Napake pri nakupu smučarske opreme: ne naredite jih!

0

Zima je tu, smučarska sezona pa z njo prinaša vznemirjenje ob pogledu na sveže zapadli sneg. A preden se podate na bele strmine, je ključno, da pravilno izberete smučarsko opremo. Mnogi navdušenci se ob tem soočajo s številnimi pastmi, ki jih prinaša nakup opreme.

Že samo en spregledan detajl lahko pokvari celotno izkušnjo na smučišču, zato temu delu posvetite veliko pozornosti, se prej podrobno informirajte in vedno prisluhnite še nasvetu prodajalca. V nadaljevanju si bomo ogledali nekaj najpogostejših napak pri nakupu smučarske opreme.

Nakupovanje preko spleta

Navadili smo se, da nam je vse dosegljivo s klikom miške, ampak pri nakupu smučarske opreme to ne bo ravno najboljša odločitev. Napaka pri tem je, da se lahko zanašate le na slike in opise na spletu. Rešitev? Obiščite specializirano trgovino, kjer lahko smuči držite v rokah, preizkusite čevlje in se posvetujete s strokovnjakom.

Moški smučarski čevlji Salomon S/Pro Supra BOA 120 GW (2024)

Moški smučarski čevlji Salomon S/Pro Supra BOA 120 GW (Extremevital.com)

Fizični stik z opremo vam bo pomagal izbrati tisto, ki vam najbolj ustreza. Dejstvo je, da sama številka smučarskega čevlja ne pomeni kaj dosti. Smučarsko obutev morate preizkusiti in se v njej sprehoditi. Ker so določeni izdelki ob nakupu preko spleta cenejši, lahko opremo še vedno kupite na tak način, a jo predhodno vseeno preverite v živo.

Preberite tudi: Smučarski čevlji – kako izbrati prave?

Napačna izbira smuči glede na teren

Smučišča se razlikujejo po svoji zahtevnosti, in izbira smuči, ki niso primerne za določen teren, je pogosta napaka. Freeride smuči na urejenem smučišču ali obratno lahko močno vplivajo na vašo izkušnjo smučanja.

Ženske smuči Elan Primetime N°5 PowerShift + vezi ELW 11.0 GW (2024)

Ženske smuči Elan Primetime N°5 PowerShift + vezi ELW 11.0 GW (Extremevital.com)

Pred nakupom smuči morate razmisliti, po kakšnem terenu boste najpogosteje smučali. Če še vedno niste prepričani, se posvetujte s strokovnjakom oz. prodajalcem na licu mesta v trgovini, ki vam bo pomagal izbrati primerne smuči za vaše smučarske pustolovščine.

Preberite tudi: Vodič za nakup smuči

Pomanjkljiv izbor zaščitne opreme

Varnost na smučišču je nuja, vendar marsikdo zanemari izbiro ustrezne varnostne opreme. Ta vključuje čelado, zaščito za hrbet in druge elemente. Žal se še vedno najdejo smučarji, ki, zaverovani v svoje sposobnosti, smučajo brez čelade ali zanemarijo katere od drugih varnostnih vidikov zaščitne opreme.

Smučarska čelada POC Skull Dura X MIPS

Smučarska čelada POC Skull Dura X MIPS (Extremevital.com)

K sreči je tega razmišljanja iz leta v leto manj in je že kar težko najti smučarja s kapo namesto smučarske čelade. Investirajte v kakovostno zaščitno opremo, ki je primerna za vaš smučarski stil in izkušnje. Čelada naj bo obvezna, še posebej za tiste, ki se spuščate po bolj zahtevnih terenih. Tudi zaščita za hrbet postaja vse pomembnejša in morda ne bi bilo slabo razmisliti o njej.

Preberite tudi: Varnostna oprema za smučanje: kaj vse potrebujete?

Neustrezna izbira smučarskih oblačil

Ni dovolj, da nadenete smučarske hlače, pulover in bundo. Na smučišču boste to še kako kmalu ugotovili, a bo takrat žal že prepozno. Za na smučišče se oblecite v slojih, in sicer na način, da imate na sebi zgolj oblačila iz kakovostnih materialov, namenjenim zimskim razmeram.

Otroški smučarski komplet Picture: bunda Edytor in hlače Time (2024)

Otroški smučarski komplet Picture: bunda Edytor in hlače Time (Extremevital.com)

Pravi smučar ima na sebi aktivno spodnje perilo, ki skrbi za vzdrževanje telesne temperature, hkrati pa odvaja vlago proč od telesa. Pomembna sta majica in pulover iz kakovostnih materialov, prav tako nepremočljive smučarske hlače in jakna. Poleg tega nikakor ne gre pozabiti na kakovostne smučarske nogavice, ki bodo zagotavljale ustrezno temperaturo tam, kjer se zimo še posebej močno občuti.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.