Cimet in njegovih 10 zdravilnih učinkov

0

Čudovit vonj cimeta v mislih vsakogar popelje v praznični čas, ko so mize polne cimetovih piškotov in drugih dobrot. Omamen vonj te začimbe pričara nostalgijo in veselje. Vseeno pa cimet ni zgolj aromatična začimba, ki jo lahko uporabite pri peki sladic. Je superživilo, začimba, ki je že tisočletja znana prav zaradi svojih zdravilnih lastnosti.

Cimet se pridobi iz tanke notranje plasti lubja cimetovega drevesa – cimetovca. Gre za eno od najstarejših začimb. Nekoč je bilo za nakup cimeta potrebno odšteti veliko denarja, vrednejši naj bi bil celo od zlata. Še danes je zelo priljubljena začimba, ki se je ne uporablja le za peko, pač pa tudi pri pripravi drugih jedi.

Cimet je ena izmed najbolj priljubljenih zdravilnih začimb. Žlica mletega cimeta namreč vsebuje 1,4 g vlaknin, kalij, vitamine A, B in K ter antioksidante. Svetujemo vam, da nadaljujete z branjem članka in se seznanite z mnogimi pozitivnimi vplivi cimeta na zdravje.

Zdravilni učinki cimeta

Že od nekdaj se ljudje zavedajo, da je cimet okusna in zdravilna začimba. V sodobnem času pa so to potrdile tudi raziskave. Spoznajte 10 pozitivnih vplivov cimeta na zdravje.

1. Deluje antibakterijsko, protivirusno in protiglivično

Ključna sestavina cimeta je cinamaldehid. Gre za neke vrste eterično olje, prisotno v lubju drevesa, katerega glavna lastnost je, da telo podpira pri boju proti raznim okužbam. Ima namreč antibakterijske, protivirusne in protiglivične lastnosti.

Cimetove palčke

Cimet na organizem deluje antibakterijsko, protivirusno in protiglivično.

Zavira razvoj salmonele, prav tako pa pomaga, kadar se soočate z okužbami dihal. Če se slabo počutite, v svoj napitek vmešajte žličko cimeta.

2. Ima velik delež antioksidantov

Cimet je začimba, bogata z antioksidanti, kot so holin, beta karoten, alfa karoten … Antioksidanti pa so nujni za ohranjanje zdravja celic in skrbijo, da ostanete zdravi in v dobri formi. Prav tako zavirajo razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

3. Zmanjšuje vnetje

Cinamaldehid, sestavina, ki jo najdete v cimetu, pomaga pri obnavljanju poškodovanih tkiv telesa ter podpira telo pri boju z okužbami. Obenem pospešuje prekrvavitev ter skrbi za nemoteno delovanje telesa. Pozitivno učinkuje pri ljudeh, ki se soočajo z akutnimi in kroničnimi bolečinami, kot je artritis.

4. Nadzoruje sladkorno bolezen tipa 2

Cimet podpira delovanje inzulina v telesu, ki skrbi za ustrezno raven krvnega sladkorja ter uravnava metabolizen. Pomemben je tudi, ker upočasnjuje razgradnjo ogljikovih hidratov v prebavnem traktu, posledično pa se količina glukoze, ki vstopa v krvni obtok, zmanjša.

5. Znižuje raven holesterola

V cimetu se nahaja še cinamat. Ta spojina zmanjšuje aktivnost encima, ki povzroča nastanek holesterola. Število maščobnih kislin v krvi se tako zmanjša, posledično se zniža tudi holesterol. Telo je bolj zdravo, srce pa lahko nemoteno nadaljuje s svojim delovanjem.

6. Znižuje krvni tlak

Redno uživanje cimeta naj bi vplivalo na znižanje krvnega tlaka. Če imate torej težave s previsokim krvnim tlakom, pri kuhi uporabljajte več cimeta.

7. Ščiti pred tveganjem za razvoj rakavih bolezni

Cimet ščiti telo pred morebitnim nastankom rakotvornih bolezni, saj zavira rast rakavih celic. Še posebej učinkovit je za ohranjanje zdravja debelega črevesa.

8. Skrbi za zdravje kože

Cimet ima pozitivne učinke na kožo, saj skrbi za njeno zdravje ter zmanjšuje količino bakterij, ki so vzrok za nastanek aken. Predlagamo, da ko boste naslednjič sami pripravljali masko za obraz, uporabite tudi cimet.

Cimet in med

Iz mešanice cimeta in medu si pripravite masko za nego obraza.

Masko za obraz lahko pripravite po naslednjem receptu – žličko cimeta zmešajte s tremi žlicami medu ter nastalo zmes za 10 minut nanesite na obraz. Koža bo postala sijoča in gladka.

9. Mehča kožo

Cimet je najboljša naravna sestavina, ki skrbi za zdravje in lep videz kože. Zaradi procesa staranja telo izgublja kolagen in elastin, koža pa postaja suha in pusta. Če boste v svoje prehranjevalne navade vnesli cimet, bo vaša koža lepa in napeta, obraz pa bo žarel.

10. Omili simptome Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni

Cimet ščiti telo pred razvojem hujših oblik Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni, saj skrbi za nemoteno delovanje motoričnih funkcij.

Drugi pozitivni učinki cimeta na zdravje

Poleg naštetega ima cimet še druge pozitivne lastnosti, ki pomagajo pri ohranjanju zdravja:

  • lajša prebavne težave,
  • pomaga pri obvladovanju simptomov, ki so posledica policističnih jajčnikov (PCOS),
  • izboljšuje zdravje oči,
  • pomaga zmanjšati in nadzorovati simptome HIV,
  • pomaga pri izgubi teže.

Verjamemo, da ste na podlagi zapisanega izvedeli marsikaj novega. Cimet ni zgolj dišeča začimba, je veliko več – z rednim uživanjem lahko izboljšate svoje zdravje, poskrbite za zdrav videz ter si zagotovite boljše počutje.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.