Kdaj je pravi čas za naslednji obrok?

0

Ste vedeli, da sta prijetno vzdušje in dobro razpoloženje pri prehranjevanju enako pomembna kot kakovost hrane? Vedro razpoloženje odlično pomaga pri prebavi, zato je izjemno pomembno, da ste pri obrokih pozorni tudi na to. Se spomnite, kdaj ste bili nazadnje pri zajtrku, malici, kosilu ali večerji nasmejani? Če ne, je velika verjetnost, da vam kakovostna hrana na krožniku ne pomaga kaj dosti.

Jejte, ko ste lačni, vendar se nikoli ne prenajejte, kajti v želodcu vam mora vedno ostati nekaj prostora. Obroke si pripravljajte preprosto in naj ne vsebujejo preveč različnih jedi. Tudi pravilna kombinacija je eden od dejavnikov, ki vpliva na učinke po obroku. Sicer pa nas zanima, ali vsak dan jeste ob isti uri? Natanko veste, kdaj bo čas za naslednji obrok? Je to prav tako pomembno? Vsekakor!

Sredi dopoldneva si lahko privoščite tudi žitarice

Zajtrk je eden od pomembnejših obrokov, ki ga večina med vami še vedno izpušča. Navadite sebe, predvsem pa svoj želodec, da boste redno zajtrkovali, še preden se odpravite na delo. Priporočamo vam lahke jedi na osnovi sadja in jogurta, ki mu lahko dodate različna semena (sončnična, chia, lanena ipd.).

Zajtrk - jogurt in sadje

Nikar ne izpuščajte zajtrka. Privoščite si jogurt s sadjem in semeni.

Nato si lahko že sredi dopoldneva privoščite žitarice. Priporočamo vam kruh in sir ali kruh in marmelado, lahko tudi kakšen piškot. Če za zajtrk niste imeli sadja, je v tem času odličen trenutek zanj, pa tudi za okusen naravni sadni sok, ki ga lahko pripravite kar sami.

Pol ure pred kosilom – napijte se vode

Če vam delovni čas dovoljuje, si vzemite čas za kosilo nekje med dvanajsto in eno uro popoldne. Tako si boste lahko v popoldanskem času privoščili primerne intervale med popoldansko malico in večerjo.

Približno pol ure pred kosilom popijte vodo do nasičenosti. Kosilo vedno začnite s predjedjo, na primer s solato. Važno je, da je predjed hladna. Nato naj sledi glavna jed, na primer testenine, riž, meso. Vsem živilom dodajte veliko zelenjave, kuhane ali na žaru. Kosilo lahko zaključite z zdravo sladico ali s toplim napitkom.

Čas za popoldansko malico

Če ste veliki ljubitelji sladic, je najboljši čas zanje nekje med četrto in peto uro popoldne. Tako si sladice lahko pripravite kar za popoldansko malico. Sicer pa si popoldne lahko privoščite zdrave oreščke in različne vrste sadja z vitaminom C.

Malica - oreščki in sadje

Privoščite si malico, npr. oreščke in sadje, da boste lažje zdržali do večerje.

Da boste do večerje lažje zdržali, popoldne ne pozabite uživati vode oziroma drugih zdravju prijaznih tekočin, na primer doma pripravljeno limonado, pravi zeleni čaj ali kaj podobnega.

Večerja naj ne bo preobilna

Če želite, da bo vaše telo imelo dovolj časa za počitek, je čas za večerjo približno ob šesti uri popoldne. Raziskave so pokazale, da lahko za svoje zdravje veliko naredimo že s tem, da po šesti uri ne uživamo ničesar več. Tako se telo dobro spočije, saj počiva kar 12 ali več ur; to je odvisno od tega, kdaj naslednji dan zajtrkujete.

Nekateri strokovnjaki za prehrano celo menijo, da najboljši učinek dosežete, če telo v povezavi s prehranjevanjem počiva 14 ur. To v praksi pomeni, če bi zadnji obrok zaužili do šeste ure popoldne, bi zajtrk lahko zaužili naslednji dan ob 8. uri zjutraj. Bi se vam to izšlo? Premislite.

Sicer pa velja splošno pravilo, ki se ga ljudje kar držimo. Večerje namreč nikoli ne smejo biti preobilne. Dovolj je lahko že skodelica toplega mleka ali solata brez kisle zelenjave. Dobrodošli so še prepečenec in krekerji. Za vse tiste, ki se soočate s pogostimi želodčnimi težavami, je zelenjavna juha odlična izbira.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.