7 živil za zdrave oči in boljši vid

0

Uravnotežena prehrana ni pomembna zgolj zaradi splošnega zdravja in boljšega počutja, ampak je ključnega pomena tudi za zdravje naših oči in preprečevanje razvoja različnih očesnih bolezni. Vsem tem resnim bolezenskim stanjem oči pa se lahko izognete, če v svojo prehrano vključite živila, ki vsebujejo veliko antioksidantov.

Da bodo ostale vaše oči zdrave, izbirajte antioksidante, ki vključujejo lutein, zeaksantin, vitamine A, C, E, beta karoten, omega-3 maščobne kisline in cink. To boste najlažje dosegli, če boste v svojo prehrano vključili beljakovine, mlečne izdelke, sadje in zelenjavo, istočasno se pa izognite uživanju nezdrave, predelane hrane z veliko nasičenimi maščobami in sladkorji.

In katera živila so še posebej dobrodošla pri skrbi za zdravje vaših oči?

1. Ribe

Ribe so izjemno priporočljiva hrana za zdravje oči, pri čemer je losos zagotovo najboljša izbira. Losos in druge ribe vsebujejo omega-3 maščobne kisline, ki veljajo za zdrave maščobe in bistveno prispevajo k vizualnem razvoju in zdravju mrežnice, preprečujejo pa tudi izsušene oči.

Če do sedaj niste uživali rib, je sedaj pravi trenutek, da razmislite o tem, da jih vključite v jedilnik vsaj nekajkrat na teden.

2. Jajca

Tudi jajca so odlična hrana za zdravje oči, saj rumenjaki vsebujejo vitamin A, lutein, zeaksantin in cink. Vitamin A varuje roženico, lutein in zeaksantin pa preprečujeta nastanek resnih očesnih stanj, kot je npr. starostna degeneracija. Cink bistveno prispeva k zdravju mrežnice in na ta način pomaga očem k boljšemu vidu ponoči.

Trdo kuhana jajca

Trdo kuhana jajca si lahko pripravite na najrazličnejše načine.

Jajca lahko uživate na različne načine; ali za zajtrk, kosilo ali večerjo, saj je njihova priprava zelo preprosta. Trdo kuhanja jajca lahko poskusite v solatah in sendvičih ali pa jih pojeste za prigrizek.

3. Mandlji

Podobno kot ostali oreščki so tudi mandlji zdravi za oči. Vsebujejo vitamin E, ki v očeh ščiti zdravo tkivo in na ta način preprečuje starostno degeneracijo. Priporočljivo je, da dnevno zaužijete eno porcijo mandljev, ki vsebuje 23 oreščkov ali četrt skodelice.

To pa ne bo težko, saj lahko mandlje zaužijete kot prigrizek, okusni pa so tudi v kosmičih za zajtrk, jogurtu ali solatah.

4. Korenje

Verjetno že vsi dobro veste, da je korenje odlično za zdravje oči, saj vsebuje vitamin A in beta karoten, ki preprečujeta različne okužbe oči in druga resna očesna stanja. Korenje lahko zaužijete preko celega dne kot popoldanski ali večerni prigrizek, zelo dobrodošle pa so tudi solate ali juhe s korenčkom.

5. Mlečni izdelki

Mlečni izdelki, kot sta mleko in jogurt, vsebujejo vitamin A, pa tudi mineral cink. Vitamin A varuje roženico, medtem ko cink poskrbi za absorpcijo tega vitamina iz jeter. To pa ni edina naloga cinka, saj le-ta pomaga tudi pri izboljšanju nočnega vida.

Mlečni izdelki

Mlečni izdelki so odlična živila za zdravje oči in dober vid.

Mleko lahko uživate praktično vsak dan. Spijete ga lahko z obrokom, v kavi ali s kosmiči, jogurt pa je zdrava možnost tako za zajtrk kot prigrizek.

6. Listnati ohrovt

Listnati ohrovt mnogi uvrščajo med super hrano, saj vsebuje ogromno pomembnih vitaminov, hranil in mineralov. Popolnoma jasno je, da je izredno dober za zdravje oči, saj vsebuje tudi lutein in zeaksantin. Oba antioksidanta preprečujeta resna očesna stanja in starostno degeneracijo, zato ju je priporočljivo vključiti v svojo prehrano.

Približno ena skodelica in pol ohrovta zadošča za dnevni vnos luteina. Zaužijete ga lahko kot prigrizek, prilogo ali pa ga postrežete v solati.

7. Pomaranče

Pomaranče in drugi agrumi vsebujejo vitamin C, ki je ključen za zdravje oči. Vitamin C prispeva k zdravim krvnim žilicam v očeh, v kombinaciji z drugimi vitamini in hranili pa preprečuje starostno degeneracijo.

Pomaranče lahko zaužijete kot prigrizek, v obliki soka ali pa v sadni solati.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.