Kolagen v telesu: pogosta vprašanja in odgovori

0

O kolagenu in prehranskih dodatkih s kolagenom ste verjetno že marsikaj slišali in prebrali. Kolagenski dodatki naj bo učvrstili in polepšali kožo, okrepili lase in nohte, izboljšali gibljivost sklepov in še marsikaj drugega. Gre verjeti vsemu? V nadaljevanju bomo odgovorili na nekatera pogosta vprašanja, ki se pojavljajo v povezavi s kolagenom v telesu.

Kaj je kolagen?

Kolagen je beljakovina, ki jo telo naravno proizvaja in v celem telesu predstavlja približno eno tretjino vseh beljakovin. Bistvenega pomena je za zdrave sklepe, poleg tega pa tudi ohranja kožo bolj elastično in preprečuje pojav gubic.

Kako deluje kolagen v telesu?

Beseda kolagen izhaja iz grške besede »kólla«, kar pomeni lepilo. Močna kolagenska vlakna torej delujejo kot lepilo in na ta način poskrbijo, da tkiva v telesu držijo skupaj. To so mišice, kosti, vezi, organi in koža.

Katere vrste kolagena poznamo?

V telesu je 16 različnih vrst te beljakovine. Večina je tipa I, II in III, pri čemer ima vsaka od njih drugačno funkcijo. Kolagen tipa I gradi kožo, kosti, kite in vezi. Tip II pomaga pri tvorbi hrustanca, prožnega tkiva med kostmi ter v ušesih in nosu. Kolagen tipa III pa pripomore k tvorbi mišic in krvnih žil.

Kako je s kolagenom, ko postajamo starejši?

S starostjo telo proizvaja manj kolagena. Za koliko pade naravna tvorba kolagena, ni mogoče določiti, verjetno pa boste to opazili v nekaterih značilnih simptomih. Med najpogostejšimi so bolečine v sklepih ali otrdele kite in vezi, poleg tega lahko oslabijo tudi mišice. Jemanje dodatkov s kolagenom lahko ublaži omenjene simptome.

Kaj škoduje ravni kolagena?

Poleg starosti na raven kolagena vplivajo še trije pomembni dejavniki: sončna svetloba, kajenje in sladkor. Zaradi prevelike izpostavljenosti soncu se njegova vlakna razpletejo, kar lahko povzroči gube.

Zaščita kože pred soncem

Pred izpostavitvijo soncu se zaščitite s kremo z visokim UV faktorjem.

Kemikalije v cigaretnem dimu poškodujejo kolagen, zaradi česar se koža povesi in naguba. Sladkor pa povzroči, da se kolagenska vlakna križno povežejo in zapletajo, zaradi česar postane koža sčasoma manj elastična.

Preberite tudi: 7 načinov, da se odvadite kajenja

Česa kolagen ne zmore?

Nobenih dokazov ni, da kolagen zdravi kožne bolezni, kot sta ekcem ali atopijski dermatitis. Injekcije kolagena sicer lahko pomagajo pri zdravljenju brazgotin po aknah, ni pa nobenih dokazov, da bi dodatki kolagena zdravili akne. Prav tako nobena raziskava ni dokazala, da bi kolagen pomagal pri zmanjšanju telesne teže.

Ali kreme s kolagenom delujejo?

Kreme s kolagenom niso učinkovit način za povečanje te beljakovine v telesu. Vaši koži nudijo zaščito in preprečujejo izgubo vode, vendar ne povečujejo nivoja vode v koži. Mnogo bolje je, da učinkovito zaščitite kožo pred soncem, še posebej zgodaj v življenju, ko je koža bolj občutljiva.

Katera živila spodbujajo tvorbo kolagena?

Z uživanjem zdrave hrane lahko svojemu telesu pomagate proizvesti več kolagena. S tega vidika sta še posebej pomembni aminokislini glicin in prolin, ki se nahajata v živilih, kot so piščanec, ribe, govedina, jajca, mlečni izdelki in fižol.

Živila za tvorjenje kolagena

Z uravnoteženo in zdravo prehrano do zadostne količine kolagena v telesu.

Pri tem imajo pomembno vlogo tudi hranila, ki vsebujejo vitamin C, cink in baker. Vitamin C dobite v citrusih, paradižniku in listnati zelenjavi, za baker in cink pa je koristno uživanje školjk, oreščkov in fižola.

Preberite tudi: 9 živil za spodbuditev nastajanja kolagena

Kostna juha in kolagen?

Med najboljšimi viri beljakovin, ki vsebujejo kolagen, so rdeče meso, piščanec in kostna juha. Pri slednji kuhajte živalske kosti od 1 do 2 uri, kar potegne kolagenske beljakovine v juho. Te bo telo razgradilo na aminokisline, ki tvorijo tkivo.

Ali potrebujete dodatke kolagena?

Če redno uživate uravnoteženo prehrano, telo proizvede dovolj kolagena za vaše potrebe. Da bi v celoti razumeli učinke dodatkov kolagena na zdravje, pa bo potrebnih več obsežnih raziskav. Če prehranske dodatke s kolagenom želite preizkusiti, ste lahko brez skrbi, saj so na splošno varni in nimajo stranskih učinkov. Najpogosteje so v obliki prahu, ki ga enostavno vmešate v pijače ali omake.

Ali so kolagenski dodatki ustrezno regulirani?

V splošnem velja, da Uprava za hrano in zdravila (FDA) ne ureja dodatkov kolagena. Zato podjetjem, ki jih proizvajajo, ni potrebno dokazovati, da delujejo ali da so varni za uživanje. Če se odločite za njihov nakup, bodite pozorni predvsem na to, da izdelki vključujejo hidroliziran kolagen, hidrolizat kolagena ali kolagenske peptide.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.