Hidracija med tekom: dobro je vedeti

0

Hidracija med tekom je bistvenega pomena za počutje in kakovost treninga vsakega tekača. Dehidracija namreč ne povzroča le utrujenosti, ampak lahko poveča tudi tveganje za tekaške poškodbe, ogrozi vašo zmogljivost in ustvari negativno splošno izkušnjo teka, ki bi moral biti prijetna rekreacija.

Dehidracija je precej zoprna in tudi nevarna zadeva. Toda kako vedeti, kdaj piti? In kaj piti ter kakšno opremo imeti ob sebi, da boste vedno hidrirani? Tukaj je nekaj nasvetov za vse športnike in tekače. Preberite več o tem, kako ostati hidriran med tekom.

Piti vodo ali napitke?

Voda je v resnici še vedno najboljša izbira za ohranjanje hidracije med tekom. Športne pijače so sicer lahko odlične za dopolnitev elektrolitov, ki jih izgubite z znojem, vendar pogosto vsebujejo sladkor in nekatere druge dodatke, zaradi katerih se lahko med aktivnostjo počutite nekoliko »težki«, celo počasni.

Hidracijski napitki Science In Sport: Go Electrolyte

Hidracijski napitki Science In Sport: Go Electrolyte 1,6 kg (Extremevital.com)

Če boste tekli na dolge razdalje, se namesto vode raje odločite za športno pijačo z nizko vsebnostjo sladkorja. Športni napitki z nizko vsebnostjo sladkorja zagotavljajo elektrolite brez preobilice sladkorja, kar pomeni manj težav in več energije med tekom.

Kako se opremiti?

Velika večina tekačev se na teku sooča s težavami okoli hidracije telesa. Največkrat je razlog za to odpor do nošenja stekleničke ali bidona z vodo. K sreči lahko danes v športnih trgovinah, kot je Extreme Vital, najdemo dodatno opremo za tekače, ki skrbi ravno za ta del.

Meh za hidracijo Evoc Hydration Insulated 2L

Meh za hidracijo Evoc Hydration Insulated 2L (Extremevital.com)

Na voljo so različni pasovi, opremljeni z zankami za energijske gele, bidone in drugo. Nekoliko bolj sofisticirana je tekaška torbica, ki nudi dovolj prostora za vse, kar želite imeti pri sebi, ali pa si omislite kar tekaški nahrbtnik, v katerega boste pospravili vse reči, vključno z vodo. Obstajajo tudi tekaški nahrbtniki z ločenim predalom za hidracijski meh.

Koliko tekočine izgubim z znojem med tekom?

Količina tekočine, ki jo izgubite z znojem, je odvisna od več dejavnikov, kot so zunanja temperatura, vlažnost zraka in intenzivnost vadbe. Na splošno velja, da tekači med krajšimi teki (do ene ure) izgubijo približno 0,5 litra tekočine na uro, med daljšimi teki (več kot eno uro) pa celo do 1 litra na uro.

Tekaški nahrbtnik Camelbak Ultra Pro Vest

Tekaški nahrbtnik Camelbak Ultra Pro Vest (Extremevital.com)

Pomembno je, da ves čas okvirno ocenjujete, koliko tekočine ste izgubili. Prav tako je dober nasvet, da se stehtate pred tekom in po teku. Primanjkljaj vam bo podal podatek, ali ste s tekočino še v minusu in koliko jo morate še nadomestiti.

Bodite pozorni na vremenske pogoje

Bilo bi zares prikladno, če bi lahko pili glede na uro ali pretečene kilometre, a to vendarle ne bo dovolj. Velika razlika v potrebi po tekočini se pojavi, kadar je zunaj preko 20 °C ali malce čez 10 °C. Tudi zračna vlažnost močno vpliva na potenje.

Torbica za okoli pasu Salomon Active Belt

Torbica za okoli pasu Salomon Active Belt (Extremevital.com)

Znano je, da suh zrak lažje prenašamo, ko pa je v zraku več vlage, težje dihamo, in se tudi potimo. Morda drži rek, da je žeja najboljši signal za pitje, a pri teku vendarle ni najbolj prijetno to početi s polnim želodcem vode. Glede hidriranja telesa boste morali najprej ugotoviti, kolikšna je optimalna količina vode za vaše telo glede na vložen napor in izgubo tekočine.

Naj vam tekočina ne stoji na poti do napredka

Hidracija telesa med tekom je bistvenega pomena za ohranjanje najvišje ravni zmogljivosti in preprečevanje utrujenosti ter s tem tudi za preprečevanje tekaških poškodb zaradi dehidracije. Ko bo čas za naslednji maraton ali tek na 10 kilometrov, poskrbite, da boste opremljeni s pravo opremo.

Hidracijski napitek Enervit Sport Isotonic 420g

Hidracijski napitek Enervit Sport Isotonic 420 g (Extremevital.com)

Denimo s pasom za stekleničko vode ali s pripomočkom za hidracijo in zadostno količino tekočine, da ohranjanje primerne ravni hidracije ne bo težava med samim tekom. In ne pozabite! Če ste v dvomih, za vsak primer vzemite s seboj dodatno tekočino. Če boste upoštevali teh nekaj enostavnih nasvetov, ni razloga, da bi vas skrbelo glede dehidracije.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.