Bazilika, rožmarin, timijan: učinki na zdravje

0

Ljudje, ki imajo srečo in na razpolago svoj vrt, poleg solate, paradižnika in drugih vrst zelenjave radi posadijo tudi začimbnice. Zanimivo, da jih ima večina med njimi velike koristi za zdravje. Prav zato je seveda dobro poznati njihove blagodejne učinke in vedeti, kako jih kar najbolje izkoristiti.

Če razmišljate v tej smeri, potem zagotovo ne boste naredili nič slabega, če boste imeli v mislih baziliko, rožmarin in timijan. Začimbnice lahko gojite tudi v koritu na balkonu ali v lončkih kar v kuhinji. Še posebej tiste, ki so občutljive na nizke temperature, vam bodo zelo hvaležne.

Bazilika

Večina nas ob omembi bazilike pomisli na italijansko kuhinjo. Rada se znajde tudi na dobri pici in v različnih omakah za testenine. Morda niste vedeli, a bazilika v 1 % vsebuje eterična olja, kot so:

  • cineol,
  • metilkavikol,
  • linalol,
  • pineol,
  • timol.

Bazilika ponuja zelo raznovrsten nabor pozitivnih učinkov na zdravje. Pomaga pri prebavi in krepi apetit. Prav tako je znan njen učinek proti črevesnim krčem in blaži simptome prehlada. Ker deluje antibakterijsko, je odlična za preprečevanje in blaženje različnih vnetij.

Bazilika

Bazilika pomaga pri prebavi, blaži simptome prehlada in deluje antibakterijsko.

Z uživanjem bazilike poskrbimo za manj slabega holesterola v krvi, zato je jasno, da s tem blagodejno vplivamo na zdravje srca in ožilja. Njeno antibakterijsko delovanje se izkaže tudi pri različnih vnetjih ustne votline in pri slabem zadahu.

Poleg klasičnega uživanja bazilike v različnih jedeh in solatah si lahko pripravimo tudi čaj. Zanimivo, da obstajajo trditve o tem, da pitje bazilikinega čaja pozitivno vpliva na spolni nagon in potenco.

Rožmarin

Rožmarin je zelo vsestransko uporaben, še posebej ko beseda nanese na njegove zdravilne lastnosti. Eno izmed teh lastnosti si boste zlahka zapomnili, saj se lepo rima, pa še na pomnjenje se nanaša. Rožmarin je dober za spomin! Pripomore k izboljšanju krvnega pretoka, kar se nenazadnje pozna tudi na prekrvavitvi možganov in s tem izboljšanjem vseh funkcij v povezavi z njimi. Boljši pretok krvi pa je zaslužen celo za spodbujeno rast las.

Rožmarin

Rožmarin pripomore k izboljšanju krvnega pretoka in deluje protivnetno.

Lahko ga uporabljamo tudi v obliki eteričnega olja, je pa izjemen antiseptik in antioksidant. Podobno kot bazilika tudi rožmarin deluje protivnetno in je po tej plati zaveznik v boju proti nekaterim rakavim obolenjem. V njem najdemo še vitamina A in C ter kopico mineralov. Vsekakor pa železo, magnezij, fosfor, cink in baker.

V zdravstvene namene so na voljo tudi različna mazila, ki vsebujejo eterično olje rožmarina. Ta namreč pomagajo pri izboljšanju krvnega obtoka in tako po njih posežejo večinoma tisti, ki imajo stalne težave s hladnimi rokami in nogami. Poleg naštetega deluje protistresno, lajša bolečine in pomaga pri okužbi dihal.

Timijan

Ko na vrata potrka jesen in z njo respiratorna obolenja, boste veseli timijana. Ta namreč krepi imunski sistem in pomaga pri simptomih, ki so značilni za prehladna obolenja. Okužbe dihal, vneto grlo in podobno. V primeru, da boste v teh trenutkih potrebovali pomoč, sezite po timijanovem olju ali pa si pripravite blagodejen timijanov čaj.

Timijan

Timijan krepi imunski sistem, uravnava krvni tlak in niža slab holesterol.

Še ena razveseljujoča novica v povezavi s timijanom je, da uravnava krvni tlak, saj vpliva na nivo slabega holesterola. Pomaga znižati tudi previsok srčni utrip. Poznavalci, ki se zavedajo škode soli, priporočajo, da namesto pretiranega soljenja pri kuhi uporabimo raje timijan. Začimbnice lahko namreč v večini primerov rešijo naš lonec. Kadar se nam hrana zdi premalo okusna, jo navadno solimo. V resnici pa bi bilo bolje, če bi za izboljšanje okusa uporabljali raje začimbe.

Kot vidite, so bazilika, rožmarin in timijan zdravju izjemno prijazna zelišča, ki jih pri kuhanju velja redno uporabljati. Najbolje bo, da zelišča vzgojite kar sami in jih uporabljate sveža. Tako bodo od sebe dala tudi največ okusa.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.