7 nasvetov za krepitev kapacitete pljuč

0

Pljuča so eden izmed osnovnih organov človeškega telesa, brez katerega ne moremo preživeti. Ravno zato kot ostali primarni organi telesa potrebujejo še posebno nego in pozornost. Čeprav so sama zmožna izjemnih moči in razsežnosti, jih nikakor ne smemo imeti za samoumevna.

Dihalne vaje, telesna dejavnost in vitamin D pomagajo dihalnemu sistemu, da se krepi in ohranja svojo vitalnost. Prilagamo vam enostavnih in priročnih 7 nasvetov za krepitev kapacitete pljuč, ki bodo pripomogli k zdravemu življenju in dobremu počutju.

1. Prenehajte kaditi

Izogibanje kajenju je prvi korak do zdravih pljuč. Kajenje izjemno škoduje pljučem in povzroča različne težave, od pljučnega raka do bolezni dihal. Zagotovo pa vpliva tudi na zmogljivost vaših pljuč.

Prenehanje s kajenjem

Prenehanje s kajenjem kot 1. korak do boljšega zdravja pljuč.

Vsi smo že najmanj enkrat videli primerjavo med zdravimi pljuči vitalne barve in črnimi pljuči kadilcev. Po podatkih NHS se vaša pljučna kapaciteta že devet mesecev po prenehanju kajenja izboljšala za vsaj 10 %.

2. Izvajajte dihalne vaje

Čez dan si vzemite minuto, da se umirite. Globoko vdihnite in izdihnite. Tako preprosto je. Obstajajo številne dihalne vaje, ki jih lahko izvajate in ki pomagajo ohranjati zdrava pljuča.

Ena od njih na primer vključuje stojo z ukrivljenim hrbtom, vdih in zadržanje diha za 10 sekund, preden izdihnete – to lahko zlahka storite tudi med gledanjem televizije. Izberite si vaje za predihavanje, ki vam ustrezajo, lotite se lahko tudi joge in pilatesa, kjer se boste naučili kontrolirati svoje dihanje in ga tudi pravilno izvajati.

3. Uživajte dovolj vitamina D

Nedavno objavljena študija je pokazala, da je višja raven vitamina D povezana z boljšim delovanjem pljuč. Poleti lahko večina ljudi, odvisno od tega, kje živi, dobi dovolj vitamina D na soncu.

Živila, bogata z vitaminom D

Živila, bogata z vitaminom D, bodo okrepila delovanje pljuč.

Ko se bližajo zimski meseci in sonce izginja, pa se splača investirati v dodatke vitamina D, ki so dostopni v vseh bolje založeih trgovinah in v vseh lekarnah. Vitamin D se nahaja tudi v živilih, kot so mastne ribe, jajčni rumenjaki in rdeče meso.

4. V sebi zbudite notranjega glasbenika

Če ste eden od mnogih ljudi, ki radi pojejo pod tušem, s posluhom ali brez, potem imate srečo, saj petje očitno in dokazano pomaga pri zmogljivosti pljuč. Po podatkih britanske fundacije za pljuča je to še posebej koristno za bolnike z boleznimi dihal. Dokazali so, da ljudem s pljučnimi boleznimi nadzor nad dihanjem s petjem pomaga pri obvladovanju bolezni.

To je sicer področje, ki se ga še vedno raziskuje, a raziskave vedno prinašajo pozitivne rezultate. Študija, v kateri je sodelovalo 20 indonezijskih študentov in je bila objavljena leta 2015, je pokazala, da je bila povprečna kapaciteta pljuč pevcev v zboru večja kot pri tistih, ki niso peli. Zato zbudite svojega notranjega glasbenika in veselo zapojte. Če ste v družbi zadržani, vedno ostane vsestranska kopalnica.

5. Bodite aktivni

Eden od razlogov, zakaj si ljudje želijo povečati zmogljivost pljuč, je izboljšanje športnih dosežkov. Dober način za to je redna telesna vadba. Kot ste se morali naučiti pri pouku biologije, pljuča v telo dovajajo kisik in izločajo ogljikov dioksid – pri vadbi ta proces poteka hitreje, zato so pljuča sčasoma močnejša in učinkovitejša.

Aktivnost povečuje zmogljivost pljuč

Nobena skrivnost ni, da redna telesna vadba povečuje zmogljivost pljuč

Nikar ne pričakujte, da bodo vaša pljuča bolj zmogljiva že po enem teku, kolesarjenju ali kardio vadbi. Potrebni sta vztrajnost in redna vadba. Če ste začetnik, boste napredek hitro začutili, kar vam bo dalo še dodatno motivacijo za nadaljnjo vadbo.

6. Uredite svojo držo

Nepravilno sedenje zmanjšuje zmogljivost pljuč, saj ukrivljeni položaj hrbtenice stiska in krči vaša pljuča ter jih tako zmanjšuje. Nepravilno držo hitro popravite tako, da zavestno sedite vzravnano in si zagotovite čim večjo zmogljivost pljuč. Dobra drža lahko pomaga tudi pri bolečinah v hrbtu in bolečih hrbtnih mišicah ter mišicah ramenskega obroča.

7. Izboljšajte kakovost zraka v svojem domu

Če živite v mestu, se onesnaženju zraka žal ne morete izogniti. Tudi kratkotrajna onesnaženost zraka pa že lahko vpliva na vaša pljuča. Vendar lahko z nekaterimi ukrepi občutno izboljšate kakovost zraka doma.

Z vzdrževanjem čistoče se boste znebili prahu in bakterij, z vzdrževanjem sobnih rastlin pa lahko poskrbite za svež zrak, sploh zelene rastline so v stanovanju ali hiši zelo priporočljive zaradi njihove hitre proizvodnje kisika. V dneh, ko je stopnja onesnaženosti nizka, nikar ne pozabite odpreti oken. Svoj dom prezračite vsaj enkrat na dan, najbolje je, da ga zjutraj in pozno zvečer, ko so temperature nizke in zrak najbolj svež.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.