5 nasvetov, kako poskrbeti za zdravo srce

0

Če bi strokovnjaka vprašali, pri kateri starosti bi morali pričeti skrbeti za zdravje srca, bi nam ta odgovoril, da je treba za to poskrbeti čim prej, da bomo lahko pravočasno preprečili neželene spremembe v srčno-žilnem sistemu. Zaskrbljujoče je, da je vse več bolnikov z boleznimi srca in ožilja mlajših. Trend povečevanja števila bolnikov s povišanim krvnim tlakom je opaziti v starostni skupini med 18 in 35 let.

Za srce moramo torej začeti skrbeti že zgodaj. Kadar koli je to mogoče, spremljajmo arterijski tlak in srčni utrip. Ta pri stanju mirovanja pri zdravi osebi ne sme preseči 90 utripov na minuto. Pogosto je dobro zagnati tudi snemanje EKG. Srce lahko delno nadzirate kar s pomočjo pametne ure in tako naredite nekaj dobrega za svoje zdravje ter počutje, in to ne glede na vašo starost.

Seveda pametna naprava ni edina pomočnica pri skrbi za zdravo srce. V nadaljevanju izpostavljamo še pet splošnih koristnih nasvetov za ohranjanje zdravega srca.

1. Nezdrave maščobe zamenjajte z zdravimi

Vse maščobe niso slabe. Nekatera živila vsebujejo zdrave maščobe, ki zmanjšujejo tveganje za bolezni srca, znižujejo slab holesterol ter povečujejo dober holesterol. Po drugi strani pa nezdrave maščobe mašijo arterije, povzročajo povečanje telesne teže in zvišujejo slab holesterol.

Zdrave maščobe za zdravo srce

Zdrave maščobe boste našli v lososu, avokadu, oreščkih, semenih …

Poskrbite za omejitev nasičenih maščob, ki se nahajajo v mleku z visoko vsebnostjo maščob ter v maslu. Izogibajte se transmaščobam v margarinah in ocvrti hitri hrani. Povečajte vnos dobrih, ki se skrivajo v oreščkih, semenih, zelenjavi in lososu. Preverite tudi, kako znižati holesterol v krvi.

2. Bodite čim bolj aktivni

Za zdravo srce je nujna vadba. Vadba ne skrbi samo za izgradnjo mišic, temveč tudi za krepitev srca. Strokovnjaki menijo, da bi se morali tedensko aktivno gibati vsaj dve uri in pol. Priporočajo se na primer plavanje, kolesarjenje in hitra hoja.

Gibanje lahko preprosto vključite tudi v svoje vsakodnevne rutine. Vzemite si odmor za raztezanje, če pogosto delate za računalnikom. Ne bo vam hvaležno le vaše srce, temveč tudi mišice, hrbtenica in sklepi. Tudi počutili se boste precej bolje.

3. Zmanjšanje telesne teže

Za srce prekomerna telesna teža lahko predstavlja zelo veliko obremenitev. Zaradi tega je njegovo delovanje oteženo. Dodatna trebušna maščoba je po raziskavah tesno povezana z višjim krvnim tlakom in višjimi ravnmi holesterola. Prekomerna telesna teža povečuje tudi tveganje za sladkorno bolezen, ki prav tako lahko povzroča bolezni srca.

4. Kakovosten spanec

Dober in miren spanec prispeva k zdravemu srcu. Telesu globok spanec omogoča, da se prilagodi obdobju znižanega krvnega tlaka in srčnega utripa. To pomeni, da se vaše srce v tem času lahko spočije.

Kakovosten spanec

Kakovosten spanec je temelj dobrega počutja in trdnega zdravja.

Kakovosten počitek prav tako omogoča uravnavanje krvnega tlaka, obnovo telesa in zmanjševanje stresa. Seveda se potrebe po spanju lahko razlikujejo tudi glede na starost. Odrasla oseba bi morala spati nekje od sedem do devet ur na noč.

5. Izboljšajte zobno higieno

Slaba zobna higiena ogroža zdravje srca. Številne študije kažejo na tesno povezavo med bakterijami, ki povzročajo bolezni dlesni, in povečanim tveganjem za bolezni srca. Najmanj, kar lahko naredite v povezavi s tem, je, da zobe temeljito ščetkate vsaj dvakrat na dan, obenem uporabite še zobno nitko. Zobna krtačka mora biti primerno mehka.

Za piko na i seveda poskrbite z rednim obiskom pri zobozdravniku, ki vam bo zagotovo znal povedati še več o povezanosti zdravja ustne votline z zdravjem srca.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.