Rdeče in belo meso: katero je bolj zdravo?

0

Rdeče in belo meso sta beljakovini živalskega izvora, ki imata vsak svoj edinstveni okus in ob zmernem uživanju tudi pomembne koristi za zdravje. Kljub temu lahko prinašata zdravstvene težave. Domneva se, da rdeče meso v večji meri kot belo. Pa je to res?

V nadaljevanju vam predstavljamo, v čem se omenjeni vrsti mesa med seboj najbolj razlikujeta in katero meso je pametneje uživati – rdeče ali belo.

Kaj je rdeče meso?

Strokovnjaki rdeče meso opredeljujejo kot vse živalske beljakovine, ki so pridobljene iz sesalcev. Med najbolj priljubljene vrste sodijo govedina, svinjina, ovčetina in divjačina. Ti viri beljakovin so v surovem stanju običajno rdeče barve zaradi visoke vsebnosti krvne beljakovine mioglobina, v kuhanem stanju pa dobijo temnejšo rdečo ali temno rjavo barvo.

Govedina

Govedina vsebuje beljakovine, maščobne kisline, vitamine in minerale.

Zmerno uživanje rdečega mesa prispeva k uravnoteženi in zdravi prehrani. Čeprav vsebuje precej nasičenih maščob, nepredelano rdeče meso vsebuje veliko esencialnih beljakovin, maščobnih kislin, vitaminov ter mineralov, kot so vitamin D, vitamin B12, vitamin B6 in cink.

Kljub temu strokovnjaki za zdravje prekomerno uživanje rdečega mesa, zlasti predelanega, povezujejo z vrsto dejavnikov tveganja za zdravje, vključno s povišanim krvnim tlakom ter povišanim tveganjem za koronarno srčno bolezen, sladkorno bolezen tipa 2 in nekatere vrste raka. Pri predelavi izdelkov iz rdečega mesa se pogosto dodajajo soli, arome in konzervansi, na primer nitrati, ki lahko v interakciji z drugimi spojinami postanejo rakotvorni.

Kaj je belo meso?

Belo meso vključuje vse vrste živalskih beljakovin, ki so bele, ko niso kuhane, in takšne ostanejo tudi po kuhanju. Primeri belega mesa so na primer različne vrste perutnine, vključno s piščancem, puranom in raco. Sem uvrščamo tudi ribe z belim mesom. Belo meso vsebuje manj mioglobina, zato je bolj pusto in vsebuje veliko manj nasičenih maščob.

Perutnina

Pusto belo meso vsebuje precej manj maščob od rdečega mesa.

Belo meso se deli na svetlo in temno, kar je odvisno od prisotnosti dveh osnovnih vrst mišičnih vlaken: bela in rdeča vlakna. Svetlo meso, na primer piščanec brez kože in puranja prsa, vsebuje večinoma bela vlakna, temno meso pa večinoma rdeča vlakna, čeprav je v obeh podvrstah prisotna koncentracija obeh vlaken.

Večja prisotnost beljakovin, ki pretvarjajo maščobe v energijo, daje temnemu mesu značilno temnejšo barvo. Ta podvrsta je v primerjavi z belim mesom bolj aromatična, saj vsebuje več maščob in beljakovin.

Primerjava: rdeče meso VS belo meso

V nadaljevanju boste spoznali, kolikšna je vsebnost maščob, beljakovin in hranil v rdečem in belem mesu. Morda vas bodo nekateri podatki presenetili.

Vsebnost maščob v rdečem in belem mesu

Ljudje, ki bolj pazijo na svojo težo, pogosto izberejo belo meso namesto rdečega – zaradi manjše vsebnosti maščob. Piščanec denimo vsebuje samo 11 % maščobe, svinjina pa 45 %. Poleg tega je vsebnost nasičenih maščob v rdečem mesu približno 2,64-krat večja kot v belem mesu.

Vsebnost beljakovin v rdečem in belem mesu

100 gramov piščančjih prsi vsebuje približno 29,80 gramov beljakovin, medtem ko enaka količina jagnjetine in svinjine vsebuje 22,51 gramov oziroma 27,55 gramov beljakovin. Uživanje belega mesa je v tem primeru koristnejše, saj lahko naše telo absorbira samo 74 % beljakovin iz rdečega mesa in 80 % beljakovin iz belega mesa.

Vsebnost hranil v rdečem in belem mesu

Rdeče meso je bogato z niacinom, vitaminom B12, riboflavinom, tiaminom, železom in minerali, kot sta cink in fosfor. Medtem ko vitamin B12 pripomore k pravilnemu delovanju živčevja in skrbi za pravilno delovanje rdečih krvničk, je cink odgovoren za krepitev imunskega sistema.

Belo meso vsebuje manj hranilnih snovi v primerjavi z rdečim. Kljub temu pa na primer ribe vsebujejo veliko maščobnih kislin omega 3, ki pomagajo izboljševati lipidni profil, ter preprečujejo nastanek bolezni srca in ožilja.

Rdeče ali belo meso – kaj je bolj zdravo?

Tako rdeče kot belo meso je hranljivo in polno beljakovin, vitaminov, mineralov in drugih koristnih hranil. Raziskave kažejo, da je rdeče meso po vsebnosti hranil v primerjavi z belim boljša izbira. Ključna prednost je večja vsebnost vitamina B12. Kljub temu razlika med rdečim in belim mesom ni tako velika, kot domnevajo nekateri. Tudi perutnina vsebuje veliko hranilnih snovi, poleg tega je običajno tudi boljši vir beljakovin na kalorijo.

Na splošno lahko rečemo, da ima tako rdeče kot belo meso svoje prehranske prednosti, ki pomembno vplivajo na uravnoteženost prehrane in zdravje. A ne rdeče in ne belo meso nima največ hranilnih snovi. Ta čast namreč pripada mesu organov, na primer jetrom in možganom.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.