Kako do popolnega gravel kolesa?

0

Gravel kolesa postajajo vse pogostejša izbira za tiste, ki radi kolesarijo in raziskujejo. Ker s temi kolesi lahko vozijo po cestah in poteh, ponujajo edinstveno kombinacijo hitrosti in vsestranskosti, ki je drugim kolesom morda primanjkuje.

V tem članku bomo razpravljali o prednostih gravel koles v primerjavi s cestnimi in gorskimi kolesi, o tem, za koga je gravel kolo primerno, na kaj je treba biti pozoren pri nakupu in za katere terene so gravel kolesa najprimernejša. Pogledali bomo tudi, kako izbrati kar najboljše gravel kolo zase.

Prednosti gravel koles v primerjavi s cestnimi in gorskimi

Gravel kolesa so popolna mešanica med cestnimi in gorskimi kolesi, saj kolesarjem nudijo veliko hitrosti na asfaltiranih površinah, hkrati pa imajo več terenskih zmogljivosti kot običajna cestna kolesa, s katerimi se na neurejene dele niti ne bi upali zapeljati.

Gravel kolo Specialized Diverge E5 (2023)

Gravel kolo Specialized Diverge E5 (Extremevital.com)

Gravel kolesa imajo pogosto večje pnevmatike kot običajna cestna ali gorska kolesa, zato so primernejša za neravne terene, kot so kamnite poti ali poljske ceste. Poleg tega so številni okvirji za gravel kolesa zasnovani z nekoliko bolj udobno geometrijo v primerjavi z drugimi vrstami koles, kar pomaga zmanjšati utrujenost med vožnjo na dolge razdalje.

Za koga je gravel kolo najprimernejše?

Na gravel kolesu uživajo kolesarji vseh vrst, od kolesarjev začetnikov, ki želijo narediti prve kilometre v raziskovanju terena, do izkušenih kolesarjev, ki si na svoji poti želijo dodatnega izziva. In ne samo to, zaradi svoje vsestranskosti so gravel kolesa primerna za različne vrste terenov, vključno s cestami, stezami, gramoznimi potmi, odvisno od vrste pnevmatik.

Gravel kolo Giant Revolt 1 (2023)

Gravel kolo Giant Revolt 1 (Extremevital.com)

Iz tega sledi, da je gravel kolo namenjeno vsakomur, ki se v tem širokem opisu prepozna. Če ste doslej že sedeli na cestnem kolesu in ste večkrat zgolj z željo v očeh pogledovali po nekoliko bolj naravnih poteh, ki so vas mikale, potem bo gravel kolo za vas odlična izbira.

Kje kupiti gravel kolo?

Po kakovostno gravel kolo vam ne bo treba daleč. Na voljo so namreč tudi v specializirani kolesarski trgovini Extreme Vital, kjer lahko kar na spletu občudujete in izbirate med različnimi znamkami gravel koles, kot so Specialized, Cannondale, Giant in Norco.

Preverite ponudbo: https://www.extremevital.com/sl/kolesa/gravel-in-ciklokros-c-1_755.html

Gravel kolo Cannondale Topstone 2 (2023)

Gravel kolo Cannondale Topstone 2 (Extremevital.com)

V primeru, da vas zanima tudi nakup dodatne opreme, bodite pozorni na modele, ki imajo okvir pripravljen za namestitev blatnikov in nosilcev za potovalne kolesarske torbe. V primeru, da se odločite za nakup kolesa preko spleta, vam ga, pripravljenega na vožnjo, celo dostavijo na vaš naslov. Seveda pa ne bo odveč tudi obisk katere izmed fizičnih trgovin Extreme Vital, ki se nahajajo na različnih lokacijah po Sloveniji.

Na kaj je treba biti pozoren pri nakupu gravel kolesa?

Pri nakupu gravel kolesa je treba upoštevati vaš namen uporabe in seveda proračun. Različni okvirji imajo različne lastnosti, kot so material okvirja (aluminij ali ogljikova vlakna), velikost kolesa, širina pnevmatik (od 33 mm do 50 mm) in možnosti prestav (1×11 hitrosti ali 2×10 hitrosti). Pred nakupom gravel kolesa imejte v mislih, da nosijo tudi nekatera druga imena, na primer ciklokros ali all-round.

Gravel kolo Norco Search XR S2 (2023)

Gravel kolo Norco Search XR S2 (Extremevital.com)

Pomembno je, da pred odločitvijo raziščete vsako možnost, da boste natančno vedeli, kaj boste dobili za svoj denar. Pri tem si pomagajte z informacijami na kolesarskih forumih, predvsem pa ne pozabite svojih vprašanj in dvomov predstaviti še prodajalcu na specializiranem prodajnem mestu. Ta vam bo znal najhitreje in najbolj natančno odgovoriti na vaša vprašanja.

Za katere terene je primerno gravel kolo?

Gravel kolesa so najprimernejša za vožnjo po mešanih terenih. Pomislite na neurejene ceste, lahke in očarljive enoslednice, asfaltirane ceste, poljske poti, pravzaprav na vse površine, ki niso preveč tehnične ali strme. Odlična so tudi za raziskovanje novih poti – brez skrbi, da bi kje obtičali zaradi tehnične zahtevnosti ali vremenskih razmer.

Gravel kolo Specialized Diverge Sport Carbon (2023)

Gravel kolo Specialized Diverge Sport Carbon (Extremevital.com)

Pomembno je, da izberete pravi okvir in pnevmatike glede na to, kje nameravate kolesariti, da ne boste preveč obremenili različnih komponent, ali še huje, da ne boste utrpeli poškodbe zaradi neustrezne opreme. Na gravel kolesu bodo uživali vsi ljubitelji gorskega okolja in avanturisti.

Že kaj bližje odločitvi?

Če iščete vsestransko kolo, ki je sposobno obvladovati mešane terene, potem bo gravel kolo najboljša izbira. Z vsestranskimi okvirji in številnimi možnostmi menjalnika jih lahko uporabljajo vsi – od začetnikov do naprednih kolesarjev.

Pri izbiri kolesa upoštevajte namen uporabe in morebitne proračunske omejitve, da boste na koncu dobili najboljšo možno konfiguracijo v skladu s svojimi potrebami in zmožnostmi. S pravilnim vzdrževanjem lahko kolesa služijo več let in zagotavljajo nešteto ur užitkov pri raziskovanju novih krajev.

Kupite gravel kolo in začnite načrtovati svojo naslednjo pustolovščino!

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.