3 koraki do popolnega kolesa

0

Kolo je nepogrešljiv športni rekvizit, ki služi tudi kot oblika transporta in zabave. Ko se odločate za nakup kolesa, se odpira svet neskončnih možnosti. Kolesarjenje je lahko odličen način za ohranjanje kondicije, raziskovanje okolice in preživljanje prostega časa v naravi. Vendar pa izbira pravega kolesa ni vedno enostavna naloga, saj se na trgu pojavlja veliko različnih modelov in znamk.

Pomembno je, da se pred nakupom dobro pripravite, razmislite o svojih potrebah in ciljih ter se seznanite z različnimi vrstami koles, da boste lahko izbrali tisto, ki bo popolnoma ustrezala vašim pričakovanjem. V nadaljevanju bomo raziskali ključne faktorje, na katere morate biti pozorni pri nakupu kolesa, ter vam ponudili koristne nasvete za izbiro in prilagajanje kolesa, ki vam bo zagotovilo vrhunsko kolesarsko izkušnjo.

1. Odločite se za vrsto kolesa

Obstajajo različne vrste koles, vsaka z namenom in značilnostmi, prilagojenimi določenemu slogu vožnje.

  • Gorska kolesa so zasnovana za vožnjo po neravnem terenu in off-road poteh. Imajo močan okvir, vzmetene vilice in debele pnevmatike, kar omogoča boljši oprijem in blaženje udarcev. Primerna so za ljubitelje adrenalina, ki se želijo podati na raziskovanje gorskih stez.
  • Cestna kolesa so izjemno priljubljena med cestnimi kolesarji in tekmovalci. Imajo lahke okvirje, ozke pnevmatike in aerodinamično oblikovane komponente. So odlična izbira za hitro vožnjo po asfaltiranih cestah in za na dolge razdalje.
Moško cestno kolo Cannondale Synapse Carbon 2 RL (2023)

Moško cestno kolo Cannondale Synapse Carbon 2 RL (Extremevital.com)

  • Mestna kolesa so zasnovana za udobno in sproščeno vožnjo po urbanih območjih. Imajo udoben okvir za vzravnano držo in pogosto dodatno opremo, kot so prtljažniki in luči. Primerna so za vsakodnevno vožnjo v mestnem okolju, pri čemer poudarjajo udobje in praktičnost.
  • Treking kolesa so vsestranska ter združujejo lastnosti gorskih in cestnih koles. Opremljena so z vzmetenjem, močnimi okvirji, prtljažniki in lučmi, kar omogoča vožnjo po različnih terenih in daljše ture. Primerna so za kolesarje, ki želijo raziskovati tako asfaltirane ceste kot makadamske poti.
  • Električna kolesa so postala vse bolj priljubljena izbira, saj omogočajo pomoč pri vožnji, ko je najtežje in olajšajo premagovanje razdalj. Obstajajo različne vrste električnih koles, kot so mestna e-kolesa, gorska e-kolesa in cestna e-kolesa, ki ustrezajo različnim slogom vožnje.

2. Izberite pravo velikost kolesa

Izbrati ustrezno velikost kolesa je ključnega pomena za udobno in varno kolesarjenje. Začnite z merjenjem svoje višine. Postavite se ob steno, naredite razkorak, kot bi sedeli na kolesu, in s pomočjo traku ali metra izmerite razdaljo od mednožja do tal. Ta mera vam bo služila kot osnova za izbiro prave velikosti kolesa. Velikost kolesa je pogosto določena glede na velikost okvirja.

Žensko gorsko kolo Giant Liv Tempt 29 3 (2023)

Žensko gorsko kolo Giant Liv Tempt 29 3 (Extremevital.com)

Proizvajalci koles običajno ponujajo tabele po velikosti, ki vam pomagajo ugotoviti, katera velikost okvirja je primerna glede na vašo višino. Pomembno je tudi, da preizkusite kolo in se usedete nanj. Med vožnjo naj bo vaša drža udobna, z rahlo pokrčenimi komolci in ravnim hrbtom. Prav tako morate biti sposobni doseči tla s prsti, ko sedite na sedežu.

Če je kolo preveliko ali premajhno, se bo drža med vožnjo poslabšala, kar lahko vodi v nelagodje ali težave pri nadzoru kolesa. V primeru, da ste negotovi glede izbire prave velikosti kolesa, se posvetujte s prodajalcem v specializirani trgovini za kolesa. Tam imajo izkušnje in znanje, da vam pomagajo pri izbiri prave velikosti glede na vaše individualne potrebe.

Preberite tudi: Katera velikost kolesa za otroka bo prava?

3. Določite svoj proračun

Ne glede na to, kaj kupujemo, imamo v mislih vedno določeno vsoto, preko katere ne smemo ali ne zmoremo. Cene koles se lahko precej razlikujejo od znamke do znamke, kar pa ne pomeni, da ne morete kupiti kakovostnega kolesa za nekaj manj denarja. Po drugi strani pa pri nakupu kolesa vendarle ne gre preveč varčevati, saj z najcenejšim modelom zagotovo ne boste zadovoljni.

Moško treking kolo Specialized Sirrus 4.0 (2023)

Moško treking kolo Specialized Sirrus 4.0 (Extremevital.com)

Pred nakupom si torej postavite določen razpon sredstev, ki so na voljo, in ta podatek zaupajte tudi prodajalcu, ki vam bo znal svetovati, katero kolo kupiti za takšno ceno. Kolesa ne kupite v trgovini, kjer poleg koles prodajajo še vse ostalo, temveč se odpravite v specializirano kolesarsko trgovino. Ne le, da boste tam lahko kupili kakovostno kolo, poleg tega vam ga bodo tudi ustrezno nastavili ter vam ponudili možnost servisa.

Extreme Vital: bogata ponudba koles

Pri izbiri kolesa je ključno upoštevati svoje potrebe, cilje in slog vožnje. Razmislite, kje boste najpogosteje kolesarili, kolikšno razdaljo boste v povprečju prevozili in kakšne terene boste premagovali. S temi informacijami boste lahko izbrali pravo vrsto kolesa, ki bo optimalno zadovoljila vaše potrebe in vam omogočila uživanje v kolesarskih avanturah.

Žensko električno kolo Scott Sub Cross eRide 10 (2023)

Žensko električno kolo Scott Sub Cross eRide 10 (Extremevital.com)

Vsekakor pa boste morali zaviti tudi v ustrezno založeno, specializirano trgovino s kolesi. Extreme Vital bo zagotovo pravi naslov za to, saj imajo na zalogi vse vrste koles svetovno priznanih proizvajalcev, kot so Scott, Specialized, Giant, Cannondale, Norco in drugi.

PONUDBA: https://www.extremevital.com/sl/kolesa/kolesa-c-1.html

V omenjeni trgovini boste našli kolo zase, ne glede na to, ali kupujete moško ali žensko kolo, cestno, gorsko, treking, mestno ali celo električno. Prav tako ne razočara ponudba otroških koles, kjer se nahajajo še sila priljubljeni poganjalci za najmlajše.

Če se torej odločate za nakup kolesa, vam vsekakor svetujemo, da obiščete katero izmed poslovalnic športne trgovine Extreme Vital. Lahko ste prepričani, da boste tam našli kakovostno kolo, strokovno podkovani prodajalci pa vam bodo s svojimi nasveti pomagali do optimalne izbire.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.