5 razlogov za redno uživanje korenja

0

Korenje se uvršča med nizko kalorična živila. Vsebuje kar 88 % vode. Že od nekdaj ga povezujemo predvsem z dobrim vidom. Razlog za to je visoka vsebnost vitamina A, vendar slednje še zdaleč ni edini razlog, zakaj bi se moralo korenje redno nahajati na našem jedilniku.

Vitamin A, ki se nahaja v korenju, ima prav tako izjemno pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema. Učinkovito poskrbi tudi za zdravje naše kože ter sluznic. V nadaljevanju še nekaj koristnih prednosti korenja.

1. Za zmanjšanje srbenja pri vneti koži

Korenje ima pomembno vlogo tudi v ljudskem zdravilstvu. Zagovorniki tovrstnega zdravilstva korenje postavljajo visoko na seznam živil, ki ugodno vplivajo na zdravje ali zdravljenje nečesa. Če imate na primer vneto kožo in vas ta močno srbi, si to lahko učinkovito lajšate s pomočjo vode, v kateri se je pred tem kuhalo korenje. Prizadeto mesto torej spirate s takšno vodo.

2. Za ublažitev kašlja

Skorajda ga ni junaka med nami, ki ga na vsake tolike časa ne bi napadal kašelj. Seveda še zdaleč ni nujno, da se nam takšna neprijetnost godi zgolj v zimskem času oziroma v hladnejšem obdobju leta. Kašelj je spremljevalec skozi vse leto.

Korenje proti kašlju

Uživanje korenja lahko ublaži kašelj, saj na dihala deluje antiseptično.

Za učinkovito blaženje kašlja si lahko pripravite okusen korenčkov napitek oziroma sok. Ta vam bo hitro pomagal izločiti sluz ter okrepil imunski sistem. Na dihala deluje antiseptično.

3. Odličen antiseptik za zdravljenje kožnih ran

Pogoste preglavice vam verjetno povzroča tudi koža. Če je na njej kakšna rana, še toliko bolj. Ker korenček lahko deluje tudi v vlogi antiseptika, lahko poskrbi za učinkovito pospeševanje zdravljenja ran. Kožo lahko namažete z ohlajeno korenčkovo kašo. Ta dobro blaži razpoke, srbenje ter hrapavost.

4. Izjemno bogat korenčkov sok

In če nekoliko podrobneje proučimo sok iz korenja, hitro ugotovimo, s čim vse je še posebej bogat. Je izvrsten vir natrija, kalija, kalcija, selena, magnezija, železa, fosforja, žvepla in silicija. Prav tako se ponaša z veliko mero vitaminov B, C, D, E ter K in z betakarotenom.

Korenčkov sok vsebuje tudi pektin. Ta se v prebavilih razširi in posledično dobro varuje želodčno in črevesno sluznico. Tako sok iz korenja kot korenje samo pa odlično vpliva na prebavo in tek. Selen v kombinaciji z vitamini pripomore graditi boljši imunski sistem.

5. Varuje tudi pred okužbami grla

Rudninska in vitaminska sestava korenja varuje še pred drugimi neprijetnostmi, na primer pred okužbami mandljev, grla, dihalnih organov in sinusov. Učinkovito ščiti živčevje, prav tako izboljšuje zgradbo zob in kosti.

Glede na omenjeno se vam korenje splača uživati sleherni dan. Sicer nikjer ne boste našli natančnega predpisa, koliko korenja lahko dnevno zaužijete, a ne glede na to, tudi pri hranjenju z njim upoštevajte zmernost. Dokazano je, da se lahko ob zaužitju prevelike količine koža obarva oranžno.

Slednje zlasti velja za podplate in dlani, sam učinek pa je povsem neškodljiv. Ko se količina zaužitega korenja zmanjša, ta pojav na telesu hitro izgine.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.