Ali je joga primerna za nosečnice?

0

Joga velja za več tisoč let star univerzalni sistem znanj in praks. Izhaja iz Indije, sama beseda joga pa iz jezika sanskrt. V prevodu pomeni združevati um in telo. Gre za celovit sistem, ki nas uči, kako povezovati um, duha in telo – da lahko dosežemo ravnovesje v telesu in notranji mir.

Dejstvo pa je, da praksa joge lahko izjemno dobro vpliva tudi na bodoče mamice. Vsaka bodoča mati mora biti namreč na porod pripravljena tako fizično kot psihično. Seveda se tovrstna vadba med nosečnostjo prilagaja zdravstvenemu stanju in potrebam nosečnice.

Vadba joge primerna za vse nosečnice

Joga je torej primerna tudi za nosečnice. Izvajajo jo lahko prav vse, ne glede na to, v katerem obdobju nosečnosti se nahajajo. Seveda pa se, kot že zapisano, vadba med nosečnostjo prilagaja stanju zdravja ter potrebam posamezne nosečnice. Dodatna pazljivost je potrebna zlasti v prvem trimesečju. To predvsem velja za ženske po tridesetem letu starosti in za tiste z rizično nosečnostjo.

Joga za nosečnice

Joga je primerna za nosečnice v vseh obdobjih nosečnosti.

Joga je primerna za začetnice in za predhodno aktivne bodoče matere. Ključno je tudi to, kako zelo aktivne so bile nosečnice pred nosečnostjo. Tiste ženske, ki so bile športno aktivne že prej, praviloma zmorejo več v primerjavi z bodočimi mamicami, ki pred tem niso bile aktivne. Za vse začetnice je seveda vadba še dodatno prilagojena.

Skrbno in premišljeno lotevanje vadbe

Nosečnica se mora vadbe joge lotiti skrbno in premišljeno. Priporoča se vadba pod nadzorom izobraženih ter licenciranih inštruktorjev joge. Ti bodo namreč skrbno pazili na nosečnice med izvajanjem vadbe. Za nosečnice je torej daleč najpametneje, da se udeležijo vadb, ki so namenjene posebej zanje – joga za nosečnice.

Pred vadbo bi morala vsaka nosečnica o tem obvestiti svojega ginekologa, ki vseskozi spremlja razvoj ter zdravstveno stanje otroka. Ugodje, dobro počutje in udobje pa so zagotovo glavni faktorji, ki morajo spremljati nosečnice med vadbo joge.

Pozitivni učinki joge na nosečnost

Asane ali telesni položaji pri jogi poskrbijo, da se okrepijo mišice. Sklepi postanejo močnejši in bolj gibljivi. To pa učinkovito prispeva k izboljšani drži. Pri povečevanju trebuščka hrbet ostaja močen, s tem se manjšajo bolečine v hrbtenici. S posebnimi vajami se lahko izboljšata tudi koordinacija in ravnotežje. Telo postaja vse bolj gibljivo in skladno. Vse omenjeno je izjemnega pomena, ker se težišče zaradi same teže nosečniškega trebuščka spremeni.

Joga odlično pripomore tudi k izboljšanju prekrvavitve. S pomočjo dihalnih vaj postaja bolj pravilno ter poglobljeno. Okrepi se imunski sistem. Vzpostavlja se ravnovesje na fizičnem ter psihičnem področju. To omogoča precej lažje prenašanje tegob v času nosečnosti in seveda bistveno lepšo nosečnost.

Z vadbo joge se ohranja dobra telesna drža, preprečuje se pojav inkontinence. Pozornost je namenjena tudi trebušnim mišicam ter mišicam medeničnega dna. Z jogo se dovolj učinkovito razbremenijo še bolečine v nogah, s tem pa se omili zatekanje nog.

Telesni položaji odvisni od stanja in potreb nosečnice

Asane se od trimesečja ter potreb posamezne nosečnice med seboj lahko razlikujejo. A ne glede na to, se ves čas priporočajo vaje, kot so vrtenje glave, razgibavanje sklepov, kroženje v bokih, razgibavanje gležnjev ter zapestij. Potrebno je izvajati tudi dihalne vaje. S tem se telo zaradi globokega dihanja sprošča, umirjajo se misli, razbremeni se napetost v telesu. Na koncu joge praviloma sledi sproščanje v savasani. Telo se v tej situaciji še dodatno sprošča in regenerira. Poveže se torej energija, ki se je sproščala med izvajanjem asan.

Seveda je potrebno veliko pozornosti pri vseh asanah, še posebej če se pri kateri od nosečnic pojavi slabost, neprijeten občutek, vrtoglavica, bolečina ali splošno nelagodje. Tedaj je nujno treba prenehati z vadbo, se spočiti in nadaljevati nekoliko kasneje. Če slučajno pride do krvavitve, pa je nujen obisk pri ginekologu.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.