Vpliv zdrave prehrane na zdravje

0

Vse dokler vam zdravje dobro služi, najverjetneje prav vsak dan posebej ne pomislite na to, da nanj v veliki meri najbolj vplivajo prehrana, gibanje in količina spanja. Vsi tisti, ki pa se prav vsak dan zelo zdravo prehranjujete, pa vpliv prehrane na zdravje in počutje najbolj občutite takrat, ko zaužijete kaj manj zdravega.

Nekoliko podrobneje vam bomo zaupali vpliv zdrave prehrane na zdravje in tudi na vaše počutje. V prispevku vam bomo prav tako predstavili nekaj najpomembnejših smernic, ki se jih je dobro držati, če želite čim dlje ostati zdravi.

Zdrava hrana krepi zdravje in ga ohranja

Če ste zdravi, lahko to stanje v veliki meri ohranite tudi z izbiro zdrave prehrane. Ta mora biti uravnotežena, vsebovati mora zadostno mero ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob, dietnih vlaken, vitaminov, mineralov in vode.

Četudi v tem trenutku niste povsem zdravi in se borite s katero od bolezni, si z zdravo prehrano lahko omogočite, da bi se vaše stanje izboljšalo. Zagotovo ste že kdaj slišali ali celo na lastni koži občutili, da se vam je zaradi zdravega prehranjevanja stanje izjemno izboljšalo ali pa ste bolezen povsem odpravili. Dosledno zdravo prehranjevanje lahko dela čudeže.

Zdrava prehrana za veliko mero energije

Kako se počutite čez dan, ko se povsem zdravo prehranjujete in si ne dovolite pregrešiti? Verjetno ste v zelo dobri formi. Imate zadostno mero energije, ki jo nujno potrebujete za vse svoje dnevne aktivnosti. In kako se počutite čez dan, če se že zjutraj nekajkrat pregrešite? Verjetno ravno obratno, kajne?

Zdrava prehrana je torej eden od najpomembnejših dejavnikov, od katerega je odvisno vaše zdravje. Posledično pa je to tega odvisna tudi kakovost vašega življenja. Da bo ta na kar najvišjem nivoju, se držite smernic, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

Koristne smernice za zdravo prehranjevanje

Če želite izboljšati svoje zdravje in počutje, upoštevajte naslednje:

 1. V jedi uživajte in jejte redno.
 2. Izbirajte pestro hrano, ki naj vsebuje več živil rastlinskega kot živalskega izvora.
 3. Izbirajte živila iz polnovrednih žit in žitnih izdelkov.
 4. Večkrat na dan jejte raznovrstno sadje in zelenjavo.
 5. Redno nadzorujte količine zaužite maščobe.
 6. Nadomestite večino nasičenih maščob z nenasičenimi rastlinskimi olji.
 7. Mastno meso nadomestite z ribami, stročnicami, perutnino ali pustim mesom.
 8. Uživajte manj mastno hrano.
 9. Omejite uživanje sladkorja in sladkih živil.
 10. Vedno zaužijte dovolj tekočine.
 11. Bodite zmerni pri uživanju alkohola.
 12. Vsak dan bodite telesno aktivni.
 13. Privoščite si zadostno količino kakovostnega spanca.

Smo kaj pozabili? Bi sami na seznam smernic zdravega prehranjevanja dodali še kaj? Veseli bomo vaših komentarjev!

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.