. Jejte zelenjavo in sadje

Ljudje, ki uživajo več zelenjave, imajo dokazano učinkovitejše bele krvne celice. Te proizvajajo protitelesa za boj proti bakterijam, virusom in drugim napadalcem, zato predstavljajo najboljšo oporo imunskemu sistemu.

Sadje in zelenjava

Sadje in zelenjava sta za krepitev imunskega sistema bistvena.

Zato pojejte čim več zelenjave in sadja. Če se le da, ju vključite v vsak obrok in naj postaneta sestavni del vašega jedilnika. Zelenjava in sadje vsebujeta tudi veliko hranil, vključno z beta-karotenom, vitaminom C, vitaminom E in cinkom, ki so prav tako pomembni za močan imunski sistem. Ne smemo pa pozabiti še na to, da sta močna antioksidanta, ki pomagata pri zmanjševanju različnih vnetnih procesov.

V svoj tedenski jedilnik vključite tudi začimbe, kot so kurkuma, česen in ingver, med zelenjavo pa izberite predvsem zelenolistno (ohrovt, špinača, rukola), križnice (brokoli, zelje, cvetača), škrobno zelenjavo (krompir, buče) in neškrobno (korenje, paprika, fižol). Pri sadju naj prevladujejo jagodičevje in citrusi, ne pozabite pa tudi na oreščke in semena.

2. Ne pretiravajte s temi živili

Če so na eni strani določena živila priporočljiva, pa se je potrebno za močan imunski sistem na drugi strani določenim živilom izogibati. Zato zmanjšajte vnos alkohola, sladkorja in predvsem živalskih beljakovin, nezdravih maščob ter predelane hrane.

Z uživanjem tovrstnih živil bistveno zavirate krepitev imunskega sistema, s tem pa tudi povečujete tveganje za pojav nekaterih bolezni.

3. Privoščite si dovolj spanca

Da lahko vaš organizem normalno funkcionira, potrebuje dovolj spanca, ki je nujno potreben za počitek in polnjenje energije. Neustrezen spanec, kot sta slaba kakovost spanca in prekratek spanec, lahko oslabi imunski sistem, izrazito pa lahko vpliva na povečano tveganje za okužbo zgornjih dihal.

Kakovosten spanec

Kakovosten spanec je pogoj za močan imunski sistem.

Znano je, da imajo ljudje, ki dovolj spijo, tudi do 5-krat večjo možnost, da bodo premagali virus prehlada. Za boljši spanec poskrbite z dovolj velikim vnosom vlaknin, izogibajte se uživanju nezdravih nasičenih maščob in sladkorjem, hkrati pa poskrbite za dobro higieno spanja.

4. Poskrbite za zadosten vnos vitamina D

Za močan imunski sistem je potrebna predvsem zadostna raven vitamina D v krvi, ki lahko bistveno zmanjša tveganje za virusne okužbe, vključno z okužbo dihal.

Če boste poskrbeli zgolj za 15 do 30-minutno dnevno izpostavljenost opoldanskemu soncu, boste s tem zadostili dnevnim potrebam organizma po vitaminu D. Če na takšen način ne morete poskrbeti za vnos vitamina D, se priporoča vitamin D v obliki prehranskih dodatkov.

5. Izogibajte se stresnim situacijam

Dokazano je, da je stres povezan s pojavom številnih bolezni, zato morate biti nanj zelo pozorni, če se dnevno srečujete s takšnimi in drugačnimi stresnimi situacijami. Kot protiutež stresu poskusite biti čim bolj aktivni, meditirajte, poskrbite za več smeha, poskusite z jogo, vodite dnevnik aktivnosti, glasbeno se udejstvujte, v skrajnem primeru pa poiščite strokovno pomoč.

Na lajšanje stresa lahko bistveno vpliva tudi uživanje rastlinske hrane, ki izboljša razpoloženje, zato poskrbite za uravnotežen jedilnik z veliko zelenjave in sadja.

6. Redno telovadite

Poleg zdrave in uravnotežene prehrane lahko k dobremu splošnemu zdravju bistveno prispeva redna športna aktivnost. Seveda vam ni treba postati profesionalec v športu, ampak zgolj poskrbite za redno športno aktivnost vsaj 3- do 5-krat na teden po najmanj eno uro.

Redna telovadba

Z redno telovadbo do zdravega imunskega sistema in fit postave.

Z redno športno aktivnostjo spodbudite krvni obtok oziroma cirkulacijo, kar celicam imunskega sistema omogoča, da lahko učinkovito opravljajo svoje delo.

7. Prenehajte s kajenjem

Verjetno vam je tudi ta podatek že znan, da kajenje ne samo da vpliva na pojav nekaterih bolezni, ampak tudi močno zavira delovanje imunskega sistema. Zato prenehajte s kajenjem in izognili se boste večjemu tveganju za pojav bolezni.

Zavedamo se, da sprememba prehranjevalnih navad in življenjskega sloga ni enostavna, zato vam svetujemo, da se tega lotite postopoma. Najprej se osredotočite zgolj na enega ali dva od zgoraj naštetih nasvetov in ko vam že dobro zlezeta pod kožo, nadaljujte z naslednjim. Prepričani smo, da vam bo uspelo, potrebno je le nekaj vztrajnosti in obilo dobre volje.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.