5 razlogov za uživanje goji jagod

0

Morda ste že siti branja o super živilih, ki to niti niso, in o sadežih ter zelenjavi, ki prinašajo obilico vitaminov in mineralov, a nekaj drži. V vsakem primeru gre za zelo zdrav način prehranjevanja, pri čemer pa je dobro vedeti tudi malce več o posameznih živilih.

Če še niste slišali za goji jagode, boste presenečeni nad vsemi dobrotami in dobrimi učinki, ki jih imajo na naše zdravje. V prvi vrsti se lahko pohvalijo z obilico vitamina C in močnim antioksidativnim učinkom. A se vse dobro glede goji jagod tu še ne konča.

1. Izjemen antioksidant

Kot vemo, so antioksidanti v prehrani ključni za naše zdravje, saj preprečujejo posledice oksidativnega stresa, ki negativno vpliva na celice v telesu. Spremembe na tem področju vodijo v različna rakava obolenja, zato živilom, bogatim z antioksidanti, z vso pravico rečemo super živila in odganjalci raka.

Uživanje goji jagod

Uživanje goji jagod preprečuje nastanek oksidativnega stresa.

Vsebnost antioksidantov v goji jagodah je neverjetno visoka, kar še posebej veseli vse tiste, ki se želijo zdravo prehranjevati in preventivno skrbeti za svoje zdravje in počutje. Za krasno rdečo barvo je zaslužen vitamin zeaksantin, ki ga je v teh jagodah še posebej veliko in je znan kot močan antioksidant. Poleg zeaksantina je v goji jagodah tudi precej vitamina C.

2. Pomagajo pri hujšanju

Takoj povejmo, da samo uživanje goji jagod ne bo stopilo vaših odvečnih kilogramov, bo pa na drugi strani poskrbelo za to, da boste bolj siti. Odlikuje jih namreč visoka hranilnost in so več kot dobrodošle za občasno sladkanje.

3. Za boljši imunski sistem

Dobro vemo, kako pomembno je, še posebej v jesenskem in zimskem času, primerno poskrbeti za imunski sistem. V goji jagodah se skriva obilje vitamina C in drugih dobrot, ki k temu močno pripomorejo. V ta namen jih lahko uživamo surove, posušene ali v čaju.

4. Za zdrave oči

Raziskovalci s področja zdrave prehrane so ugotovili, da uživanje goji jagod blagodejno vpliva na zdravje oči in še posebej na vid starejših oseb. Goji jagode vsebujejo tudi tavrin, ki upočasnjuje očesne bolezni v povezavi z diabetesom.

5. Za mladostno kožo

Prej omenjeni antioksidanti pa niso dobri zgolj v boju z oksidativnim stresom na področju preprečevanja nastanka rakavih bolezni, ampak skrbijo tudi za lepo in mladostno kožo.

Kožne celice se lažje in hitreje obnavljajo, uživanje teh jagod pa bo tako zamenjalo tudi ideje o lepotnem kirurgu. Še ena dobra novica tiči v dejstvu, da snovi v goji jagodah kožo ščitijo tudi pred UV sevanjem.

Kako jih uživati?

Na voljo je kar nekaj receptov, v katerih so zajete goji jagode, zato s tem verjetno ne boste imeli težav. So izjemno okusne tudi same, morda nekoliko grenke v surovi obliki, a jih lahko primešamo smoothiju ali v skodelico kosmičev z mlekom.

V primeru, da nad okusom surovih jagod ne bi bili pretirano navdušeni, jih lahko zaužijete z nekaterimi drugimi vrstami sadja. Zelo dobro se podajo k jabolkom in celo k določeni zelenjavi. Poleg tega, da lahko iz goji jagod pripravite marmelado, pa morda nekoliko preseneti dejstvo, da gredo odlično skupaj pražene s paradižnikom.

Receptov z njimi vam vsekakor ne bo zmanjkalo.

Deli prispevek

About Author

Lepo pozdravljeni na spletnem portalu OSTANI FIT, kjer boste našli številne nasvete, povezane s športom, prehrano in zdravim načinom življenja. Smo ekipa aktivnih športnikov in nutricionistov, s svojimi izkušnjami in znanjem pa želimo ljudi informirati o zdravju prijaznem življenjskem stilu.

Komentiranje je onemogočeno.