Kdaj jesti zajtrk, kosilo in večerjo?

0

Kadar je govora o zdravem načinu prehranjevanja, pogosto razmišljate zlasti o tem, kako najti najboljše razmerje med sadjem, zelenjavo, beljakovinami in ogljikovimi hidrati. Vendar pa, ali ste ob tem že kdaj pomislili, kdaj je najbolje jesti?

Uživanje obrokov ob pravem času namreč prav tako prinaša številne koristi. Pomaga vam ohranjati zdravo telesno težo in nivo energije, prav tako pa se s tem lahko učinkovito borite in zmanjšate verjetnost pojava različnih bolezni. In kako lahko ugotovite, kdaj je najprimernejši čas za prehranjevanje?

Za vas smo zbrali nekaj pomembnih informacij, s pomočjo katerih boste lahko načrtovali najboljši urnik prehranjevanja. Pripravili pa smo tudi nekaj nasvetov, kako boste takšen način prehranjevanja najlažje uresničili in ga uravnotežili s svojim aktivnim življenjskim slogom ter na ta način dosegli optimalno zdravje.

Kdaj je najbolje jesti zajtrk?

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, ker si s prvim obrokom nastavite vzorec krvnega sladkorja za preostali del dneva, kar pomeni, da je potrebno jesti zajtrk v prvi uri po tem, ko se zbudite. Idealno bi bilo, če imate prvi obrok med 6. in 10. uro, saj boste s tem nastavili tudi čas naslednjega obroka.

Zajtrk

Vsako jutro si privoščite zajtrk, ki vas bo napolnil z dovolj energije.

Poleg časa pa je pomembno tudi, kaj jeste za zajtrk, saj ima to ogromen vpliv na preostanek dneva. Če se želite izogniti nenadnim in sunkovitim dvigom ravni krvnega sladkorja, se izognite pecivu in sladki kavi. Namesto tega raje izbirajte kombinacijo polnovrednih žit, beljakovin in maščob, kot je npr. polnozrnati toast z arašidovim maslom in jagodami.

Kdaj je najbolje jesti kosilo?

Vaš metabolizem ima vrhunec vsak dan med 10. in 14. uro, zato si prizadevajte, da boste pojedli kosilo nekje v tem časovnem obdobju, saj boste na ta način izkoristili pospešeno presnovo.

Kosilo bi moralo biti lažji obrok od zajtrka in večerje. Običajno je čas kosila obdobje, ko je še vedno potrebno ohranjati koncentracijo v službi ali šoli, vendar pa je največja težava v tem, da mnogi nimajo časa za njegovo kakovostno pripravo. To pomeni, da si kosilo mnogi naročijo kar v restavraciji, s čimer pa ni nič narobe, če še vedno posegate po visokokakovostnih hranilih, ki bodo poskrbela za nemoteno delovanje vašega organizma.

Kdaj je najbolje jesti večerjo?

Ko načrtujete najboljši čas za večerjo, upoštevajte, da jo pojeste približno štiri do pet ur po tem, ko ste zaužili kosilo. Če je to nekje me 17. in 18. uro, to pomeni, da ste ravno še ujeli zadnjo uro, ko je metabolizem vašega organizma še povišan, nato pa se začne upočasnjevati.

Večerja

Večerjo si pripravite dovolj zgodaj, vsekakor pa ne tik pred spanjem.

Upoštevajte, da daljši časovni razpon med večerjo in spanjem bolje vpliva na vaš organizem. Vaše telo namreč čez noč opravlja številne funkcije vzdrževanja, obnove in počitka, zato ti procesi ne morejo biti dovolj učinkoviti, če v njem še vedno poteka presnova.

Preverite tudi: Kaj je priporočljivo pojesti za večerjo?

Nasveti za vzdrževanje urnika prehranjevanja

Verjetno se strinjate, da je uravnoteženost dela ali šole, vadbe in pravilnega prehranjevanja za vse nas pravi izziv. Da boste to uravnoteženost čim lažje dosegli, je tukaj nekaj nasvetov:

  • Načrtujte vnaprej: Če se le da, vse obroke načrtujte vnaprej. Ko veste, da vam bo primanjkovalo časa, si lahko katerega od obrokov pripravite tudi kakšen dan prej in ga naslednji dan le pogrejete ali pa dokončate in pripravite le prilogo.
  • Eksperimentirajte: Dokler ne boste našli najbolj optimalnega časa za svoje obroke, vsak dan poskusite nekoliko spremeniti čas prehranjevanja in opazujte, kako to vpliva na vas. Morda boste ob spremembi načina prehranjevanja hitro ugotovili, da vam vadba v večernem času nič več ne ustreza in jo boste morda prestavili na jutranji čas, ko se bo vaše telo na to veliko bolje odzivalo.

Ne glede na urnik pa ob tem nikakor ne smete pozabiti na uživanje polnovrednih in koristnih sestavin, ki so ključnega pomena za zdrav organizem.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.