7 živil za sijočo in zdravo kožo

0

Le kdo med vami si ne želi imeti čiste, sijoče in zdrave kože? Nekateri že leta in leta iščete ustrezno kremo, ki bi na vašem obrazu v hipu naredila čudež. Morda pa ste s katero od krem nadvse zadovoljni in je ne bi zamenjali za prav noben drug produkt na svetu. V resnici pa je pot do lepe in sijoče polti lahko precej drugačna. Namesto da posegate po dragih kozmetičnih izdelkih, bi bilo morda veliko bolj smiselno preveriti, katera živila vam lahko pri tem uspešno in učinkovito pomagajo.

Predstavljamo vam kar 7 različnih živil, ki so izjemno dobrodošla pomoč pri ustvarjanju in ohranjanju lepe, mladostne, sijoče in predvsem zdrave kože.

1. Jagode

Jagode so odličen vir antioksidantov in bi se morale tudi zato redno pojavljati na vašem jedilniku. Antioksidanti se odlično bojujejo proti prostim radikalom, ki lahko poškodujejo vašo kožo.

Jagode

Tovrstno živilo je prav tako bogato z vitaminom C, ki sodeluje pri proizvodnji kolagena. V svojo prehrano poleg jagod vključite še robide, maline, borovnice, skratka vse jagodičevje. Pomembno pa je, da naštete vrste sadja uživate v sveži obliki. Na ta način namreč lahko dobite največ koristnih snovi, ki jih vsebujejo.

2. Polnozrnate žitarice

Če uživate rafinirane ogljikove hidrate, lahko v telesu naraste inzulin. To pa povzroči povečanje androgenov, kar za vaše zdravje še zdaleč ni dobro. Za izboljšanje zdravja na sploh zato poskusite z jedilnika izločiti tovrstne ogljikove hidrate.

Polnozrnate žitarice

Rafinirane ogljikove hidrate raje nadomestite s polnovrednimi žitaricami. Na jedilnik vključite polnozrnate testenine, riž in kruh. S tem boste poskrbeli za izboljšanje prebavnega sistema, obenem pa zmanjšali tudi težave s kožo, na primer z aknami.

3. Jajca

Z uživanjem jajc lahko učinkovito poskrbite za zdravje kože. Telesu namreč tovrstno živilo zagotovi dovolj veliko količino beljakovin, ki so potrebne za tvorbo kolagena. Ta je nujno potreben za večjo elastičnost in zdravje kože.

Jajca

Za polt so še posebej koristni jajčni rumenjaki, saj so bogat vir biotina ter selena. Z vključevanjem jajc v prehrano dobro poskrbite tudi za pridobitev vitamina A. Ta je koristen za obnovo poškodovanih celic.

4. Losos

Če vas pestijo težave s kožo, to pomeni, da morate v svojo prehrano vključiti večjo količino živil, ki vsebujejo omega 3 maščobne kisline. Odlična izbira je na primer losos.

Losos

Uživanje lososa ter živil, ki so bogata z omega 3, učinkovito zmanjšuje vnetne simptome kože, ki so povezani z ekcemi in aknami. Koža se primerno navlaži in daje zdrav videz. Losos pa je tudi odličen vir selena, ki kožo izjemno dobro ščiti pred soncem.

5. Temnolistnata zelenjava

Za vrhunsko zdravje kože lahko poskrbite tudi z uživanjem temnolistnate zelenjave. Še posebej dobra izbira sta špinača in ohrovt. Učinkovitost je povezana z vsebnostjo močnega antioksidanta beta karotena. Ta pomaga pri obnavljanju kože ter ohranjanju mladostnega videza.

Temnolistnata zelenjava

Temnolistnata zelenjava vsebuje tudi večje količine A vitamina. Ta iz telesa uspešno odstranjuje toksine in pomaga ohranjati čisto kožo. Obenem so takšna živila dober vir vitaminov C in E, ki veljata za bistveni hranili za zdravo kožo.

6. Avokado

Za avokado je že tako in tako značilno, da izjemno ugodno vpliva na vaše zdravje. Še posebej odlična izbira pa je za ohranjanje zdrave in čiste kože. Vsebuje namreč zdrave mononenasičene maščobe, ki kožo vlažijo, da ostaja hidrirana in mehka.

Avokado

Avokado lahko lokalno nanesete na kožo. Zmečkajte njegovo vsebino ter ga direktno nanesite na obraz. Olja v njem vam bodo zmehčala obrazno kožo ter dala izrazit sijoč odtenek.

7. Kivi

Ste vedeli, da lahko iz enega kivija dobite bistveno večjo količino C vitamina kot iz pomaranče? Srednje velik kivi vsebuje kar 137,2 mg vitamina C, srednje velika pomaranča pa 70 mg.

Kivi

C vitamin ima pomembno vlogo pri nastajanju kolagena v telesu. Če se v vašem telesu poveča količina kolagena, s tem odlično poskrbite za zmanjšanje pojava gub in drugih znakov staranja. Kivi številni označujejo kot super sadje. Vsebuje tudi večje količine vitamina E, ki nadvse uspešno blokira proste radikale iz kože.

Naj se pot do lepe kože prične!

Ugotovili ste, da lahko do sijoče in zdrave pa tudi veliko bolj mladostne kože pridete na precej preprostejši in cenovno dostopnejši način. Za lepo kožo torej ne potrebujete kupovati astronomsko dragih krem in drugih aparatov. Pojdite na tržnico in kupite jagodičevje, avokado, kivi, lososa, polnovredne žitarice, jajca, temnolistnato zelenjavo. Še bolje pa bo, da tovrstna živila, ko je čas za to, pridelate kar sami.

Če boste omenjena živila vsak dan vsaj po enega vključili v svoj jedilnik, ste na pravi poti do sijočega videza vaše kože. Za še boljše počutje pa se konec koncev lahko namažete tudi s svojo priljubljeno kremo za obraz. Zdravju kože boste tako dodali le piko na i.

Pomembno je tudi to, da ne obupate prehitro. Če do sedaj niste uživali omenjenih živil, čudežev ne pričakujte čez noč. Bodite vztrajni in odločni. Poleti se vam bodo rezultati na koži zagotovo že precej dobro kazali.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.