Da je vaše telo zdravo, lepo in v dobri kondiciji, morate poskrbeti sami z ustrezno prehrano in gibanjem. Mnoga živila so lahko prava hranilna bomba, medtem ko druga ščitijo pred številnimi boleznimi ali poskrbijo za vitkost in lepoto. Nekaj izjemno prijaznih živil za vaše zdravje je pametno pogosteje uvrstiti na svoj jedilnik.
1. Avokado
Avokado velja za enega najbolj zdravih sadežev na Zemlji, saj vsebuje nenasičene maščobne kisline kot tudi množico vitaminov, mineralnih snovi, sekundarnih snovi ter antioksidantov, ki preprečujejo arteriosklerozo in ščitijo srce.
Odlikujejo ga številne protivnetne lastnosti, skrbi za zdravje oči, pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi, znižuje raven holesterola, nadzoruje krvni tlak in pomaga v boju proti prostim radikalom. Ne glede na to ali uživate svežega ali obdelanega, z uživanjem avokada boste ostali dlje mladi.
Preberite tudi: Zakaj je avokado superživilo?
2. Brokoli
Brokoli je zelenjava, ki predstavlja nizkoenergijsko živilo in veliko zakladnico mikrohranil. Je vir vitaminov A, C, B2, B6, B5, K in mangana. Bogat je tudi s kromom, folno kislino ter številnimi spojinami, ki ugodno vplivajo na zdravje. Vsebuje dobre antioksidante, ki ugodno vplivajo na oči ter pomagajo preprečevati nastanek srčno-žilnih bolezni. Je redka zelenjava, ki vsebuje veliko količino koencima Q10, ki ima pomembno vlogo pri varovanju srca.
Uživate lahko kuhanega, poparjenega, pretlačenega v juhah ali presnega z omakami ali v solatah. Shranjujete ga v odprti vrečki ali ga zamrzujete. Dobro je vedeti, da se brokoli skuha zelo hitro, še posebej cvetovi. Poleg cvetov se uživajo tudi listi, ki se jih pripravi kot špinačo.
Preberite tudi: 11 izjemnih učinkov brokolija na zdravje
3. Losos
Zdravilne lastnosti lososa so znane že desetletja, saj vsebuje maščobne kisline omega-3, ki preprečujejo bolezni srca in zmanjšujejo holesterol. Je tudi bogat vir beljakovin, vitamina A in D, kalija, železa in selena. Uživanje lososa preprečuje nastanek krvnih strdkov, deluje protivnetno in ugodno vpliva na počutje.
Po mnenju večine je losos najokusnejši na žaru in pečen v pečici, a uživate lahko surovega, kuhanega, poširanega ali prekajenega. Lahko se ga marinira, poljubno začini, dodaja zelišča ali zelenjavo. Odlično se poda k testeninam ali mlademu krompirju.
Preberite tudi: 11 razlogov, zakaj uživati lososa
4. Arašidov namaz
Arašidov namaz je sestavni del številnih obrokov ali sladic. Če je izdelan le iz arašidov in soli, je bogat s hranilnimi snovmi in lahko deluje kot dober vir beljakovin in maščob. Koristen je za zdravje, ker so arašidi odličen vir niacina, magnezija, vitamina E, biotina in bakra.
Uživanje arašidovega namaza podpira izgubo telesne teže, pomaga pri obnovi mišic, zmanjšuje tveganje za bolezni srca in sladkorno bolezen, izboljšuje zdravje črevesja ter vsebuje protirakave lastnosti.
Preberite tudi: 5 koristi arašidovega namaza za zdravje
5. Rdeča pesa
Rdeča pesa ali sok rdeče pese je eno najboljših živil, ki človeku ponovno povrne barvo obraza. Vsebuje obilo vitaminov in mineralov, ki pomagajo okrepiti imunski sistem. V zimskem času dobro ščiti pred prehladi in okužbami. Zelo dobro nevtralizira strupe, dodaja energijo in izboljšuje kri. Prav tako pomaga pri prebavnih tegobah, težavah z ledvicami in mehurjem, zmanjšuje demenco, pomlajuje in preprečuje razvoj tumorjev.
Najbolje je rdečo peso uživati surovo v obliki soka, če jo kuhate, jo dušite le kratek čas. Najpogosteje se jo pripravlja kot solato, lahko kot dodatek k jedem ali se jo vključuje v sladice. Če jo boste pripravili kot solato, ji lahko dodate še kumino, ki spodbuja delovanje presnove in zmanjšuje nivo slabega holesterola v krvi.
Preberite tudi: 6 super zdravilnih učinkov rdeče pese
6. Kurkuma
Kurkuma je začimba rumene barve, ki jo pridobivajo iz rastline Curcuma longa. Po okusu je blago pikantna, malce grenka, jedka, kot bi mešali pomarančo in ingver. Vsebuje mangan, železo, vitamin B6, veliko vlaknin in kalij. Zdravilni učinki kurkume so čiščenje krvi in prebavil, pomaga tudi pri težavah z jetri in žolčnikom ter pri hepatitisu.
S kurkumo začinimo in obarvamo riž, gorčico, slaščice, maslo, margarino, sir, ribe, perutnino, meso, ostre in svetle omake ter omlete. V zadnjem času je izredno priljubljeno uživanje kurkume v obliki napitkov, kot je kurkumino oz. zlato mleko s številnimi pozitivnimi učinki na zdravje.
Preberite tudi: Kurkuma in njenih 10 zdravilnih učinkov
7. Ingver
Največji pridelovalki te debele gomoljaste rastline sta Kitajska in Indija. Ingver ima značilen aromatičen in pekoč okus, ki ga dajo eterična olja, ter nehlapne sestavine, kot so gingeroli in sogaoli. Uporablja se predvsem za lajšanje prebavnih težav, kot so napenjanje, nastajanje plinov, za pospeševanje prebave ter lajšanje simptomov prehlada. V visokih odmerkih deluje tudi proti slabosti, prav tako pa se izkaže pri preprečevanju potovalne slabosti.
Ingver se vključuje v raznotera živila, pripravljene jedi in pijače. Kupite lahko svežo ingverjevo koreniko ali posušeno. Ostrina ingverjevih korenik je odvisna od starosti, s sušenjem pa ta še narašča. Uporabljamo jo predvsem kot začimbo v mesnih, morskih in vegetarijanskih jedeh. Sveži ingver jedem dodajate že med kuhanjem, medtem ko posušenega proti koncu.
Preberite tudi: Ingver in njegovih 9 zdravilnih učinkov